ULICA ARSENALe

Upriličeno osmo izdanje jednodnevne izložbe GrisiaYoutha

| Autor: Nina Orlović Radić
(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)


Zahvaljujući okupljanju, odnosno prezentaciji prvonagrađenih radova s prošlogodišnjih izložbi GrisiaYoutha, i ove je godine upriličena jednodnevna izložba novomedijskih umjetnika.

Ponovno razmišljanje

Publika je imala prigodu vidjeti radove sedam mladih autora - Josipe Heinzelmann, Tonija Mijača, Monike Rusak, Dunje Trutin, Laure Martinović, Laure Barić i Dora Ramljak koje su se predstavili, na dosad "neotkrivenom" mjestu - u Ulici Arsenale.

Upravo, samo postavljanje, odnosno prebacivanje izložbe s otvorenog i prostranog dvorišta crkve svete Eufemije (gdje su se dogodili začeci GrisiaYoutha), na skučen prostor, slabo osvijetljene ulice starogradske jezgre, tema su ovogodišnje osme po redu edicije naslovljene kao Re-thinking YOUTH ili doslovno ponovno promišljanje mladosti.

Organizatori, a riječ je o Udruzi za razvoj kreativnih umjetnosti Faro 11 iz Rovinja, ovim su naslovom/temom pozvali ne samo umjetnike, već i građane/publiku na ponovno razmišljanje i revaloriziranje značaja manifestacije, na potrebu za ponovnim osluškivanjem kulturnih potreba lokaliteta i njegovih žitelja te u konačnici za preispitivanjem kategorije mladih kao uvriježeno shvaćenog nositelja društvene promjene.

Sve to dakako, valja gledati i u kontekstu zamiranja kulturnih aktivnosti i događanja (ne nužno i ne samo čuvene rovinjske Grisije) već i ostalih kulturnih manifestacija koje, i naočigled svima posustaju i naposljetku i nestaju.

Pitanja

- Koliko je zapravo današnji lokalitet starogradskog prostora izmijenjen i kolike promjene kakve kakvoće svakodnevno trpi? Koliko isti potiho odstupa od povijesnog sjećanja na tradicionalni ambijent Grisije i koliko trenutni narativ lokaliteta odražava želju za kulturnim sadržajem ovakve vrste? Koje su uopće naše kulturne potrebe? Koliko su naše kulturne potrebe uvjetovane?

Vrijedi li još uvijek ideja o mladima kao katalizatoru promjena, lučonošama ideja napretka i pokretačke snage društva? Samo su neka od pitanja koja se nameću i provlače kroz ovogodišnju ediciju novomedijske izložbe GrisiaYOUTH i koju postavljaju njeni organizatori, i na koju je svaki od posjetitelja, i to ponaosob morao, ako ne drugom, ono već samom sebi dati odgovor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter