suzana jašić

Pazinska gradonačelnica najavila dobru vijest za korisnike Doma za starije, ali i da ide u lov po još jedan mandat

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Potvrdno je na pitanje novinara hoće li se kandidirati za još jedan mandat na čelu Pazina, odgovorila gradonačelnica Suzana Jašić na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije. "Jedan mandat je malo, dva su taman", kazala je Jašić koja je za gradonačelnicu Pazina izabrana na lokalnim izborima 2021. godine kao kandidatkinja stranke Možemo!.

- Prvi mandat služi da završite projekte iz prethodnog razdoblja, da pokrenete neke koje vi i vaša opcija smatrate važnima, zato mi je važan drugi mandat da kroz njega realiziramo one ključne stvari koje smo htjeli, pojasnila je Jašić.

Dom za starije

Presicu je započela aktualnom temom novog Doma za starije u Pazinu te rekla kako je na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojena odluka o sufinanciranju troškova usluge smještaja korisnika u Domu za starije prema kojoj će Grad Pazin sufinancirati 30 posto troškova korisnicima s područja grada Pazina.

Prihvaćen je amandman da se za sufinanciranje smještaja mogu prijaviti i osobe koje imaju ugovor o doživotnom uzdržavanju. Svaki korisnik sufinancirat će se iz gradskog proračuna, ovisno o stupnju njege i cijeni, s između 390 i 585 eura proračunskih sredstava mjesečno, neovisno o visini mirovine.

Uvodno je, govoreći o novom Domu za starije, Jašić kazala kako sve strategije i Republike Hrvatske i Europske unije idu prema jačanju izvaninstitucionalne brige za starije osobe kroz jačanje usluga poput pomoći u kući, dnevnog ili poludnevnog boravka za starije, a što Grad Pazin ima. Starije osobe se potiču da što duže ostanu u svojim kućama.

Slijedom toga pazinski dom, kao i većina novoizgrađenih domova, svoje usluge temelji na pojačanoj brizi i skrbi za osobe kojima treba veći stupanj njege, a što zahtijeva više zaposlenih osoba, posebice medicinskog kadra, i povećava troškove. Za 52 korisnika u Domu za starije u Pazinu morat će skrbiti minimalno 36 radnika, to je u teoriji jer tek će se vidjeti što će se dogoditi kada Dom profunkcionira, vjerojatno će, kazala je Jašić, trebati i koji više.

To u ovom trenutku znači da jedan korisnik Doma za starije pokriva 70 do 80 posto bruto plaće jedne zaposlene osobe u Domu. Tu su još troškovi hrane, režija, materijala... U tijeku je povećanje plaća za osoblje u Domu za starije, a do 17. srpnja otvoren je i natječaj za još nekoliko radnih mjesta u Domu, za medicinske sestre, njegovatelji/ce, kuhar/ice i čistač/ice.

Za korisnike prvog stupnja usluge, u stambenom dijelu, cijena iznosi od 1.300 eura u dvokrevetnoj sobi. Za korisnike najvećeg stupnja njege, cijena smještaja u dvokrevetnoj sobi iznosi 1.900 eura. Troškove smještaja u gradskim domovima snose korisnici, a na gradovima i općinama je da u skladu sa svojim mogućnostima sufinanciraju dio cijene.

Broj sufinanciranih mjesta u Domu, za stanovnike s područja Grada Pazina je 32, a ostalih 20 mjesta raspodijelit će se po drugoj listi i na nju će se moći prijaviti i oni s prebivalištem izvan Pazina. Sukladno tome, Grad Pazin sufinancirat će svoje korisnike, dok će ostale korisnike potencijalno sufinancirati općine ili gradovi iz kojih dolaze. Prijave za smještaj korisnika zaprimaju se do 26. srpnja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Foto Grad Pazin)

(Pre)male jaslice

Prošloga tjedna objavljena je i odluka o konačnoj rang listi upisane djece u predstojeću pedagošku godinu za Matični vrtić Pazin i područne vrtiće u Cerovlju, Gračišću, Karojbi, Lupoglavu, Sv. Petru u Šumi, Motovunu i Tinjanu.

Sva djeca vrtićkog uzrasta s područja Grada Pazina upisana su u javni vrtić, dok polovina djece jasličkog uzrasta nije ostvarila pravo na upis zbog nedostatnih kapaciteta jaslica, problema koji bi se do kraja godine trebao riješiti otvaranjem novog vrtića i seljenjem postojećih skupina iz Društvenog centra, ali i otvaranjem novih jasličkih skupina. Tada će Pazin biti grad u kojem će sva djeca s navršenih godinu dana imati mjesto u jaslicama.

No, istaknuto je kako to ovisi i o kadru, odnosno o njihovim plaćama. Grad Pazin i susjedne općine dogovorile su se oko cilja - izjednačavanja plaća u vrtićima s plaćama u osnovnoj školi kako bi omogućili kvalitetan rad s djecom stručnog i zadovoljnog osoblja koje je pošteno plaćeno.

To će podići ekonomsku cijenu vrtića čiji su izračuni u tijeku, kako bi se uputila na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća, a potom će dogovorno sa sedam načelnika susjednih općina odlučiti o cijeni za roditelje. Za vrtić su do 9. srpnja otvoreni natječaji za šest odgojiteljica i dvije spremačice.

Grad Pazin sufinancira oko 75 posto iznosa od utvrđene ekonomske cijene vrtića, odnosno jaslica na način da roditelji plaćaju oko 25 posto ekonomske cijene, a sufinancira i djecu upisanu u pet različitih vrtića/obrta, za što se izdvaja dodatnih 78.600 eura.

Uređenje komunalne infrastrukture

Gradonačelnica Suzana Jašić govorila je i o komunalnim temama te navela da su završeni radovi u Ulici Viktora Cara Emina gdje je uređen plato od 1.200 četvornih metara koji će u bitnome rasteretiti promet u toj ulici.

Dovršena je i prva faza izgradnje nogostupa na Štranjgi, planira se i druga, čime će se pješački povezati svi ulazi u Pazin s centrom grada. Na novoproširenom groblju na Starom Pazinu održan je tehnički pregled. Izvode se radovi temeljne infrastrukture u naselju Cvitani te priprema za javnu rasvjetu u Heki, nakon čega radovi sele u Ježenj.

Početkom ovog tjedna započela je i provedba javnog poziva za jedanaesti po redu ciklus projekta "Pazi(n) proračun!". Prijedlozi se mogu poslati do 31. kolovoza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater