kulturno ljeto u buzetu

Ovo će biti teško nadmašiti: Od glazbe, filma i ljute hrane do velikog znanstvenog skupa

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimio Manuel Paljuh)

(Snimio Manuel Paljuh)


Organizacija kulturnog ljeta na kontinentu uvijek je zahtjevna jer vrijeme je godišnjih odmora pa mnogi gravitiraju priobalju ili su im ljetne večeri uz more programski atraktivnije. Pa ipak Pučko otvoreno učilište »Augustin Vivoda«, Turistička zajednica i Grad Buzet ovog su ljeta ponudili pregršt manifestacija, a možda su, zbog mjesta njihovog održavanja, poseban pečat ovogodišnjem buzetskom ljetu dale one održane na jedinstvenoj lokaciji tisućljetnog kaštela Petrapilosa, na litici iznad doline rječice Bračane, koji se je profilirao u vrhunsku pozornicu za ljetne programe na otvorenom, pod zvjezdanim nebom, i zasigurno umnogome pridonio magičnosti svakog kulturnog i glazbnog trenutka.

Dijalektalni izričaj

Nakon prošlogodišnjeg prvog izdanja Organic Sunseta, Terra Divina i Učilište organizirali su u Petrapilosi drugo izdanje za sve ljubitelje house glazbe i one koji će to tek postati. Kroz glazbenu šetnju ulicama svijeta, ljeto u kaštelu u njegovom je začetku obogatio i Accordion Project Elvis Stanić. U tisućljetne zidine Petrapilose unio je atmosferu elegantno ispreplitanog tanga, francuske šansone i valcera u kojem glavnu ulogu preuzima harmonika. Petrapilosa je potom ugostio riječki indie rock band Jonathan. Upravo je u Petrapilosi, nedaleko njenog rodnog sela Škuljari, u srpnju premijerno predstavljen dijalektalni pjesnički i prozni prvijenac »Naš, noše, po nošo« Anite Crevatin, rođene Ratoša.

Svojevrsni spomenar sjećanja na rodni kraj i ljude s kojima je autorica odrasla, a sve to na lokalnom govoru. U Velikom dvorištu kaštela, idealnoj pozornici za takva i slična kulturna događanja, sugestivno je tijekom promocije ove zavičajne publikacije odzvanjao dijalektalni izričaj odbijajući se od tisućljetnih zidina.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Kaštel Petrapilosa pokazao se je krajem kolovoza kao izvrsna pozornica za središnji obljetnički koncert Muške klape Pinguentum kojim je svoj 30 rođendan proslavila u pomalo, za klapska događanja, neuobičajenoj, ali efektnoj formi glazbene priče sa scenskim ulomcima. Klapa Pinguentum, prva i za sada jedina istarska klapa pobjednica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, u okrilju tisućljetnog zdanja doslovce je opjevala priču o tri desetljeća pjesme te mnogobrojnim uspjesima. Teško će to biti nadmašiti.

Petrapilosa je ugostila i dječje kino pod zvijezdama, kino pod zvijezdama održano je i u dvorištu palače Verzi u buzetskoj starogradskoj jezgri, a filmska projekcija obilježila je i početak rujna u Kino dvorani Narodnog doma u Buzetu. I to kakvog filma. Kratkometražnog igranog filma redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića te producenata Katarine Prpić i Danijela Peka »Čovjek koji nije mogao šutjeti«, ovjenčanog Zlatnom palmom u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova na 77. izdanju Filmskog festivala u Cannesu. Katarina Prpić i Danijel Pek prije dvije godine skrasili su se u Buzetu, kao producenti nezavisne produkcijske tvrtke Antitalent, ujedno su ovogodišnji dobitnici Godišnje nagrade Grada Buzeta za djelovanje na području kulture i umjetnosti kao i promociji Buzeta, pa je već i to izazvalo veliki interes buzetske publike, a uz njih, Pučko otvoreno učilište na projekciji je ugostilo i glumca Gorana Bogdana.

»Čovjek koji nije mogao šutjeti«, ovjenčan je Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu, osvojio je i Grand Prix na Međunarodnom filmskom festivalu u Melbourneu. Pobjednički filmovi u Melbourneu, također osvajaju direktnu kvalifikaciju za nagrade Oscar i BAFTA, a treća kvalifikacija je Manhattan Short. S tri kvalifikacije šanse za uži izbor za Oscara su povećane. Osim Oscara tu je kvalifikacija za europsku filmsku nagradu i za nagradu Cezar, tzv. »francuski Oscar«, jer je film francuska manjinska koprodukcija.

