USPUTNI RAZGOVOR

INDIJAC U PAZINU: Cilj mi je zaraditi dovoljno novaca da se mogu vratiti u Indiju, u moj Radžastan

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
32-godišnji Mahendre Kumar (Snimio Anđelo Dagostin)

32-godišnji Mahendre Kumar (Snimio Anđelo Dagostin)


Pazin je u posljednje vrijeme postao mjesto otkuda brojni migranti traže svoj put prema zapadnoj Europi, o čemu smo već pisali. No, u nekoliko godina Pazin je postao i mjesto u koje dolaze radnici iz nekad spominjanog Trećeg svijeta kako bi zaradili "koru kruha" s čime financiraju vlastite obitelji u svojoj domovini.

Tako da je vrlo teško na ulici procijeniti radi li se o migrantima ili stranim radnicima. Naime, u samo nekoliko godina tradicionalni Pazin je postao grad koji sve više liči na neke zapadnoeuropske gradove, u kojima se na ulici mogu vidjeti fizionomije iz različitih kutaka svijeta.

Dok je uživao u kasnoljetnom, zapravo već i ranojesenjem suncu, u dokolici nakon posla, u Parku narodnog ustanka u Pazinu porazgovarali smo s jednim takvim radnikom iz Indije. Vrlo susretljiva osoba nije imala problema da s nama podijeli nekoliko informacija o životu i radu u Pazinu.

Malo nam je komunikacijsku prepreku činilo neiskustvo, odnosno to što je indijski engleski jezik nešto drukčiji od onog na koji smo navikli, ali u glavnini smo se razumjeli za razliku od migranata koji su u Pazinu u prolazu, a koji u pravilu ne govore engleski.

- Radim kao građevinski radnik, često smo u Balama, Novoj Vasi… Radim s keramikom, kamenom, ali i sve ostale poslove koje se tiču interijera kuće, ali i vanjske radove. U Pazinu boravim već pet mjeseci, kaže nam naš sugovornik 32-godišnji Mahendre Kumar koji dolazi iz najveće indijske države Radžastan. Inače, ta indijska država ima čak 68 milijuna stanovnika, glavni grad je Jaipur s tri milijuna stanovnika - gotovo kao cijela Hrvatska.

Pitamo ga jesu li imali kakvih problema pri dolasku.

- Kada smo stigli imali smo nekih problema, ali sada je sve riješeno, sada je u redu, kaže nam, dok na pitanje o težini posla koji obavlja kaže da je "malo teško, ali nije preteško". U Hrvatsku su stigli preko njegovog poslodavca, napravio je putovnicu i, kad je stigao, javio se u indijsko veleposlanstvo u Zagrebu. Bio je to proces koji je potrajao tri mjeseca.

Kaže da je prednost rada u Hrvatskoj to što se lakše dobiju radne dozvole nego u zapadnoj Europi, ali su zato značajno manje plaće. Kaže da prosječno zarade između 7 i 8 tisuća kuna, što zaista nije loša radnička plaća, međutim, to je s prekovremeno odrađenim satima i s vrlo rijetko slobodnim danima. U sezoni zapravo rade "tutta forza", kako bi rekli Talijani.

Kaže da dosta troška ima na najam stana (garsonijera koju dijeli s dvoje kolega) i ostale režije, tako da cilja u perspektivi na posao koji bi mu bio plaćen 9 ili 10 tisuća kuna. Kuhaju kod kuće, najčešće su to vrlo mirodijska jela koja uključuju crveni čili (baš indijski, kaže nam) i kurkumu.

- U Pazinu je dobro (doslovno kaže "dobro" ), bili smo i u nekim drugim gradovima gdje nije bilo dobro. Ovo nije veliki grad i nema toliko puno prometa, ali je sredina miroljubiva, ocjenjuje Kumar središnji grad Istre.

Pokazuje nam i neku vrstu osobne iskaznice za strane radnike koju su mu izdali u policiji. Što mu je cilj? Zaraditi novac?

- Da, i onda se vratiti doma. Imam obitelj doma, jednog dječaka od godinu dana i jednu djevojčicu od dvije godine starosti. Svaki im mjesec šaljem novac, otkriva nam sugovornik zapravo pravi razlog boravka u Pazinu, a to je prikupljanje financijskih sredstava za dugoročno podizanje vlastite obitelji u Indiji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter