OBILJEŽIT ĆE SE I PRIDE MJESEC

Burne reakcije na pazinskom Vijeću zbog LGBT ZASTAVE DUGINIH BOJA NA GRADSKOJ PALAČI

Vijećnica Mirjana Monas (IDS-HSU-HNS) ocijenila je da je postavljanje zastave "duginih boja" na gradsku vijećnicu, što njoj osobno ne smeta, preuranjeno

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
LGBT zastava / Pazinska Gradska palača (Foto: Unsplash / Arhiva)

LGBT zastava / Pazinska Gradska palača (Foto: Unsplash / Arhiva)


Program rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova podigao je tenzije na sinoćnjem pazinskom Gradskom vijeću s obzirom da je u svoj program unio novitete poput obilježavanja "Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije" u svibnju, kao i "Obilježavanja Pride mjeseca" u lipnju.

Za početak planirano prikazivanje filma i panel rasprava u suradnji s Društvom psihologa Istre, a zatim vješanje zastave LGTB zajednice u znak podrške na zgradi gradske uprave, o čemu je izvijestila predsjednica povjerenstva Željka Nefat (članovi su još Saša Bačić, Nikolina Barišić Brajković, Goran Farkaš i Jadranka Mrak). I tako je, nekoliko mjeseci od izbora, ideologija ipak ušla u dosad njome nedirnuto pazinsko Gradsko vijeće.

Vijećnica Mirjana Monas (IDS-HSU-HNS) nezadovoljna je načinom na koji je napisan program kojeg je ocijenila "anemičnim i nedorečenim", bez datuma i satnice, bez uloge povjerenstva i s nedorečenim financijskim planom.

- Vi ste u prvom redu povjerenstvo za ravnopravnost spolova, kazala je Monas ocijenivši da je postavljanje zastave "duginih boja" na gradsku vijećnicu, što njoj osobno ne smeta, preuranjeno, te da bi se prije ta tema trebala približiti građanima "s obzirom da živimo u jednoj vrlo konzervativnoj sredini". Napomenula je da su u Rijeci tako postavljenu zastavu neki građani pokušali skinuti, zapaliti…

- U godišnjem programu imate četiri obilježavanja događaja, dva puta se spominje LGBT populacija, a dva put žene (Dan borbe protiv nasilja nad ženama i Dan žena op. n.). Gdje su tu muškarci? Neki će reći "njihov je svaki dan", nije istina, jer poznam obitelji gdje je suprotan problem, gdje muškarci imaju problema u obitelji, nastavila je Monas kazavši da u svijetu postoje Dan muškaraca, Očev dan, Dan obitelji, Dan osoba s invaliditetom… Ali se u programu ti datumi ne iznose.

- Apsolutno nemam ništa protiv obilježavanja Pride mjeseca u lipnju, ali smatram da gradska uprava (postavljanje zastave "duginih boja") nije primjereno mjesto, već bi se trebala pronaći adekvatnija lokacija. Tu dolazimo do toga da mogu sve druge društvene skupine, sve druge manjine, sve druge udruge i skupine zatražiti isto tako da se izvjesi njihova zastava. Smatram da se zna koje bi zastave trebale biti na gradskoj upravi, kazao je Endi Rimanić (HDZ).

- Prva sam u koloni ako treba to podržati. Moji najbolji prijatelji spadaju u tu populaciju, kazala je vijećnica Monas ipak napomenuvši da smatra da se takve manifestacije moraju uvoditi na manje radikalan način. "Ako dođe do toga da se ta zastava treba objesiti imati ćete čast da je vi objesite", replicirala joj je Iva Bakarčić (Možemo).

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter