TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

BROJNI POSJETITELJI NA IZLOŽBI VINA U GRAČIŠĆU: 80 vinara ponudilo na kušanje 247 uzoraka vina

| Autor: Mirjan RIMANIĆ


Nepregledan broj automobila i autobusa već od jutra pristajao je po uređenim parkiralištima uokolo drevnog gradića, kojeg su njihovi putnici pohodili u želji da kušaju najbolja vina uglavnom iz središnje Istre * Vina su se kušala u 16 konoba od toga u devet konoba bijelih i sedam konoba crnih vina

Sunčan, topao i ugodan Uskrsni ponedjeljak privukao je mnoštvo vinoljubaca na 26. Izložbu vina u Gračišću. Nepregledan broj automobila i autobusa već od jutra pristajao je po uređenim parkiralištima uokolo drevnog gradića, kojeg su njihovi putnici pohodili u želji da kušaju najbolja vina uglavnom iz središnje Istre.

Njima je 80 vinara iz raznih krajeva Istre ponudilo na kušanje 247 uzoraka vina. Od toga 144 bijela vina i 103 crna vina. O kvaliteti vina na ovogodišnjoj izložbi zorno govori podatak da je čak 217 vina nagrađeno, zapravo 87,8 posto uzoraka dobilo je neku od medalja. Kako smo već izvijestili najbolje ocijenjeno bijelo vino je malvazija Brajdice (2018.) Vinarije Koraca iz Višnjana, a najbolje ocijenjeno crno vino je teran Barbarossa (2016.) Vinarije Tomaz Wines iz Motovuna.

Medalje zlatnog sjaja

Uz ova, šampionska vina, zlatne medalje osvojio je 21 uzorak bijelih i 13 uzoraka crnih vina, srebrom se okitilo 69 uzoraka bijelih i 27 uzoraka crnih vina, a broncom 30 uzoraka bijelih i 27 uzoraka crnih vina. Vina su se kušala u 16 konoba od toga u devet konoba bijelih i sedam konoba crnih vina. Uz vina koja su dobila zlatne medalje moglo se kušati i ona koja su dobila srebrna i brončana odličja, kao i vina koja su ostala bez nagrada. S obzirom na veliki broj nagrađenih vina spomenut ćemo samo one koja su dobila medalje zlatnog sjaja.

Tako se u konobi "Dohtorić" moglo kušati malvazije Vina Polleis i Tomaz Wines, u konobi " Toni" nudile su se malvazije OPG Stepančić i Vina Prekalj, u "Pjerini" malvazije Obitelj Koraca i Čule Marino, a u "Potoku" malvazije Obitelj Koraca, Baćac Andrea i Fakin. U "Forteci" nudile su se malvazije Obitelji Koraca, Baćac Andrea i muškat OPG Adriano Černeka, kod "Poldina" malvazije Vina Prekalj i Tikel Denis, a kod "Ornele" malvazije Fakin i OPG Ivan Radanović. Malvazije In Sylvis vina i Matić vina mogle su se kušati u konobi "Milašić", a u "Palači Salamon" uz In Sylvis vina nudila se malvazija OPG Srećko Kos i chardonnay Marka Šimonovića.

Vole dobru kapljicu i starine

U konobi "Pankracije" moglo se kušati šampionski teran Tomaz Wines i zlatni teran Silvia Legovića, a u konobi "Tina" refošk Obitelji Agapito i teran OPG Ivan Radanović. Konoba "Nikolina" nudila je cabernet sauvignon Zigante i Vina Žiković, a "Bohter" je uz teran "Tomaz Wines" nudio sabernet sauvignon Zigante. Kod "Kunicića" nudili su bili cabernet sauvignon Brčić Anđelo i OPG Simonović, kod "Rovine" su se nudili terani Brčić Anđelo i Vina San Zvanini, a u konobi "Eribni" merlot Šimonović Marko. O nagradama je odlučivalo stručno povjerenstvo iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Porača u sastavu Sanja Radeka, Marijan Bubola, Miljanko Bošnjak, Valter Legović, Alfredo Cosseto, Višnja Zečević i Robi Damijanić.

Možda su posjetitelji koji su s čašama u ruci miljeli gračaškim ulicama i zastajali u konobama imali drugačija mišljenja? S onima s kojima smo razgovarali uglavnom se slažu s ocjenama povjerenstva.

- Sva su vina dobra, saznajemo od gospođe Josipe Hlača koja je iz Grobnika u Gračišće došla sa suprugom Marinom i obiteljskim prijateljem Ervinom Burom. Grobničani, kaže, vole dobru kapljicu i zato i dolaze u Gračišće, a ona voli i starine, što je dodatni razlog njena dolaska u Gračišće, pa ovom prigodom Gračišćanima poručuje da čuvaju svoj grad jer ovako se bogatom i očuvanom baštinom rijetki mogu podičiti. Ervin Bura već 20 godina posjećuje Izložbu vina u Gračišću. Veseli ga što svake godine može kušati odlična istarska vina koja uživaju veliki ugled.

Velik broj mladih posjetitelja

Među posjetiteljima izložbe velik je broj mladih, koji se ustručavaju javno predstaviti, jer, kaže nam jedan mladić, na mlade se u ovakvim slučajevima često gleda kao na one koji pretjeruju s pićem i zato kao ni njegove kolege ne žele pred objektiv s čašama u ruci. Ipak dodaje kako mu lijepo je ovdje, a s njime se slaže i veselo društvo, koje se pobrinulo da ih na povratku iz Gračišća, kako kažu, kući odveze vozač koji ne pije, jer nikad se ne zna gdje čeka policijska ophodnja. A tada zbog čašice dvije može odletjeti vozačka dozvola.

- Izložba vina u Gračišću jedan je od simbola proljeća u Istri, ali i prilika za vrednovanje cjelogodišnjeg rada i truda istarskih vinogradara i vinara, kazao je prilikom otvorenja istarski župan Valter Flego. Okupljenima su užitak u dobrim vinima zaželjeli gračaški načelnik Ivan Mijandrušić i njegov kolega Anton Maver iz zbratimljene slovenske općine Mokronog-Trebelno (Dolenjska), čiji su se vinari, uz vinare iz Mađarske također predstavili na ovogodišnjoj izložbi. Osim enološkog značaja ova manifestacija ima i turistički značaj na što su podsjetile pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić i direktorica TZSI Sanja Kantaruti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter