NA TRGU SAN MARCO

U LABINSKOJ PIZZERIJI RUMORE SVE JE ORIGINALNO Pravi Napolitanac peče pravu napolitansku pizzu u originalnoj peći koja je došla ravno iz Napulja

| Autor: Branko BIOČIĆ
Pizzaioli Luciano Padulano, Marino Hrvatin i Leonardo Cartuccio (B. BIOČIĆ)

Pizzaioli Luciano Padulano, Marino Hrvatin i Leonardo Cartuccio (B. BIOČIĆ)


Još 2013. otišao sam u Napulj kod maestra Salvatore Santuccija na tečaj za pravljenje originalne napolitanske pizze. Ove smo godine u Labinu našli prostor i napravili kamin, peć je došla direktno iz Napulja. Salvatore nam je poslao jednog pizzaiola iz svoje pizzerije da nam pokaže kako se radi tijesto i pizza napolitana. Taj pizzaiolo i još jedan iz Napulja došli su tu kod nas i s nama će biti do kraja rujna. Obučavat će dva naša dečka, kaže Josip Gobo, koji zajedno sa suprugom Gabrijelom drži pizzeriju Rumore

 Od sredine svibnja Labin je postao bogatiji za još jednu pizzeriju, pizzeriu Rumore koja se nalazi na trgu San Marco u starom gradu, s pogledom na Rabac i dio Kvarnerskog zaljeva, odmah do restorana Kvarner koji drži i vlasnica Rumorea Gabrijela Gobo sa suprugom Josipom. Pizzeria Rumore nudi prave napolitanske pizze iz krušne peći. Veliku pažnju ovdje su posvetili visoko kvalitetnim namirnicama i samoj izradi tijesta. Iskustvo pravljenja ove pizze stekli su u Napulju kod maestra Salvatorea Santuccija po kojem i jedna od pizza nosi ime.

- Još 2013. otišao sam u Napulj kod maestra Salvatore Santuccija na tečaj za pravljenje originalne napolitanske pizze. Kako nismo u sklopu našeg restorana mogli ponuditi tu pizzu, jer nismo imali mogućnost izraditi kamin na drva, pričekali smo do ove godine kada se oslobodio prostor pored restorana i otvorili pizzeriju. Napravili smo kamin, peć je došla direktno iz Napulja. Salvatore nam je preporučio koju miješalicu uzeti i poslao nam je jednog pizzaiola iz svoje pizzerije da nam pokaže kako se radi tijesto i pizza napolitana. Taj pizzaiolo i još jedan iz Napulja došli su tu kod nas i s nama će biti do kraja rujna. Obučavat će dva naša dečka koji su cijelo vrijeme tu i s njima rade, kaže Josip.

Njegova supruga Danijela, koja je službeno vlasnica oba ugostiteljska objekta, ističe da nude 12 vrsta pizza, od čega šest tradicionalno napolitanskih te šest gourmet pizza s namirnicama našeg podneblja poput pršuta i tartufa.

- Pizze gourmet su pistacchio i mortazza by rumore, maestro santucci, carciofata, zucca i porcheta, tartufo i prosciutto te gustosa bianca, a tradicionalne napolitanske margherita, il giardino, napoletana, capriciosa, salsiccia i friarielli te diavola. Nudimo i pizza sendviče i talijanske deserte. S obzirom da smo tek otvorili i da smo novi, posao koji smo pokrenuli s pizzama pokazao se jako dobrim. Dolaze nam, uz Labinjane, turisti i domaći ljudi iz Rijeke i Pule koji su u kratkom roku od dva, tri mjeseca čuli za nas. Mogu reći da su zadovoljni, najviše se traži margherita, maestro Santucci i pistacchio mortadela, kaže Danijela.

Radit će cijele godine, mnogo toga ovisit će i o koroni, ali planovi supružnika su veliki. Doći će i novi pizzaiolo iz Napulja koji će raditi zimi uz dva domaća dečka, a možda će angažirati, ovisno o potrebi, još nekog domaćeg ili talijanskog pizzaiola. Koja je tajna napolitanskih pizza, pitali smo Leonarda Cartuccija, talijanskog majstora za pizze iz Caserte.

- Nema tajni, u tijesto ide brašno, voda, sol i kvasac. Tijesto mora odležati minimalno 48 sati, nema tu puno filozofiranja. Napolitanska pizza je lagana i brzo probavljiva, a njezina je posebnost u tijestu i peći. Temperatura u peći mora biti 450 stupnjeva, a pizza se peče od 60 do 90 sekundi. Pećnica je iz Napulja, to je proizvod poznate talijanske manufakture Stefano Ferrara koja proizvodi peći za pizze već četiri generacije, kaže Leonardo. 

Njegov kolega Luciano Padulano iz Napulja naglašava da je zadovoljan što sudjeluje u ovom labinsko-napuljskom projektu i što može upravo ovdje, na istočnoj obali Istre, peći prave napolitanske pizze.

- Stanujem ovdje na trgu u gornjem Labinu i vrlo sam zadovoljan sa svime, ljudi su jako ljubazni. Za mjesec dana idem u Napulj, moj lijepi grad gdje je rođena pizza i sa sobom ću ponijeti lijepe i pozitivne dojmove, zaključuje Luciano, koji svoje bogato znanje i iskustvo s Leonardom prenosi na domaćeg pizzaiola Marina Hrvatina.

Pizzeria Rumore radi svaki dan od 11 do 22 sata. Zajedno s restoranom Kvarner zapošljava 23 radnika, a u svojoj ponudi ima i gourmet burgere, salate te saltimbocca (pizza sendvič). Valja napomenuti i da gosti u pizzeriju mogu doći i sa svojim kućnim ljubimcima.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter