Al Torcio

OSVAJAJU NOVE KONTINENTE: Ulja obitelji Beletić iz Novigrada pozlaćena u New Yorku, Hamburgu, Berlinu, Dubaiju…

Hvala Bogu da su pale kiše sredinom kolovoza kad se skuplja ulje u plodu jer je cijelu godinu obilježila velika suša, a s još malo našeg vodenog poticaja urod bi mogao biti solidan. Nadam se da će hititi više, barem duplo nego lani. Ukoliko plod, ne daj Bože, ne napadne maslinina muha, njezin najveći štetnik. Ona je inače sterilna iznad 30 Celzijevih stupnjeva, a za sada se temperatura zraka još drži na toj crti, kaže Đurđica Beletić

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
Đurđica Beletić savjetuje njemačke turiste kako čuvati njihovo ulje

Đurđica Beletić savjetuje njemačke turiste kako čuvati njihovo ulje


I ove godine je uljari Al Torcio iz Novigrada u vlasništvu obitelji Beletić na brojnim međunarodnim natjecanjima ekstradjevičanskih maslinovih ulja išlo sve kao po "ulju". Naime, nakon što su u prošloj godini postali apsolutni rekorderi na vodećem natjecanju u New Yorku - NYIOOC 2021, osvojivši čak osam medalja, pet zlatnih i tri srebrne, ove su godine svoju zavidnu kvalitetu opetovano potvrdili na novim natjecanjima širom svijeta.

Ulja Beletić

U New Yorku su osvojili dva zlata za ekstradjevičanska monosortna maslinova ulja od ploda rosulje i frantoija, u Hamburgu su se okitili s dva zlata za iste uzorke, na Berlin Gooi dobili srebro za ulje frantoija, a u Dubaiju zlato za ulje rosulje. Pridodamo li toj zlatnoj lepezi i osvojenih 95 bodova za ulje od ploda leccina koje je uvršteno u najpoznatiji svjetski vodič maslinovih ulja - Flos Olei, reklo bi se da u Al Torciu ne poznaju, ili ne priznaju (?) granice uspjeha. Ovakvi su šampioni zavrijedili javni pljesak i stisak ruke na licu mjesta, gdje se rađa njihovo jestivo zlato. Maslinovim stazama Bujštine stižemo u uljaru Al Torcio, smještenu u Stradi Kontesi.

U rashlađenom rustikalnom butiku/kušaonici ekoloških ekstradjevičanskih maslinovih ulja razgovaramo s glavom obitelji Đurđicom Beletić, koja poput one popularne "Katice za sve" skrbi o razvoju maslinarstva u maslinicima Beletićevih, proizvodnji i plasiranju ulja na vrlo konkurentno tržište, dakle, nadležna je za sve - od ploda do stola.

Ulja Beletić

U kušaonici s pogledom na vrlo originalnu ambalažu, asortiman tamnih boca sa slavnim uljima i brojnim nagradama i priznanjima izvješenima na zidu, staklenim kipićima ("Oskarima" za maslinova ulja) osvojenima u New Yorku, razgovor teče slavodobitno, uz česte prekide zbog navraćanja kupaca, pri čemu naša sugovornica pravi pauzu kako bi goste upoznala s karakteristikama pojedinih ulja. Toči im jestivo zlato u čašice objašnjavajući da ga srknu do korijena jezika kako bi osjetili njegovu puninu i aromu. Nakon više kušanja donose odluku koje ulje kupiti, s time da ih Đurđica upozorava kako ga pohraniti. "Držite ga na tamnom i hladnom mjestu", veli mladom bračnom paru Nijemaca. Svi njezini kupci se iznova vraćaju, što govori više od svake promotivne poruke.

- Sve etikete ulja se podjednako prodaju. Ne postoji neko favorizirano od određene sorte maslina i upravo to je najvjerodostojniji dokaz da su sva naša ulja podjednake kvalitete i po guštu svih potrošača, objašnjava nam.

Ulja Beletić

Fokusiramo se na ovogodišnje osvojene šampionske titule, zlatne i srebrne medalje. Ističe da je prošle godine urod podbacio, radi iznenadnog hladnog vala sa snježnim nanosima početkom travnja koji je smrznuo maslinu u punoj vegetaciji. Prinosi su bili negdje između 25 i 30 posto od očekivanog. Prisjećamo se neobične pojave snijega od 6. do 8. travnja 2021. Nakon snijega je temperatura bila ispod ništice radi čega se masline nisu napunile sokom, pojednostavljeno rečeno. Stoga su Beletići proizveli samo četiri ulja - multikultivara, od sorti leccino, rosulja, bianchera i frantoio. Finalno i blend ulje, zbir svih sorti maslina.

Ulja Beletić

Zato su bili prikraćeni slati ostale uzorke ulja na natjecanja u čemu Đurđica vidi jedan od presudnih razloga za manji broj osvojenih odličja u ovoj godini. A kakva bi trebala biti aktualna maslinarska godina?

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter