ODABRANO 11 PROJEKATA

NATJEČAJ LAG-a "SREDIŠNJA ISTRA": Uređenje groblja, vanjskih vježbališta, vatrogasnih domova i čitaonica

Ukupno dodijeljena sredstva iznose 1,43 milijuna kuna, no budući da se projekti nisu financirali u stopostotnom iznosu, njihova je konačna vrijednost još i veća, a iznosi 3,14 milijuna kuna. Do sada je kroz četiri raspisana natječaja korisnicima s područja LAG-a dodijeljeno ukupno 8,42 milijuna kuna

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Slijedi opremanje društvenog doma Kaldir (Snimio Milivoj Mijošek)

Slijedi opremanje društvenog doma Kaldir (Snimio Milivoj Mijošek)


Jedanaest gradskih/općinskih projekata odabrano je na natječaju LAG-a "Središnja Istra" za mjeru "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo", a tom je prilikom LAG u pazinskom Spomen domu upriličio prijem za predstavnike općina/gradova. Aktivnosti koje su se financirale natječajem morale su biti povezane s ulaganjima u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

Dječje igralište u Pazinu

Projekti se odnose na opremanje javnih površina, društvenih i vatrogasnih domova, čitaonica i sportskih objekata, dogradnju i opremanje mjesnih groblja te izgradnju igrališta i pješačkih staza.

Gradu Pazinu odobreno je 130 tisuća kuna za izgradnju dječjeg igrališta u Ulici Saše Šantela (ukupno vrijednog 222 tisuće kuna). Ondje će se urediti teren i ukloniti dio postojećeg potpornog zida, betonirati stube i pristupna rampa za osobe s invaliditetom, izgraditi potporni zidić, montirati dvije klupe za sjedenje i jedna dječja sprava s dvije ljuljačke, njihalica na opruzi te penjalica. Osim toga zasadit će se šest stabala i zatraviti zelena površina.

Gradu Poreču odobreno je 128 tisuća kuna za opremanje groblja u Baderni (ukupno vrijednog 161 tisuću kuna). Kroz projekt će se proširiti opremljenost te povećati kapacitet u svrhu pružanja kvalitetnije usluge prilikom posljednjih ispraćaja. Opremanje podrazumijeva nabavu pokretne imovine - kontejnera za zemlju, električne puhalice, klupe za eksterijer groblja, stolice za interijer mrtvačnice, kolica za prijevoz vijenaca, kolica za prijevoz lijesa, razglasni sustav te vanjsku rasvjetu.

Općini Žminj odobreno je 132 tisuće kuna za dogradnju groblja Cere (ukupna vrijednost projekta je 927 tisuća kuna). Projektom će se proširiti mjesno groblje u naselju Cere te će se osigurati dodatnih 77 grobnih mjesta, 6 grobnica te 16 niša za polaganje urni. Osim toga izgraditi će se potporni zid i pješačka staza što omogućava lakši pristup grobnim mjestima. Općini Lupoglav odobreno je 132 tisuće kuna za izgradnju i opremanje vanjskog vježbališta u Lupoglavu (ukupna vrijednost projekta je 174 tisuća kuna). Projektom će se urediti vanjsko vježbalište što će za posljedicu imati podizanje kvalitete života lokalnog stanovništva te poticati na aktivno provođenje slobodnog vremena. Sprave će pratiti slijed kardiovaskularnih vježbi i vježbi snage te istezanja koje će uključivati cijelo tijelo.

Vatrogasni dom u Muntrilju

Općini Gračišće odobreno je 130 tisuća kuna za izgradnju dječjeg igrališta u Klenju u naselju Gračišće (ukupna vrijednost projekta je 163 tisuće kuna). Projekt doprinosi povećanju kvalitete života stanovnika Općine Gračišće kroz izgradnju društvene infrastrukture, odnosno unaprjeđenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo na način da će se najmlađim članovima zajednice omogućiti aktivno provođenje slobodnog vremena, prostor za socijalnu interakciju te će se poticati zdrave životne navike.

Općini Tinjan odobreno je 132 tisuće kuna za rekonstrukciju i opremanje vatrogasnog doma u Muntrilju (ukupna vrijednost projekta je 253 tisuće kuna). Provedbom projekta rekonstrukcije i opremanja vatrogasnog doma u Muntrilju pridonosi se kvalitetnijoj civilnoj zaštiti i zaštiti od požara na način da će se omogućiti učinkovitija organizacija DVD-a te posljedično kvalitetnije obavljanje vatrogasne djelatnosti, a osigurat će se i uvjeti za čuvanje i održavanje vatrogasne opreme i vozila.

Općini Sveti Lovreč odobreno je 132 tisuće kuna za rekonstrukciju društvenog doma Sveti Lovreč (ukupna vrijednost projekta je 487 tisuća kuna).

Projektom opremanja i rekonstrukcije društvenog doma u Svetom Lovreču, a kojeg u velikom broju koriste stanovnici općine kroz organizaciju raznih aktivnosti i događaja, omogućava se sigurnije i kvalitetnije provođenje brojnih društvenih inicijativa u zajednici. Općini Sveti Petar u Šumi odobreno je 130 tisuća kuna za opremanje sportske građevine (ukupna vrijednost projekta je 162 tisuće kuna). Projektom će se opremiti fitness dvorana koja se nalazi u sklopu sportske građevine.

Općini Vrsar odobreno je 130 tisuća kuna za opremanje čitaonice u društvenom domu (ukupna vrijednost projekta je 181 tisuća kuna). Projektom će se opremiti prostor Društvenog doma koji će služiti kao čitaonica te mjesto za informiranje i druženje lokalnog stanovništva. Na taj način povećati će se kvaliteta života i pružiti prostor za socijalnu interakciju. Općini Motovun odobreno je 121 tisuća kuna za opremanje Društvenog doma Kaldir (ukupna vrijednost projekta je 135 tisuća kuna). Projektom opremanja Društvenog doma u Kaldiru, namještajem i audio-vizualnom opremom omogućava se kvalitetnije djelovanje već postojećih lokalnih inicijativa i udruga te olakšava organizacija i održavanje lokalnih manifestacija.

Konačno, Općini Funtana odobreno je 132 tisuće kuna za izgradnju i opremanje pješačke staze (ukupna vrijednost projekta je 273 tisuće kuna). Izgradnjom i opremanjem pješačke staze povezuju se dva naselja na području općine što pridonosi unaprijeđenu komunalne infrastrukture i povećanju kvalitete života lokalnog stanovništva ujedno potičući na aktivno provođenje slobodnog vremena.

Ukupno dodijeljena sredstva iznose 1,43 milijuna kuna, no budući da se projekti nisu financirali u stopostotnom iznosu, njihova je konačna vrijednost još i veća, a iznosi 3,14 milijuna kuna. Do sada je kroz četiri raspisana natječaja korisnicima s područja LAG-a dodijeljeno ukupno 8,42 milijuna kuna, izvijestio je županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter