Četvrto izdanje

Reli po galerijama održat će se u 13 pulskih galerija

| Autor: Glas Istre
Pula (foto: Grad Pula)

Pula (foto: Grad Pula)


Četvrto pulsko izdanje kulturne manifestacije Reli po galerijama održat će se u petak 11. studenog 2022. godine u trinaest galerija koje će posjetiteljima otvoriti svoja vrata od 17 do 22 sata i ponuditi im jedinstveno interaktivno umjetničko iskustvo.

Reli po galerijama je prvo događanje u Hrvatskoj koje okuplja i mapira galerije u više gradova kako bi se promovirao rad galerijskih prostora i umjetnika koji u njima izlažu. Ono što je zanimljivo kod ove manifestacije je inovativan pristup obilaženju galerija, posjetitelji u galerijama skupljaju naljepnice koje lijepe na mapu i na taj način označavaju one koje su već posjetili, a posjetitelji koji obiđu sve galerije dobivaju simboličnu Povelju za spas kulture.

Manifestacija se otvara u Hrvatskom društvu interdisciplinarnih umjetnika u 17 sati gdje posjetitelji mogu preuzeti svoje mape i nastaviti obilazak galerija i prikupljanje naljepnica. Posjetitelji će u jednoj večeri imati priliku vidjeti više izložbi nego bilo koji drugi dan u godini, a oni koji obiđu sve galerije, na završnoj lokaciji u Dnevnom boravku DC Rojca mogu do 22 sata preuzeti svoje Povelje za spas kulture koje će tehnikom plošnog tiska izrađivati mladi pulski umjetnik Raoul Marini.

Na prvoj lokaciji, u Hrvatskom udruženju interdisciplinarnih umjetnika u 17 sati se otvara izložba "Otvorene manipulacije" Vladimira Butkovića. Izložba istražuje neke od recentnih eksperimentalnih formi u fotografiji poput primjerice "glitch" tehnike te sličnih postupaka, no to je samo početni temelj za daljnja istraživanja, bilo digitalna ili analogna, koja zapravo ujedinjuju te dvije forme te ih vode u razne neiscrpne fotografske "igre.

U galeriji DAI SAI - Društva arhitekata Istre u 19 sati se otvara Godišnja izložba projekata i realizacija članova društva i gostujućih autora. Na izložbi će se predstaviti radovi članova Društva arhitekata Istre, Sekcije Djeca i arhitektura (DiA Dai-Sai) te gostujući autori Vanja Ilić i Dean Skira.

U Srpskom kulturnom centru u 20 sati se otvara izložba Fabrika fotografa 9 fotografkinje i kulturne menadžerice Aleksandre Popović Petković, osnivačice beogradske škole fotografije Fabrika Fotografa.

Rock galerija Pula prvi puta sudjeluje u Reliju po galerijama i posjetiteljima predstavlja izložbu fotografija Deca iz vode, Tribute to EKV autora Vuka Vidora, Milana Jeličića Jele, Bratislava Nikolića i Goranke Matić.

Galerija Makina će predstaviti izbor radova iz kolekcije galerije, a Galerija Hermana izbor radova iz stalnog postava.

U Galeriji C8 moći će se pogledati izložba Izvornici, kopije, imitati čiji je autor konzervator- restaurator, savjetnik i kustos Šime Perović. Ovom izložbom uz ekskluzivne izvornike Muzeja antičkog stakla u Zadru, Zavičajnog muzeja Biograd na moru, te Arheološke zbirke Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, prezentiraju se i staklene kopije muzejskih predmeta iz različitih povijesnih razdoblja izrađene istom tehnikom kao izvornik.

U Muzejsko - galerijskom prostoru Sveta Srca postavljena je izložba Istarski kašteli - rezidencijalne utvrde srednjovjekovnog plemstva, autora Josipa Višnjića i autora postava Mauricia Ferlina.

U Galeriji Poola posjetitelji imaju posljednju priliku pogledati izložbu Dark euphorya the afterparty Maše Barišić, a u Gradskoj galeriji će se moći pogledati izložba Split - Pula via Firenze / Spalato-Pola via Firenze koju potpisuju umjetnici Hana Letica, Mihovil Božinović i Borut Skoko.

U galeriji Kina Valli posjetitelji mogu pogledati izložbu fotografija SNT4EVER španjolskih autora Marcosa Lozana, Davida Suska, Axela Serrata, Quela Domingueza i Rogera Ferrera koja govori o borbi za spas kultnog trga Plaça del Països Catalan, svjetskog amblema za skateboarding. Izložba je postavljena u sklopu 11. Vladimir film festivala.

Udruga cerebralne paralize Istarske županije predstavlja Moj osobni prostor, projekt nastao u suradnji UCPIŽ i Kluba Kotač. Članovi UCPIŽ-a su pod mentorstvom Karla Stipića kroz niz radionica i aktivnosti osvijestili i definirali zvukove koji ih okružuju, a potom ih sinmili u vlastitim domovima. Vincent Ereš monitrao je snimljene zvukove u kratke audio narative koje će posjetitelji moći poslušati i kroz njih se upoznati s jednim danom svakog pojedinog sudionika radionica.

Na završnoj lokaciji u Dnevnom boravku DC Rojca moći će se pogledati izložba crteža Emanuele Santini te preuzeti Povelje za spas kulture koje će tehnikom plošnog tiska izrađivati mladi pulski umjetnik Raoul Marini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter