Polaznici tečaja primili su zaslužena uvjerenja
Na prigodnoj svečanosti u labinskom Teatrinu uvjerenje o osposobljenosti dobila su 42 polaznika programa obrazovanja u sklopu EU projekta Rudnici baštine. Stekli su zanimanje "turistički animator" i "priprematelj jela istarske tradicijske kuhinje" što će im biti upisano i u e-knjižicu.
Besplatno osposobljavanje ranjivih skupina društva, nezaposlenih i osoba s invaliditetom rezultat je uspješno okončanog EU projekta Rudnici baštine, čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište iz Labina, a partneri Diopter - otvoreno učilište Pula, Istra Inspirit, labinski hotel Peteani i konoba Bukaleta iz Betige.
Kako interpretirati baštinu, valorizirati turistički potencijal poluotoka, što je obilježilo istarsku povijest, što je prirodna baština, koje su posebnosti istarske tradicijske kuhinje, kako se pripremaju istarske slastice, pašta, maneštra, žgvacet i brojna druga jela, naučili su polaznici osposobljavanja za koja organizaciju potpisuju PUO Labin i pulski Diopter. Naime, uvjeti upisa u program bili su završena osnovna škola, minimalno 15 godina života, te da se za edukacije upisuje nezaposlena osoba mlađa od 25 godina, nezaposlena osoba starija od 54 godine ili osoba s invaliditetom. Važno je istaći kako je obrazovanje za te, ranjive skupine, bilo besplatno, plaćene su im sanitarne knjižice, kao i putni trošak dolaska na nastavu. Proputovali su Istru, posjetivši arheološki lokalitet Vižulu, Brijune, Multimedijalni centar Trke na prstenac u Barbanu, Ekomuzej Vlaški puti u Šušnjevici, pulske rimske spomenike, Kamenjak itd.
Polaznici programa za priprematelja jela istarske tradicijske kuhinje prošli su teorijski dio, vježbe i praksu. Učili su sve o posebnostima istarske kuhinje, od namirnica, mirodija, vina, pribora, do slastica, ribljih delicija, suhomesnatih proizvoda, pripreme i gotovljenja jela u kuhinji te njegove prezentacije i serviranja stola. Naučili su kako uspješno komunicirati, javno nastupati i prezentirati proizvod.
Predstavnica nositelja projekta, ravnateljica Pučkog učilišta iz Labina Daniela Mohorović, izrazila je zadovoljstvo uspješno okončanim projektom. Podsjetila je kako je financiran iz Europskog socijalnog fonda.
- Ciljevi su u potpunosti ostvareni, povećana je zapošljivost ranjivih skupina na području Labina, Pule i šire okolice kroz obrazovanje i stručno usavršavanje s ciljem integracije na tržište rada u sektorima turizma i ugostiteljstva, rekla je Mohorović, a Maja Milevoj, ravnateljica Diopter - otvorenog učilišta Pula, dodala je kako je Diopter, kao partner kojemu je ovo već deseti EU projekt, nesebično podijelio dosadašnje bogato iskustvo u EU projektima.
- Samo suradnjom i edukacijom možemo odgovoriti potrebama tržišta rada i utjecati na podizanje svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja koji je jedini pravac napretka, a u kojemu je obrazovanje odraslih nezaobilazna karika. Uostalom, znanje se množi kad se dijeli, i društveni angažman ustanove koja obrazuje odrasle u tom je kontekstu nemjerljiv, istaknula je Milevoj te zahvalila na suradnji i Tržnici Pula u čijoj su kuhinji pulski polaznici odradili vježbe, Istra Inspiritu, Konobi Bukaleta, te polaznicima koji su edukaciju prošli u Diopteru.
Projekti ovakve vrste nude mogućnost dugotrajnog zapošljavanja ranjivih skupina budući da polaznici stječu određene i specifične kompetencije koje ih čine konkurentnijima za tržište rada. A sudeći po osmjesima polaznika koji su u svoje ruke danas primili uvjerenja, potreba za ovakvim oblicima obrazovanja u Istri itekako ima.
- Ovo mi je izuzetno dragocjeno jer sam obnovila svoje spoznaje o našoj kulturnoj baštini i razumjela koliko napora moramo uložiti da bi tu baštinu mogli sačuvati za buduće generacije, rekla je Ljiljana Stajčić iz Pule, a njezina sugrađanka Alida Vijatović također zadovoljno dodala da je razlog zbog kojeg je krenula u ovu edukaciju taj da se obogati turistička ponuda i da gostima predstavi našu ostavštinu na jedan drugačiji način.
- Bilo je vrlo poučno, usvojili smo nova znanja i jedva čekamo to primijeniti u praksi, možda već i ove godine ako korona dozvoli, rekla je Vijatović.
Među polaznicima bio je i Davor Šišović iz Pazina koji je iz novinarskih voda ovaj put odlučio isprobati nešto drugo.
- Budući da sam kao novinar 30 godina proučavao, između ostalog, i istarsku kulinarsku baštinu, upisao sam ovaj tečaj da bih provjerio da li sva svoja teoretska znanja iz glave znam pretočiti u ruke. Iako doma za svoje povremeno kuham, na ovom sam tečaju naučio desetke trikova i sitnica kako neke stvari napraviti efikasnije, ukusnije i brže, rekao je Šišović.