prvi takav posjet

Ulagači iz Kuvajta zainteresirani za širenje poslova, prvenstveno u Istri

| Autor: Glas Istre
Sa sastanka s predstavnicima Istarske županije

Sa sastanka s predstavnicima Istarske županije


Kuvajtski ulagači zainteresirani su za širenje poslovanja na području Zapadnog Balkana, te Hrvatske, prvenstveno za ulaganje u Istru, za ekološke projekte i organsku poljoprivrednu proizvodnju, rečeno je u četvrtak u razgovoru s predstavnicima Istarske županije, u prvom takvom posjetu Hrvatskoj.

Kako je uporaba organskih – ekološki proizvedenih poljoprivrednih proizvoda u porastu i u arapskim zemljama, raste interes za izvoz takvih proizvoda te su otvorene mogućnosti suradnje s tvrtkama iz Hrvatske, ali i ulaganja u proizvodne kapacitete prvenstveno malih domaćih ekološki orijentiranih kompanija, rekao je predsjednik Kuvajtskog poslovnog vijeća Nasser Alsaiji u razgovoru u Puli 26. kolovoza.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lov, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan u razgovoru s predstavnikom kuvajtskih gospodarstvenika i ulagača istaknuo je kako je primarni cilj županije poticati razvoj stočarstva u prvom redu uzgoj koza i ovaca te ekološke poljoprivrede u Istri. Namjera je održiva poljoprivredna proizvodnja koja istovremeno zaštititi istarski okoliš, te pronaći način za zadržati stanovništvo u ruralnim područjima, po čemu je Ista već poznata. Pojasnio je koje procedure strani investitori moraju ispuniti da bi ulagali u Hrvatsku te koje su mogućnosti i interesi županije.

Istra je nakon Zagreba najrazvijenije područje Hrvatske, uvijek otvoreno za investitore, rekla je pomoćnica ravnatelja Istarske razvojne agencije Tamara Kiršić u razgovoru u toj agenciji. Temeljni razvojni cilj Istarske županije je razvoj kvalitetnog, održivog i zdravstvenog turizma, prateći svjetske trendove. Želja je očuvati istarske vrijednosti i unaprijediti ekološki orijentiranu turističku ponudu.

Poslovno vijeće Kuvata zainteresirano je za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave organskom proizvodnjom i turizmom, a nakon razmatranja mogućnosti uslijedit će novi posjeti Istarskoj županiji i razgovori, rekao je predsjednik ovog vijeća za BiH Nasser Alshaiji.

Kuvajtsko poslovno vijeće Bosne i Hercegovine radi na unapređenju trgovinskih i investicijskih odnosa, kao i promicanju prirodnih i izvoznih potencijala koje BiH ima. Često ulažu u privredu, gospodarstvo, industriju, poljoprivredu Bosne i Hercegovine s ciljem njenog jačanja i konkurentnosti na europskom tržištu i Bliskom istoku. Sljedeći koraci su širenje djelovanja Kuvajtskog poslovnog vijeća na susjedne zemlje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter