U GALERIJI ORSOLA

LOVORKA LUKANI: Večeras otvorenje izložbe "Svečanost svjetla"

| Autor: Mladen RADIĆ

Umjetnica kadrove bilježi tehničkim pomagalom da bi ponudila neuobičajenu prezentaciju sličnu slikarskom načinu, kazao je Eugen Borkovsky

U Gradskoj galeriji Orsola u Bujama večeras u 19 sati bit će otvorena izložbe Lovorke Lukani "Svečanost svjetla".

Kako kaže kurator izložbe Eugen Borkovsky, Lukani predstavlja lirske vizualizacije izvedene fotografskom tehnologijom. Ona zamjećuje svjetlosne igre, pa poigravajući se, pretvara neznatno u predmet interesa. Umjetnica kadrove bilježi tehničkim pomagalom da bi ponudila neuobičajenu prezentaciju sličnu slikarskom načinu. Odnos boja, tonova i sjena dobio je autorstvo vrsnim kadriranjem. Detalji, primijećeni u svakodnevnom okruženju, pred nama se pojavljuju kao niz zaustavljenih trenutaka. Sve fotografije, svaka za sebe, imaju domišljenu likovnu komponentu. Često raspršena, ali stabilna kompozicija, plemeniti kolor, promišljeno uvećanje, bitne su karakteristike izložbenog projekta.

Lovorka Lukani realizira niz radova koji proizlaze iz senzibiliziranih premisa. Najčešće je zadovoljava usmjeravanje objektiva prema detalju interijera, ali ponekad bilježi motiv kao moguću pejzažnu situaciju. Na svim su radovima uhvaćene posljedice mijene svjetla koje izazivaju kolorističke efekte. Mijena i kretanje srodni su pojmovi iako ne moraju biti uvjetovani jedan drugim. Mijena kao dio tijeka u vremenu i prostoru ne znači nužno i kretanje. Sudjelovanje u mijeni izaziva više konotacija. Neko sudjelovanje želimo, neko ne. Ponekad želimo inicirati mijenu, a ponekad nam mijena predstavlja opterećenje. Lovorka Lukani, nižući fenomene svjetlosne pojavnosti, problematizira mijenu kao vizualni događaj.

Lovorka Lukani rođena je u Kopru. Završila je smjer slikarskog dizajna u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji te završila Tečaj za izradu umjetničke knjige na Međunarodnoj školi grafike u Veneciji. Članica je HDLU-a Istre i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Sudjelovala je na više od 20 skupnih i 15 samostalnih izložbi u hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se grafikom, fotografijom i keramikom. Živi i radi u Bujama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter