OBLJETNICA MATURA

PONOVNO ZAJEDNO NAKON 60 GODINA: Sastala se generacija pazinskih maturanata iz 1961. godine

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Nekadašnji pazinski maturanti obilježili 60. godišnjicu mature

Nekadašnji pazinski maturanti obilježili 60. godišnjicu mature


Nakon prošlogodišnjeg prekida druženja generacije maturanata radi pandemije, na tradicionalno godišnje druženje ponovo se sakupila u Pazinu generacija maturanata 1961. godine, koji su srednjoškolsku naobrazbu stekli u pazinskoj gimnaziji tada zvanoj "Otokar Keršovani" da zajednički proslave 60. obljetnicu mature.

Na ovom jubilarnom druženju generacije koja je brojila ukupno 48 maturanata sakupilo se devet nekadašnjih maturanata od preostalih živih 25. Osmero je opravdalo ovoga puta svoj nedolazak zbog vlastitih ili porodičnih zdravstvenih problema, a jedan od njih se trenutno nalazi i u karanteni nakon preboljenog Covida 19. Na ovogodišnju jubilarnu proslavu odazvali su se: Fulvia Ferenčić-Blažević, Livia Sloković-Tuđa, Marija Nemarnik-Zornada, Marija Uljanić-Homoki, Vinko Cerovac, Viktor Križanac, Marijan Marečić, Lučo Pavletić i Vladimir Filipović.

Prema ustaljenoj tradiciji, nakon sakupljanja generacije, na terasi restorana hotela Lovac s prekrasnim panoramskim pogledom na stari dio Pazina, Pazinsku jamu, bivšu gimnaziju, đački dom i Učku u pozadini, uslijedio je "školski sat" s godišnjim izvještajem o svim novostima nastalim kod preostalih kolega iz generacije, koji nisu mogli da se priključe ovome trenutnom druženju generacije. Minutom šutnje odali su na kraju počast svim do sada preminulim profesorima i kolegama. Uslijedilo je druženje prisutnih kroz razgovor, šale i prepričavanje uvijek iznova zabavnih i interesantnih anegdota i pričica iz davno minulih đačkih dana.

Ove su godine učinili i jedan neuobičajeni demografski statistički pregled stanja ove generacije maturanata nakon 60 godina od mature. Utvrdili su da je od 48 maturanata (21 žena i 27 muškaraca) generacije 1961. godine danas živo još 25 maturanata (sa sedam kolega izgubljeni su svi kontakti, a 16 ih je do sada preminulo). Od danas živih 25 maturanata generacije proisteklo je 140-oro djece, unuka i praunuka (65 ženskih i 75 muških), tako da generacija s potomcima danas broji sveukupno živih 165 osoba.

Druženje generacije su na kraju ovjekovječili zajedničkom fotografijom prisutnih sudionika druženja, a kolegama koji im se nisu mogli pridružiti na ovom susretu i preživjelim profesorima pripremili su jednu spomen čestitku s proslave ove obljetnice mature koju će im, kao i uvijek do sada, proslijediti poštom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter