DVIJE FAZE

KOLIKO NAS IMA U ISTRI? Počinju pripreme za popis stanovništva: Formirano županijsko Povjerenstvo

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
ilustracija (Arhiva)

ilustracija (Arhiva)


U sjedištu Istarske županije jučer je održana konstituirajuća sjednica Županijskog popisnog povjerenstva za područje Istarske županije čiji je predsjednik župan Fabrizio Radin.

Tom prilikom župan je naglasio da su u tijeku pripremne aktivnosti za popis stanovništva 2021. godine, a za čiju je koordinaciju nakon preuzimanja poslova bivšeg Ureda državne uprave, zadužena Istarska županija.

Sukladno Zakonu o popisu stanovništva, kućanstva i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, poslovi Županijskog popisnog povjerenstva su, između ostalog, imenovanje kontrolora i popisivača i davanje ovlaštenja za provedbu opisa prema uputama Državnog zavoda za statistiku.

Popis će trajati od 1. travnja do 7. svibnja 2021. godine, a provoditi će se na dva načina. Osobe će se moći popisati samostalno kroz sustav e-Građani ili će za njih to učiniti popisivači pomoću elektroničkih uređaja. Također, popis će se provoditi u dvije faze. Prva faza trajat će od 1. do 10. travnja samostalnim popisivanjem stanovništva kroz sustav e-Građani.

Tijekom druge faze, od 16. travnja do 7. svibnja, popisivači će obavljati popisivanje svih popisnih jedinica koje se nisu samostalno popisale, putem osobnog intervjua sa stanovništvom te će ujedno vršiti kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter