(Snimio Milivoj Mijošek)
- Ovo je jedna klasična istarska priča. Priča o Istrijanima, priča o našim djedovima, bakama i roditeljima, priča o tradiciji. Ovo je isto tako priča o škrtoj gastronomiji ovoga kraja, koja je u novije vrijeme dobila jedan sasvim drugi oblik i kontekst. Uz turizam koji dominira već neko vrijeme Istra i njezina kuhinja postali su nešto sasvim drugo. Ova tradicionalna manifestacija koja se održava već 12. put i koja je okupila deset agroturizama iz središnje Istre ima upravo za cilj spojiti turizam s našom enogastronomskom ponudom, ali i da produži turističku sezonu do kasne jeseni, što se zahvaljujući i njoj već dugo vremena i događa, kazao je direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Merlić na svečanom otvaranju ovogodišnjeg izdanja manifestacije Dani otvorenih vrata agroturizama Istre.
Domaćin današnje svečanosti bio je agroturizam Pod čeripnjon u Svetom Petru u Šumi. Posjetitelji ovogodišnje manifestacije imat će priliku kušati domaće tradicionalne specijalitete te doživjeti pravi ugođaj u ruralnom ambijentu Istre. U ovogodišnjim Danima otvorenih vrata će uz domaćina otvaranja sudjelovati i agroturizmi Cerovac iz Nedešćine, Dušani iz Pazina, Giovanna Allegra iz Šumbera, Montižel iz Grožnjana, Pineta iz Sv. Martina kraj Nedešćine, Sia iz Vodnjana, Štefanić iz Kaldira kraj Motovuna, Ondina iz Svetvinčenta, te Stancija Buršić iz Vodnjana.