dodjela priznanja

ZNAK OČUVANOG OKOLIŠA. Jedan se istarski grad može pohvaliti najvećim brojem Plavih zastava - ima ih čak 18

Naša ulaganja u plaže u našoj koncesiji iz godine u godinu rastu, a posebno smo ponosni na ovu plažu Canova, gdje je uloženo pet milijuna kuna. Uz novu zonu mobilnih kućica, kompleks bazena Canova, kao i novu šetnicu odnosno biciklističku stazu, ova investicija zasigurno podiže vrijednost kampa Park Umag i omogućava gostima uživanje u dodatnim sadržajima, rekao je Dragan Pujas, predsjednik Uprave Plave Lagune

| Autor: Glas Istre
Plaža Špadići

Plaža Špadići


Plaže pod koncesijom Plave Lagune i ove su godini ponosni nositelji Plavih zastava, najvišeg priznanja za čistoću mora i upravljanja plažama. Čak 17 plaža pod upravljanjem Plave Lagune u Poreču i Umagu te marina Parentium ove je godine dobilo ovo priznanje i na njima će se vijoriti Plava zastava.

Središnja svečanost podizanja Plave zastave u Umagu održana je na novoj plaži Canova u AC Park Umag, u koju je Plava Laguna ove godine uložila značajna sredstva. Prigodnim govorima obratili su se u ime Grada Umaga dogradonačelnik Mauro Jurman.

- Grad Umag u okviru projekta 'Umag Smart City - Green City' već preko desetljeća intenzivno radi na očuvanju okoliša grada i okolnih naselja. Briga za okoliš i podizanje razine kvalitete življenja putem stvaranja 'zelenog grada' naša je osnovna nit vodilja. Stoga, aktivnosti koje Plava Laguna već dugi niz godina provodi po načelima društvene odgovornosti, a navedeno uključuje i brigu za okoliš, ulaganje i razvoj plaža te podizanje kvalitete sadržaja, Grad Umag s ponosom podržava. Grad Umag je uvijek bio, i bit će, podrška Plavoj Laguni u podizanju vrijednosti Umaga kao turističke destinacije, što u konačnici neposredno utječe i na podizanje kvalitete života građana, istaknuo je Jurman.

gg

U ime Plave Lagune govorio je predsjednik Uprave Dragan Pujas.

- Kontinuirano sudjelovanje u ovom projektu te priznanja koja dobivamo, predstavljaju sigurne korake u povećanju kvalitete, što ćemo nastaviti implementirati i u naše usluge. Briga za more i plaže naša je dužnost i obaveza. S obzirom da more doprinosi nama, naša nastojanja moraju biti usmjerena ka njegovoj očuvanosti i čistoći. Naša ulaganja u plaže u našoj koncesiji iz godine u godinu rastu, a posebno smo ponosni na ovu plažu Canova, gdje je uloženo pet milijuna kuna. Uz novu zonu mobilnih kućica, kompleks bazena Canova, kao i novu šetnicu odnosno biciklističku stazu, ova investicija zasigurno podiže vrijednost kampa Park Umag i omogućava gostima uživanje u dodatnim sadržajima, rekao je Pujas.

Plava zastava je naziv projekta za očuvanje mora i obale koji se u Europi provodi od 1987. godine, a kojim su obuhvaćene plaže i marine. Od 2000. godine projekt se provodi i u ostalim dijelovima svijeta. Plava zastava simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš za zabavu, relaksaciju i rekreaciju. Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education - FEE), utemeljena 1981. godine. Trenutno je u program uključeno više od 45 zemalja svijeta kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.

- Plaže i marine kojima je dodijeljena Plava zastava nude kvalitetne usluge, imaju čistu obalu, te su uredne i primjereno opremljene. Ovaj prestižan simbol dodjeljuje se isključivo onim plažama i marinama koje udovoljavaju zahtjevima koji se postavljaju prema određenim kriterijima, no ono što im je zajedničko je to da u svakom trenutku vode brigu o kakvoći mora i obale, edukaciji te informiraju javnost o očuvanju okoliša, stoga smo veoma ponosni na ovo priznanje i tradiciju Plave zastave i svega onog što ona nosi sa sobom njegujemo godinama, naglasio je Pujas.

I na 18 porečkih plaža i ove godine vijore se Plave zastave. Poreč se tako može pohvaliti s najvećim brojem Plavih zastava u relativno uskom obalnom pojasu što ga čini destinacijom s najuređenijim i najčišćim plažama u Hrvatskoj, a i šire. Zajedničko obilježavanje podizanja Plave zastave održano je na gradskoj plaži Špadići - Materada u prisutnosti predstavnika Grada Poreča, Turističke zajednice grada Poreča te turističkih tvrtki Valamar Riviere i Plave lagune.

gg

Direktor TZ-a Nenad Velenik rekao je kako ga veseli da se nakon dvije nestabilne godine ušlo u stabilnije razdoblje, te se svečanost podizanja Plave zastave može zajednički proslaviti iako se briga za čistoću i sigurnost plaža nije nikada prekinula.

- Ponosan sam što se Plave zastave dugi niz godina vijore na našim plažama i što smo grad s najviše Plavih zastava u Hrvatskoj. Sinonim su čistog mora te uređene i sigurne plaže i zahvaljujem svima koji se kontinuirano trude svih ovih godina da uređuju naše plaže i čiste podmorje. To su naša Turistička zajednica, Valamar Riviera, Plava laguna i gradski odjeli. Zadnjih nekoliko godine Grad Poreč s TZ-om i Ministarstvom turizma i sporta uložio je značajna sredstva u uređenje pet gradskih plaža, a gledali smo ih ravnomjerno. Tako ćemo i nastaviti i dalje, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te dodao kao zanimljivost da su u porečkom akvatoriju nedavno pronađene i mlade periske, što je isto jedan od znakova čistog i očuvanog mora.

Plavu zastavu podigli su gradonačelnik Loris Peršurić, direktor Nenad Velenik, zajedno s predstavnicima turističkih tvrtki predsjednikom uprave Plave lagune Draganom Pujasom i direktorom Valamar Collection Marea Suites Ozrenom Renkom, a obilježavanju su prisustvovali i spasioci koji će dežurati na ovoj plaži što je također jedan od kriterija Plave zastave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter