(M. MIJOŠEK)
Gourmet turizam je različito razvijen u Istri, međutim, svoju najbolju ekspresiju ima u sjevernom dijelu, dakle, od Mirne do Buzeta i prema granici. Morate se najaviti kako za vinske, tako i za maslinarske posjete, tako da je praktički na sjeverozapadu Istre sezona upravo sada, kaže Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije ? Zbog blage zime, Istra je pogodna za sportske pripreme i natjecanja
Istra je sve zanimljivija stranim turistima i izvan glavne, ljetne turističke sezone. U posljednjih sedam, godina broj stranaca koji zimi posjete Istru rastao je za 20, pa i 30 posto na godišnjoj razini. Usporedbe radi, od siječnja do ožujka 2012. godine ostvarena su 74.382 dolaska i 253.929 noćenja, a u istom lanjskom razdoblju brojke su udvostručene: dolazaka je bilo 165.600, a noćenja 544.099.
Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, veli da su te brojke, u usporedbi s onim u glavnoj sezoni, izuzetno male, no velike za zimski period.
- To je izuzetno velik broj za našu destinaciju. Takva je u principu i naša struktura smještaja. Dakle, tu moramo izuzeti kampove, hotele bez grijanja, većinu turističkih naselja bez grijanja. Uzmemo li to u obzir, ako u Istri zimi imamo tri, četiri ili pet tisuća gostiju, to su izuzetno velike brojke, ali su definitivno neusporedive s obzirom da im je baza jako mala, objašnjava Ivošević.
Istra nudi široku paletu mogućnosti
Istra, po njegovim riječima, nudi doista vrlo široku i bogatu paletu mogućnosti, prije svega je riječ o hotelskom smještaju, eventualno vilama.
- Tu prije svega možemo rastegnuti lepezu prema sportskim aktivnostima zato što je zima u Istri vrlo blaga, pogodna za sportske pripreme i natjecanja. Od raznih outdoor pa do indoor sportova Istra definitivno može vrlo kvalitetno poslužiti kao jedna od destinacija za takvu vrstu priprema. Za takvu vrstu priprema vrlo je bitna ishrana koju su naši hoteli usavršili. Hoteli imaju i dovoljan broj unutarnjih dvorana za praćenje tih priprema, vanjskih terena, ali i, što je vrlo bitno, fitness i wellness centara, koji su dio sportskog turizma, veli Ivošević.
U zimskom razdoblju u Istri je otvoreno oko sedam velikih hotela, a na pitanje jesu li potrebe veće, Ivošević odgovara da bi ih moglo biti i više, što ovisi o interesu publike, o potražnji takvih gostiju. Osvrnemo li se na gornje brojke, činjenica jest da broj takvih gostiju značajno raste upravo u zimskom periodu.
Osim u hotelima, gosti
odlaze i u agroturistička domaćinstva, a osobito su atraktivna ona na sjeverozapadu Istre.
- Agroturizmi koji nude samo hranu na sjeveru Istre su rasprodani i desetak dana unaprijed, tako da tamo treba isključivo telefonski rezervirati dolazak. Ima i onih koji nude smještaj, međutim, tu su i troškovi grijanja, tako da svaka obitelj odlučuje o upuštanju u avanturu iznajmljivanja i zimi. Međutim, ono što je veliki forte Istre je tzv. vikend turizam u zimskim mjesecima jer se tu mogu kombinirati priče o vinu, o maslinovom ulju, tartufu, o dobrim konobama, o izuzetnim malim obiteljskim hotelima kojih je sve više u Istri, a trenutno ih je registrirano više od 90. Gotovo svi su otvoreni cijele godine, a iduće godine otvorit će se još najmanje tri ili četiri, možda i šest novih malih obiteljskih hotela, uz proširenje postojećih.
Dani tartufa, mladog maslinovog ulja, gljiva, švoja?
Kad je riječ o manifestacijama i ponudi, Ivošević napominje da se može ponuditi gotovo sve, bitno je imati dovoljno mašte i sačiniti cjenovno prihvatljive itinerere.
- Što se tiče tematike i atraktivnosti aranžmana koji se mogu ponuditi u Istri, tu definitivno možemo birati od kulturnih, gastronomskih do sportskih itinerera, da ne spomenem incentive (poticajne) aranžmane i kongrese, kaže Ivošević. Turistička zajednica Istarske županije bavi se razvojem proizvoda, usavršavanjem kvalitete proizvoda i kvalitetnim pozicioniranjem na međunarodnom turističkom tržištu.
- Jasno da to činimo putem offline i online aktivnosti. Bitno je da postoje i eventi koji su u zimskim ili kasnojesenskim mjesecima vrlo zanimljivi, poput dana tartufa, mladog maslinovog ulja, gljiva, švoja, rakovica i svega onog što je vezano uz gourmet turizam.
On je različito razvijen u Istri, međutim, svoju najbolju ekspresiju ima u sjevernom dijelu, dakle, od Mirne do Buzeta i prema granici. Vikendima teško možete naći slobodno mjesto u konobama i agroturizmima. Morate se najaviti kako za vinske, tako i za maslinarske posjete, tako da je praktički na sjeverozapadu Istre sezona upravo sada.
I biciklista ima sve više, to je projekt koji raste i ima sve više pobornika. Popularni su i trekking i druge vrste sportova. Postoje specijalizirani hoteli za bicikliste s bike infrastrukturom, dakle garažom, svratištima, cijelim setom alata.Postoji i Bike&bed projekt koji obuhvaća privatne kuće koje također pružaju biciklistima svu moguću bike infrastrukturu.
Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Poreča, kaže da pozicioniranje kvalitetnih sadržaja u zimskom periodu može biti motiv novih dolazaka u destinaciju.
- Kad je riječ o Adventu i dočeku Nove godine, Poreč je u zadnje tri godine napravio značajan iskorak u odnosu na slične destinacije u okruženju. Program neprekidno traje 30 dana, a ponosimo se i najluđom novogodišnjom noći na Poluotoku u kojoj je nastupio Zdravko Čolić. Za božićnih i novogodišnjih blagdana, dakle u razdoblju od 24. prosinca do 2. siječnja, realiziramo oko 8.500 dolazaka i 30.000 noćenja. Usporedbe radi, te se brojke u ljetnoj špici ostvare u jednom danu. U ostalom hladnom periodu, od 2. siječnja do 29. ožujka, Poreč posjeti oko 28.000 turista koji ostvare 78.000 noćenja. U odnosu na špicu to su noćenja koja se ostvare u dva i pol dana. Kao što možete i sami prosuditi, ima lufta za još veći rast, kaže Velenik.
Turistička zajednica Poreča pobrinula se da Advent svake godine programski kvalitativno i kvantitativno raste.
- Uz angažman atraktivnih novogodišnjih izvođača, želimo stvoriti motiv dolaska gostiju u destinaciju. Za ostali dio zimske sezone Poreč ima idealne uvjete bavljenja sportskim aktivnostima zbog odličnih hotela i sportske infrastrukture. Želja nam je postati baza za zimske pripreme sportaša različitih profila i dobnih skupina, a naročito biciklista, rukometaša te nogometaša. Nadalje, raste segment različitih kongresa, čime se također može oživjeti ovaj dio zimske sezone. U tom dijelu sezone podržavamo niz projekata, među ostalim Trofej Poreča i Istarsko proljeće, teniski turnir Porečka rivijera, Laguna Poreč polumaraton, Laguna Poreč Grand Prix i Laguna Poreč Istria Race, ističe Nenad Velenik. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)