POLITIČKE IGRE

DEMOKRATI ISTRE KAO SATELITI IDS-a Odvojili su se od SDP-a i otvoreno podržali vladajuću istarsku stranku. Saznajemo koji bi još SDP-ovi "kapitalci" mogli otići u Demokrate

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ

"Ne treba nama njihova baza podataka", kaže Maja Šarić, predsjednica Demokrata Istre Miranda Mrsića i bivša SDP-ovka, o optužbama da su, preko bivše stručne suradnice u SDP-u i također nove članice Demokrata, Ljiljane Miloš - preuzeli bazu podataka članova istarskog SDP-a i onda te ljude vabili u Demokrate.

Ljiljana Miloš, koja je jedina imala pristup bazi, uz predsjednika SDP-a Istre Vilija Bassanesea, demanitrala je te tvrdnje. Maja Šarić, koja je također nekad bila predsjednica SDP-a Istre, kaže da su obavljali razgovore s nekim ljudima iz istarskog SDP-a, ali da to nema veze s bazom podataka.

"Kontaktirali smo one SDP-ovce za koje znamo da su na istoj valnoj duljini s nama", ističe Šarić.

Ta se nova stranka na političkoj sceni Istre zapravo i bazira na bivšim nezadovoljnim esdepeovcima, koji su otvoreno navijali da SDP što bliskije surađuje s IDS-om. Zato ih danas članovi vjerni SDP-u doživljavaju kao IDS-ove satelite, koji su osnovali podružnicu samo da bi negativno govorili o SDP-u umjesto IDS-ovaca koji to ipak ne mogu otvoreno činiti zbog eventualne buduće suradnje s tom strankom na nacionalnoj razini.

Kao moguće nove akvizicije u Demokratima Istre spominjali su se i bivši glavni istarski SDP-ovac Dino Kozlevac te nekadašnji njihov čelni čovjek Pule Denis Martinčić, ljudi koji su u vrijeme svog političkog vrhunca surađivali s IDS-om toliko blisko da je često bio dojam da su zapravo članovi IDS-a. Kozlevac nam je jučer na pitanje hoće li se učlaniti u Demokrate Istre kratko odgovorio: "Ne, ne, ne."

Martinčić se još nije izjasnio o učlanjenu u Demokrate Istre, ali u nedavnom je razgovoru za naš list decidirano rekao da u srazu SDP-a i IDS-a navija za ovu drugu opciju. Iz SDP-a nam kažu da je Martinčić bio taj koji je doveo Ljiljanu Miloš u tu stranku i zaposlio je, na što ona uzvraća: "Budalaština je o tome uopće pričati, u SDP-u sam bila od 2005.", ne demantirajući time da ju je Martinčić doveo u stranku i zaposlio.

I Maja Šarić je na osnivačkoj skupštini otvoreno rekla na čijoj su strani Demokrati Istre. Naime, otkrila je da će podržati IDS-ovog predsjednika Borisa Miletića na idućim lokalnim izborima. Zato je nejasna njezina izjava da želi vratiti socijaldemokraciju u Hrvatsku te da strašnim smatra to što u SDP-u govore da su liberalna stranka. Jer IDS, koji Demokrati Istre tako zdušno podržavaju, liberalna je politička stranka pa je tim čudnije da Demokratima ne odgovara i liberalni SDP.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter