mjesečna konferencija gradonačelnice

Novosti socijalne skrbi u Pazinu: Novi Dom za starije, veće naknade za novorođenu djecu i još mjera pomoći mladim obiteljima

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, gradonačelnica Pazina Suzana Jašić na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije uvodno se osvrnula na skrb o starijim osobama, te predstavila i novosti vezane uz socijalnu skrb, podršku mladim obiteljima, razvoj komunalne infrastrukture i poticanje održivih ekoloških praksi.

U studenom se otvara Dom za starije

Uz čestitku u povodu Međunarodnog dana starijih osoba, Jašić je naglasila da Grad Pazin kontinuirano razvija i unaprijeđuje sustav skrbi za starije.

- U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa, Grad Pazin suorganizira ili financira niz usluga za starije osobe, pomoć u kući, poludnevni boravak koji se trenutno nalazi u zgradi Spomen doma, međutim do kraja godine seli se u prizemlje novog Doma za starije. Osiguran je besplatan prijevoz za starije iz ruralnih mjesta u Pazin, a također financira se dopunsko zdravstveno osiguranje za umirovljenike s nižim prihodima i jednokratne novčane potpore kojima se osigurava pomoć najugroženijim umirovljenicima, istaknula je gradonačelnica.

U ovogodišnjem gradskom proračunu osigurano je 373.424 eura za usluge i programe skrbi o starijima, a kako je istaknuto, iduće godine, kada Dom za starije bude u punom kapacitetu, očekuje se da će ta sredstva premašiti 500.000 eura, što predstavlja više od 10 posto poreznih prihoda Grada.

Sa zadovoljstvom je Jašić najavila da Dom za starije osobe u Pazinu napokon ulazi u završnu fazu prije otvaranja.

- U proteklom razdoblju stvarno smo se namučili i intenzivno radili na pronalasku potrebnog kadra. Zapošljavanje medicinskog i pomoćnog osoblja je u tijeku. Stvoreni su uvjeti da Dom počne primati svoje prve korisnike u studenom, rekla je gradonačelnica. Dodala je i kako je u povodu Međunarodnog dana starijih osoba u Domu bio organiziran Dan otvorenih vrata s ciljem da se njegov rad približi široj zajednici.

Mjere pomoći mladim obiteljima

Kako bi se štitilo najugroženije, Grad Pazin priprema izmjene Odluke o socijalnoj skrbi, o kojima će se građani moći izjasniti tijekom javnog savjetovanja u listopadu. Predložene izmjene stupit će na snagu 1. siječnja iduće godine, a uključuju povećanje cenzusa za ostvarivanje socijalnih prava. Izmjene će omogućiti većem broju građana u potrebi ostvarivanje prava na naknadu za stanovanje, pomoć za boravak djeteta u vrtiću, školski obrok te boravak i obrok u produženom boravku osnovnih škola.

Jedan od prioriteta Grada Pazina je kontinuirana podrška mladim obiteljima. Na konferenciji za medije najavljeno je značajno povećanje naknada za novorođenu djecu, koje se nisu mijenjale od 2009. godine. Novi iznosi naknade za prvo dijete povećava se sa 400 eura na 600 eura, za drugo dijete sa 531 euro na 800 eura te za treće i svako sljedeće dijete sa 664 eura na 1.000 eura.

Gradonačelnica je istaknula da je u novoj pedagoškoj godini rekordan broj djece u vrtićima, čak 615 mališana, od kojih 304 u Pazinu, dok je 311 djece raspoređeno u sedam područnih vrtića.

- U suradnji s općinama uspjeli smo dogovoriti sufinanciranje 76 posto ukupnih troškova vrtića, a plaće odgajateljica i stručnog osoblja su povećane, s planom daljnjeg povećanja od 7 posto u idućoj godini kako bi se izjednačile s plaćama u osnovnim školama. Ovi koraci pomogli su stabilizaciji kadra, što je važno, jer od osam jedinica lokalne samouprave koje dijele ustanovu dječjeg vrtića, njih sedam je proširilo i širi kapacitete za još veći prihvat djece, naglasila je gradonačelnica Jašić.

Primjerice, u Cerovlju vrtić se adaptira i proširuje za jasličku skupinu. U Karojbi se uz proširenje vrtića radi na programu za jaslice. U Svetom Petru u Šumi prošireni su kapaciteti za jasličku skupinu. U Općini Motovun radi se na uređenju prostora u školi za dvije vrtićke i jednu jasličku skupinu. U Tinjanu koji ima obnovljeni objekt također se planira širenje kapaciteta. Djeca u Gračišću borave u novom objektu. Novi pazinski vrtić u svojoj je završnoj fazi uređenja i opremanja.

Jašić se osvrnula i na početak nove školske godine, istaknuvši kako je, unatoč izazovima s prijevozom i nedostatkom stručnog kadra, početkom rujna uspješno započela za 2.077 učenika i učenica na području Pazinštine o kojima skrbi gradski Odjel za društvene djelatnosti.

Vezano za stambeno pitanje mladih obitelji, Jašić je kazala kako je nedavno započela izrada projektne dokumentacije za izgradnju stanova iz Programa poticane stanogradnje u Novom naselju. Tijekom sljedećih mjeseci radit će se na dovršetku projektiranja glavnog projekta, ishođenju građevinske dozvole te pripremama za raspisivanje natječaja za izvođača radova.

Paralelno, radit će se na daljnjim koracima vezanim uz konačnu listu za prednost pri kupnji stanova, kao i na ažuriranju podataka o interesu građana za ovaj projekt. Grad paralelno radi i na parcelaciji zemljišta za sedam do devet kuća u Šainima koje će se u idućoj godini ponuditi mladim obiteljima deficitarnih zanimanja.

Viber zajednica Moj Pazin

Pazin je suočen s preopterećenjem prometa, no paralelno se radi na rješavanju malih, ali važnih koraka prema boljim prometnim rješenjima. U proteklom razdoblju napravljena su konkretna rješenja poput postavljanja rampe u ulici Prilaz kaštelu, osiguranja bolje protočnosti prometa u Ulici Narodnog doma te uređenja pješačkih staza.

Proširene su i parkirne površine u naseljima Vranica i Dršćevka, dok će se u narednim mjesecima uvesti nova prometna regulacija u Ulici Saše Šantela, Ulici Vladimira Nazora i na Trgu hodočasnika. Jašić je također najavila sanaciju Franjevačkih stuba kod Općinskog suda, radove na prometnicama u Veloj Trabi i Troštima te rekonstrukciju dječjih igrališta u Pulićima i Lindaru.

Gradonačelnica je pozvala sugrađane da sudjeluju u edukativnim radionicama o kompostiranju, koje će se održavati tijekom listopada u sklopu projekta »Zeleni koraci Pazina«. Organski otpad iz domaćinstava koji završava u kontejnerima za miješani otpad, uzrok je neugodnih mirisa i većih troškova odvoza otpada.

Edukacijom se želi pomoći građanima da smanje te troškove, smanje neugodne mirise i doprinesu očuvanju okoliša. Prva radionica održat će se 8. listopada u Grdoselu, a građani se pozivaju da se priključe i Viber zajednici Moj Pazin kako bi bili pravovremeno obaviješteni o ovim i svim događanjima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter