POREČ U TUŠ-u

Učenička zadruga razvija zajedništvo i poduzetnički duh

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Voditeljica sekcije prof. Helena Miletović kaže kako velike nade polažu u prodaju začinskog bilja da bi se došlo do sredstva koje će zadrugari koristiti za kupovanje materijala potrebnog za djelovanje zadruge. Ona naglašava kako se kroz rad zadruge razvija zajedništvo i poduzetnički duh, jer važno je da zadrugari otkriju svoje potencijale i da u praksi primjenjuju ono što nauče u teoriji na satovima raznih predmeta

 

U porečkoj Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića, već godinu dana djeluje Učenička zadruga Brnistra. Zadruga je osnovana s ciljem njegovanja tradicijskih vrijednosti, osobito onih gastronomskih, ali i poticanja poduzetničkih vještina svojih članova. Učenici, članovi "Brnistre", kroz četiri sekcije, a to su izrada tradicijske slastice, uzgoj i prerada začinskog bilja, izrada suvenira i catering tijekom cijele školske godine, pripremaju se za sudjelovanje na sajmovima i smotrama.

Edukacija mladih ugostitelja

Voditelj učeničke zadruge "Brnistra" je profesor Davor Ban koji je na skupu voditelja i suradnika učeničkih zadruga Podružnice HUUZ-a Istarske županije izabran za tajnika Podružnice Istarske županije. Brnistra se prvi put predstavila prošle godine na županijskoj smotri u Oprtlju, a sa svojim sekcijama promovira i sudjeluje na raznim događanjima. Logo zadruge je "pro bono" izradio studio Sonda iz Vižinade kako bi podržao aktivnosti i edukaciju mladih ugostitelja kao deficitarnog kadra.

- Učenička zadruga Brnistra pridonosi ostvarivanju ciljeva i zadaća odgoja i obrazovanja učenika programom rada u kojem se spajaju znanstvene spoznaje i učenje s jedne, te određen proizvodni i koristan rad, s druge strane. Njen je cilj okupiti na dragovoljnoj osnovi što veći broj učenika i primjerenim metodičkim postupcima, pod vodstvom učitelja mentora, omogućiti razvoj interesa i sposobnosti te stjecanje, produbljivanje i primjenu bioloških, tehničkih, gospodarskih, društvenih i srodnih znanja iz područja važnih za cjelokupan proizvodni proces od njegova planiranja do tržišnog i drugog vrednovanja rezultata rada, pojašnjava Ban.

Uzgoj začinskog bilja

Među aktivnijim sekcijama je ona koja se bavi uzgojem i preradom začinskog bilja. Voditeljica sekcije prof. Helena Miletović dodaje kako se njeni učenici u malom školskom vrtu bave uzgojem mediteranskog začinskog bilja.

Miletović kaže kako velike nade polažu u prodaju začinskog bilja da bi se došlo do sredstva koje će zadrugari koristiti za kupovanje materijala potrebnog za djelovanje zadruge. Ona naglašava kako se kroz rad zadruge razvija zajedništvo i poduzetnički duh, jer važno je da zadrugari otkriju svoje potencijale i da u praksi primjenjuju ono što nauče u teoriji na satovima raznih predmeta.

Učenici se u sekcije uključuju prema vlastitim afinitetima, a nastavnici ih na predavanjima dodatno motiviraju. Učenička zadruga lani se uspješno predstavila na smotri u Oprtlju, a sada se priprema za županijsku smotru u Puli koja će 24. svibnja održati u Osnovnoj školi Veruda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter