STALNO STIŽU PRIZNANJA

Zašto mnogi tvrde da je Poreč najbolji grad za život u Hrvatskoj? POKUŠALI SMO PRONAĆI NEKE ODGOVORE

| Autor: Glas Istre
Nova škola Finida u Poreču

Nova škola Finida u Poreču


Specijalizirani portal gradonačelnik.hr, analizirajući podatke Državnog zavoda za statistiku o kretanju stanovnika, tj. o procjeni broja stanovnika izračunatog na temelju migracija i prirodnog kretanja, ocijenio je da je lani najveći rast u Istarskoj županiji ostvario grad Poreč.

- Da bi zadržali stanovnike gradovi se bore raznim mjerama - naknadama za novorođene, ulaganjem u obrazovanje, sufinanciranjem smještaja u vrtiće, prehrane i prijevoza učenika, gradnjom POS-ovih stanova te zasigurno najvažnijom mjerom - otvaranjem radnih mjesta, napominju na portalu gradonačelnik.hr.

Poreč je po službenim pokazateljima najrazvijeniji, ali i grad s najmlađim stanovništvom u Istri. Pozitivno i stabilno gospodarsko okruženje pridonijelo je tome da Poreč godinama bilježi pozitivan prirodni prirast i stalno useljavanje, u čemu je jedan od samo deset takvih gradova u Hrvatskoj. Konstantno se radi na podizanju kvalitete života građana svih životnih dobi, kroz različite mjere.

Kao potpora mladim obiteljima nedavno je počela gradnja vrtića u Žbandaju te je ovo izgradnja već trećeg vrtića i jaslica u protekle tri godine. Naime, nakon što su otvorene nove osnovne škole u Žbandaju i na Finidi, nekadašnja školska zgrada u Velom Maju prenamijenjena je u nove jaslice, a EU sredstvima u zgradi nekadašnjeg društvenog doma u Dračevcu uređene su jaslice i vrtić. Ranijih godina izgrađeni su područni dječji vrtići u Varvarima i Baderni te se tako, uz ovaj budući u Žbandaju, nastavlja dobra praksa otvaranja predškolskih ustanova u manjim mjestima, blizu domova mladih obitelji. Također, u Poreču je prije dvije godine otvorena već spomenuta nova zgrada osnove škole na Finidi za oko 600 djece, a uz nju i nova sportska dvorana. Time je svoj djeci u Poreču omogućeno da pohađaju nastavu samo u jutarnjoj smjeni, što je znatno podiglo kvalitetu života mnogim obiteljima. Otvorena je i nova zgrada područne osnovne škole u Žbandaju sa školskom dvoranom.

Također, Poreč svake godine stipendira stotinjak učenika i studenata za što izdvaja oko milijun kuna. Zanimljivo je i da Poreč učenicima i studentima dodjeljuje najveće stipendije u Hrvatskoj, a dodjeljuju se i studentima za deficitarna zanimanja.

- Ove godine subvencioniranjem kupnje stanova pružili smo mogućnost i pomogli određenom broju građana da nastave živjeti i raditi u svom gradu. Dosad je Poreč dvaput proglašen gradom s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj, konstantnim brojem porasta stanovnika i gospodarstva, gradom koji zapošljava veliki broj ljudi i obiteljima osigurava sigurnu egzistenciju. Među prvim smo gradovima u Hrvatskoj koji su se odlučili subvencionirati kupnju stanova prilikom same kupnje. Tu je vrstu pomoći ove godine dobilo 16 obitelji, a s istom potporom namjeravamo nastaviti i u idućoj godini, kazao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter