Tjedan istarskih knjižnica

Održano predavanje u Sveučilišnoj knjižnici u Puli: Teško je biti Pepeljuga, ali i princ

| Autor: Vanesa Begić
Dubravka Dulibić-Paljar

Dubravka Dulibić-Paljar


U Sveučilišnoj knjižnici u Puli profesorica s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile Dubravka Dulibić-Paljar, održala je predavanje na temu »Žena koja voli: o filmskoj romansi iz feminističke perspektive«. Predavanje je održano u sklopu programa TIK (Tjedan istarskih knjižnica) koji je ove godine posvećen društvenoj i umjetničkoj poziciji žena.

Tom je prigodom bilo govora o filmu »Zgodna žena« iz 1990. godine gdje glavne uloge tumače Richard Gere i Julia Roberts. Također, bilo je govora u procvatu romantične komedije, te o tome da je u desetljeću od devedesetih do ranih dvijetisućitih snimljeno mnoštvo romantičnih komedija, dok sada većina ljudi s raznih kanala gleda uglavnom serije, i to u komadu, rijetko tko se »disciplinira« i gleda ih postupno, većina »odjednom, do iznemoglosti«, kako je rekla Dulibić-Paljar.

Prikazani su i brojni inserti iz filma, s naglaskom da se radi o modernoj Pepeljuzi, a predavačica se osvrnula i na citate kojim feministička kritika definira ovo ostvarenje, »nešto je upitno u rutini kojom naše društvo omalovažava romantične komedije - žanr povezan sa ženama i ženstvenošću«, kako je to analizirala Mari Ruit u studiji iz 2006. godine.

Osvrnula se i na rečenicu koju izgovara Julia Roberts »I can do anything I want to, baby«. Moglo se ustanoviti i da je »teško biti Pepeljuga, ali teško je biti i princ«.

- Kada on (Gere) govori njoj (Roberts) zašto je prostitutka, a ona mu govori da koristi uvijek zaštitu i da se redovno testira. Kritika, izuzev moralne strane, da se radi o prostituciji, ističe da to nije »običan« tip posla. Junakinja će se, istina, spasiti, ali ovdje se na romantizirani način prikazuje prostitucija. On ne zna baš voziti svoj auto, jer ga inače vozi vozač, a kada ona vozi, naprosto lete, i tu se izmjenjuju te »klasične« muško-ženske uloge, a i element cjenkanja na samome početku je dosta bitan, kazala je Dubravka Dulibić-Paljar.

Predavanju su prisustvovali učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, a nazočne je u ime Sveučilišne knjižnice pozdravio Ivan Kraljević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter