ŠKOLSTVO

Zatvorene škole u Lupoglavu, Svetom Petru u Šumi, Trvižu, Cerovlju i Gračišću: U ŠKOLE PAZINŠTINE KRENULA SAMO 43 UČENIKA

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin (A. DAGOSTIN)

Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin (A. DAGOSTIN)


U školu je krenulo 20 učenika u Matičnoj školi Pazin, 16 učenika u Područnoj školi Tinjan, četiri učenika u Područnoj školi Karojba te tri učenika u Područnoj školi Motovun * Prosječno, odgojna skupina u Dječjem vrtiću "Olga Ban" Pazin trenutno broji od 5 do najviše 9 djece

U osnovne škole Pazinštine prvog dana po otvaranju, nakon što su zatvorene zbog epidemije, krenulo je samo 43 učenika razredne nastave, potvrdila nam je tajnica Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin Kristina Karužić. S obzirom da niže razrede osnovne škole u matičnoj i područnim školama polazi 619 učenika možemo zaključiti da se na fizičku prisutnost nastavi odlučilo samo sedam posto učenika, odnosno njihovih roditelja.

Nastava i za dva učenika

Od tog broja 20 učenika krenulo je na nastavu u Matičnoj školi Pazin, 16 učenika u Područnoj školi Tinjan, četiri učenika u Područnoj školi Karojba te tri učenika u Područnoj školi Motovun. U ostalim područnim školama (Lupoglav, Sveti Petar u Šumi, Trviž, Cerovlje i Gračišće) nije bilo prijavljenih učenika pa se škole nisu ni otvarale. U matičnoj se školi održala nastava za dva učenika iz posebnog razrednog odjela.

U Matičnoj školi Pazin nastava započinje u 8.30 sati, ponedjeljkom traje do 12 sati, a ostalim radnim danima do 11.30 sati. Nastava za učenike razredne nastave se održava iz svih nastavnih predmeta osim vjeronauka i stranog jezika, koji se održavaju kroz nastavu na daljinu. Nastava se u Matičnoj školi Pazin odvija u pet grupa učenika, koji su raspoređeni u učionice u prizemlju, na prvom i drugom katu, vodeći računa o udaljenosti učionica. Učenici iz posebnog razrednog odjela čine šestu grupu. U područnim školama Karojba i Motovun nastava se odvija u jednoj grupi, a u Područnoj školi Tinjan u tri grupe učenika.

Roditelji dovode i odvode učenike u školsku ustanovu na način da ne ulaze u školsku zgradu, već dolaze do glavnog ulaza u školsko dvorište (do ograde) pri čemu zadržavaju distancu od najmanje dva metra u odnosu na druge osobe i djecu. Učiteljice preuzimaju djecu na glavnom ulazu u školsku ustanovu (ulaz u krilo razredne nastave Matične škole Pazin) na način da svaka od imenovanih učiteljica dočekuje učenike iz svoje grupe u predviđenom terminu (8, 8.10, 8.20 i 8.30 sati). Ostali ulazi u školsku zgradu su zatvoreni.

Bez produženog boravka

Učenici ulaze u školu vodeći računa o razmaku od dva metra. Prilikom ulaska učenici su obvezni obrisati obuću na otiraču s dezinfekcijskim sredstvom postavljenom na ulazu u zgradu te dezinficirati ruke prije ulaska u učionice. Učenici koriste isključivo vlastiti školski pribor, sjede uvijek na istim mjestima, te svaka grupa učenika ima vlastiti zahod. Učenici svake pojedine grupe nemaju kontakte s drugim grupama učenika. U školi nije organiziran produženi boravak. Učenicima su osigurane marende, koje dobivaju u učionicu kako ne bi bili u kontaktu s ostalim grupama.

U dječje vrtiće Pazinštine, koje ujedinjuje ustanova Dječji vrtić "Olga Ban" Pazin, u ponedjeljak prvog dana od dopuštanja njegova rada nakon popuštanja protuepidemijskih mjera, krenuo je 131 mališan. S obzirom da je u programe dječjeg vrtića i jaslice inače upisano 528 djece u vrtić je krenula četvrtina ili tek 25 posto djece.

U zgradi ustanove smještenoj u Ulici Družbe sv. Ćirila i Metoda umjesto četiri, formirane su tri odgojne skupine, a isto je bilo i u objektu u Ulici 154. brigade gdje su trenutno smješteni mališani dok se nadograđuje glavna zgrada u Prolazu Otokara Keršovanija. Od sedam područnih dječjih vrtića na Pazinštini, vrata nije otvorio jedino vrtić u Pazinskim Novakima, dok su odjeljenja u Gračišću, Karojbi, Lupoglavu, Motovunu, Svetom Petru u Šumi i Tinjanu radili normalno za one koji su doveli djecu. Prosječno, odgojna skupina u Dječjem vrtiću "Olga Ban" Pazin trenutno broji od 5 do najviše 9 djece.

U vrtićima Pazinštine odgajateljice nose zaštitne maske prilikom primopredaje djece ispred ulaznih vrata pri dolasku i odlasku. Roditelji moraju djeci izmjeriti temperaturu prije kretanja u vrtić, a ona se prilikom dolaska evidentira. Isto je obaveza djelatnika. Kreveti za dnevni odmor djece postavit će se na propisani razmak na način da svako dijete spava uvijek na istom mjestu. Prehrana djece se dostavlja u prostoriju gdje borave djeca na način da osoba koja donosi hranu ostavi hranu ispred ulaza u skupinu te odgajatelj unosi hranu u prostoriju u kojoj borave djeca koja jedu na rastojanju od metra i pol. Djeca ne mogu odlaziti iz jedne sobe u drugu. Koriste se samo igračke koje je moguće oprati, a cilj je da djeca što više vremena provode na zraku. Djeca su upućena na pojačane mjere higijene, a u vrtiću se provodi učestalije čišćenje površina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of