U izdavaštvu, Buzeština također ima svoj ljetni izdavački adut. U Roču je, tijekom Male glagoljaške akademije »Juri Žakan«, predstavljena monografija »Az, buki, vjedi… glagolja Roč« Mirjane Pavletić, objavljena u povodu zlatnog jubileja Katedre Čakavskog sabora Roč. Monografija kao zlatna kruna ročkoj Katedri za polustoljetni jubilej, čijim je naslovom, autorica podcrtala osnovnu nit na kojoj je ročka Katedra tkala svoju povijest od početaka, a to su glagoljica i glagoljaštvo.

Veliki znanstveni skup »Buzetski dani« za mali grad poput Buzeta koji je uspio održati kontinuitet najdugovječnijeg znanstvenog skupa takve vrste u Istri, zadnjih dana ljeta proslavio je jubilarno 55. izdanje u sklopu gradskog praznika i rujanske Subotine, u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Buzet i Pučkog otvorenog učilišta. I konačno premalo je mjesta za nabrojiti sve programe Pučkog otvorenog učilišta kroz tri ljetna mjeseca, izložbe slika, Bookparka - male putujuće knjižnice, projekcije dječjih i drugih filmova, radionice za djecu, ljetno izdanje Pinela i koktela, predavanja, koncerte... Tu su i tradicijske i druge manifestacije različitih organizatora, Mali veliki mikrofon, Vrhuvšćina, mili kraj, Zagodemo za gušt u Svetom Duhu, Dan Huma, IgreHuma, Običaji starog zavičaja Bošnjaka...

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Foto: Studio 11)

Među zabavnim i gastro sadržajima izdvaja se se nova gastro manifestacija Turističke zajednice, premijerni Chili fest »Pinguente piccante« održan u sklopu rujanske Subotine u starogradskoj jezgri Buzeta. Interes za najljući festival u Hrvatskoj nadmašio je sva očekivanja. Okupio je sedam proizvođača ljutih umaka i drugih specijaliteta, kojima su se pridružile četiri craft pivovare, a za one koji vole izazove, održano je atraktivno natjecanje u jedenju ljutih papričica. Bila je to manifestacija puna vrućih okusa, dobrih vibracija i odlične zabave! Chili fest »Pinguente piccante« svima je izmamio osmijeh na lice i suze na oči, a atmosferu su svojim nastupima dodatno zagrijali Šajeta te DJ Zokki.

Odmak od koncepcije

U tom gastro kontekstu koncepcijski po zanimljivosti odudara i 10. Kotlić fest, međunarodnog predznaka održan u lipnju u Marčenegli. Ovogodišnje jubilarno natjecanje u pripremi lovačkog kotlića, kao član žirija »zapaprio« je poznati gastro znalac Tomislav Špiček, a atmosferu dodatno podignuo mladi slovenski band Zemljotres, u dojmljivoj organizaciji koju potpisuju mladi Marčenegle, a među pokroviteljima i Lovačko društvo »Mirna« Buzet - Lovna grupa Vrh te Mjesni odbor Vrh.

Buzet je jedini hrvatski grad tartufa, najskuplje podzemne gljive na svijetu pa je središnja gastro manifestacija koncipirana na način da se njome obilježi početak sezone istarskog bijelog tartufa, a u ovogodišnjem izdanju i 25. godišnjica brendiranja Buzeta gradom tartufa te pripreme velike fritaje s bijelim tartufima od 2024 jaja i desetak kilograma bijelog tartufa.

U Noć od Subotine na Trgu Fontana uveli su uz ostale i domaće snage, izvođači Udruge Mali veliki mikrofon, Vokalna skupina »Pinguentini« Umjetničke škole Matka Brajše Rašana Labin, Područnog odjela Buzet, a u večernjem zabavnom programu na Fontani Buzećane i njihove goste zabavljali su Grooversi i Koktelsi. Dan kasnije, druge rujanske nedjelje, Subotina po starinski, ovjenčana prestižnom nacionalnom nagradom »Simply the Best« i uvrštena u društvo najboljih tradicijskih festivala u Europi, vratila je Buzet stotinjak godina u prošlost, i u starogradskoj jezgri, velikoj pozornici na otvorenom dočarala ugođaj pučke fešte kakva se je uz se je uz blagdan sv. Marije Male, slavila u Buzetu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter