Obavijest roditeljima

POČINJU PREDUPISI U PRVE RAZREDE OSNOVNIH ŠKOLA Cijeli postupak počet će na vrijeme, ali i dalje pod posebnim mjerama

Na školskoj medicini, doznajemo od voditeljice Službe Daniele Beaković, pregledi koji su do sada trajali po 20 minuta po djetetu lani su skraćeni na 10 minuta. Sve vezano uz pregled što se moglo obaviti online, na primjer pregledati djetetovu liječničku dokumentaciju, obavljalo se putem maila, a u ambulantu je u pratnji djeteta mogao doći samo jedan roditelj

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Dolazi vrijeme priprema za polazak u školu nove generacije prvašića. Radi evidencije svih polaznika prvih razreda osnovnih škola, te organiziranja pregleda djece u školskoj godini 2021/2022., za dva tjedna počinju predupisi u prve razrede.

Koliko će ove godine biti upisano prvašića, tek ostaje za vidjeti, no u proteklih sedam godina, pokazuju podaci, Hrvatska je došla do toga da se svaki razredni odjel otprilike smanjio za dva đaka. Prošle godine, na primjer, u prve razrede osnovnih škola upisano je 36.906 učenika, oko četiri tisuće manje nego što je to bio slučaj prije sedam godina, ali i oko dvije tisuće prvašića manje nego 2019. godine. Samo su dvije županije zabilježile porast broja učenika, a to su Grad Zagreb, koji je lani imao 1.110 upisanih više nego 2013./2014., te Istarska županija s porastom od 189 upisanih đaka u istom razdoblju.

Predupisi pa pregled

Roditelji, odnosno skrbnici, s prebivalištem na području Grada Pule, Grada Vodnjana, te Općina Fažana, Medulin i Ližnjan pozvani su da prijave djecu koja će do 1. travnja 2021. godine navršiti šest godina života. Predupisi će se provoditi 27., 28., i 29. siječnja, od 8 do 12 sati, u prostorijama osnovnih škola, a roditelji se javljaju u onu školu kojoj pripadaju prema mjestu prebivališta, odnosno prijavljenog boravišta djeteta, prema planu upisnih područja osnovnih škola. Roditelji odnosno skrbnici mogu upisati dijete u školu kojoj ne pripada po upisnom području ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela, odnosno ako se upisom djece iz drugih upisnih područja ne narušava optimalan broj učenika u razredima. U takvom slučaju roditelji bi trebali na vrijeme predati pismeni zahtjev ili zamolbu za upis u odabranu školu, koja prvenstveno mora voditi računa da u prve razrede upiše djecu koja pripadaju upisnom području škole.

Za dijete koje će do 31.12. tekuće godine navršiti šest godina, pa nije školski obveznik, ali roditelj procjenjuje da je spremno za školu, može se najkasnije do 31. ožujka podnijeti zahtjev Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu u Istarskoj županiji, Riva 8 u Puli, radi uvrštavanja djeteta u popis školskih obveznika. Nakon što završe predupisi, roditelji će dobiti pismeni poziv za pregled djeteta kod nadležnog školskog liječnika. Obično se od početka travnja do sredine lipnja svake godine provode i liječnički pregledi u ordinacijama školske medicine, radi upisa u prvi razred osnovne škole, a negdje u tom periodu djeca bi trebala proći i psihotestiranje u samim školama. Kako je na cijeli ovaj postupak lani utjecala epidemija korone i što roditelje i djecu očekuje ove godine, rekla nam je voditeljica Službe za školsku medicinu Istarske županije Daniela Beaković.

- Čim je lani proglašena epidemija, negdje sredinom ožujka, sve aktivnosti školske medicine su obustavljene, pa tako i pregledi za upise u prve razrede, a naši su liječnici dodijeljeni epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo kao ispomoć. Zato nam je lani sve malo kasnilo, pa je kasnilo sastavljanje prvih razreda i u osnovnim školama, ali ipak smo sve uspjeli napraviti na vrijeme, mada ne onako kako smo do tada bili navikli. Tek kad smo dobili dozvolu za nastavak rada, negdje u lipnju, krenuli smo s obaveznim liječničkim pregledima koji su ipak bili malo reducirani. Naravno, i mi smo morali poštivati epidemiološke mjere i smanjiti mogućnost zaraze u našim ambulantama i čekaonicama. Zato je napravljen takav raspored pregleda da u čekaonici uvijek bude samo jedna osoba, jer se nakon svakog pregleda u ambulanti i nju i sve druge prostorije i površine mora dezinficirati. Tako su pregledi koji su do sada trajali po 20 minuta po djetetu lani skraćeni na 10 minuta, da bi nam 10 minuta ostalo za dezinfekciju. Sve vezano uz pregled što se moglo obaviti online, na primjer pregledati eventualno djetetovu liječničku dokumentaciju, obavljali smo putem maila, a u ambulantu je u pratnji djeteta mogao doći samo jedan roditelj, navodi dr. Beaković.

Minimum kontakata

Sam pregled djeteta sveden je na najnužnije i najbitnije - kompletan fizički pregled djeteta, uz pregled vida i obavezno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. To znači da je lani prvašićima uskraćen i onaj najosnovniji laboratorijski pregled koji se do sad svake godine radio, a to je analiza stanja željeza u krvi. Nitko nije želio slati toliku djecu u pratnji roditelja u bolničke laboratorije i među druge ljude, no ukoliko se iz nekih razloga neka daljnja, specijalistička obrada djeteta pokazala neophodnom, ipak je upućivano na daljnje medicinske preglede. Zbog svega navedenog, pregledi za upise u prve razrede lani su krenuli kasno i produžili se kroz cijeli srpanj. Kako kaže dr. Beaković, za sad se čini da će se i ove godine liječnički pregledi budućih prvašića provoditi pod istim epidemiološkim uvjetima kao i lani, no ove bi godine trebali biti provedeni već na proljeće, kao i ranijih godina.

- Već smo od Društva za školsku i sveučilišnu medicinu dobili smjernice o načinu provođenja tih pregleda, ali u biti se cijeli naš rad od početka epidemije dosad provodi na taj način. Epidemiološka situacija je još uvijek takva kakva je, pa nastojimo i dalje sve ono što se može odraditi mailom ili telefonom, a bliske fizičke kontakte svesti na minimum i koristiti zaštitnu opremu. Stoga smo i naš godišnji program sveli na ono najbitnije što moramo svakako obaviti, a to su pregledi za upise u školu i cijepljenje osmaša. Mislim da ćemo s pregledima za školu krenuti čim završe predupisi, a svi roditelji će na kućnu adresu dobiti pozive s točnim vremenom kad trebaju doći sa djetetom na pregled, kaže dr. Beaković.

Uz iste mjere predostrožnosti i bez stvaranja gužvi, svoj dio posla oko upisa prvašića odradile su i škole, koje su također prema određenom rasporedu s djecom obavljale razgovore i psihotestiranje. Ovako će ovogodišnji upisi u škole započeti, no hoće li se s vremenom nešto promijeniti, za sad je teško prognozirati. Liječnici se nadaju da bi im svakodnevni rad uskoro ipak mogao biti olakšan s obzirom na to da je počelo cijepljenje u Hrvatskoj, a zdravstveni djelatnici ipak su prioritetna skupina koju se cjepivom pokušava zaštititi od koronavirusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter