PRESLAGIVANJE

IDS IZABIRE NOVO VODSTVO: Poznati svi čelni ljudi

| Autor: Marcello ROSANDA
(Arhiva)

(Arhiva)


Osim načelnika Barbana Dalibora Pausa, zasad jedinog kandidata za budućeg predsjednika IDS-a, poznati su i jedini kandidati za potpredsjednike te stranke koji će biti izabrani na prijevremenom izbornom saboru ove subote. Kako IDS ima pet potpredsjednika, a barem dvije moraju biti žene i barem jedan predstavnik talijanske manjine, tako će stranka imati tri kandidata i dvije kandidatkinje, a na Saboru će ih birati 298 fiducijara, odnosno delegata. 

Podrška kandidatima

Kandidirale su ih njihove matične zajednice, pa je tako zajednica podružnica Puljštine kandidirala Elenu Puh Belci, Bujština Ariannu Brajko Gall, obje pripadnice talijanske manjine. Potom su Labinština, Rovinjština i Poreština kandidirali svoje gradonačelnike Valtera Glavičića, Marka Paliagu i Lorisa Peršurića. Međutim, Pazinština i Buzeština nisu iznijele svog kandidata te su tako implicitno podržale već kandidirane ljude.

Podsjetimo, kada je 2014. godine za predsjednika izabran Boris Miletić, i to na redovnom izbornom Saboru IDS-a koji se tradicionalno održava 14. veljače, na dan osnivanja te stranke, on je mogao računati na 240 od 243 važeća glasa. Tada se pokazalo jedinstvo stranke, ali i gotovo apsolutno povjerenje koje je Miletić uživao među delegatima. 

Bez obrata

Danas, u vrijeme ozbiljnih internih preslagivanja i snažnih međufrakcijskih konflikata, potpora kojoj se može nadati Paus mogla bi biti znatno slabija. Međutim, sudeći po prijašnjim izborima u toj stranci, neće biti iznenađenja te su interni dogovori već jasni.

Jedno je sigurno, u IDS-u već dugi niz godina nema većih obrata na izborima samog vodstva stranke, pa će se ta praksa, izgleda, nastaviti i na ovim izborima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter