Nacionalna izložba "Mladi i inovacije"

Istarski učenici osvojili dva zlatna odličja i prvu nagradu na državnom natjecanju

| Autor: Doria Mohorović
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


Teo Dobran, Iva Artuković, Mladen Šostar, učenici pulske Tehničke škole i i Anton Okmaca, učenik Industrijsko-obrtničke škole Pula, osvojili su dvije zlatne medalje i prvu nagradu na državnom natjecanju »Mladi i inovacije«, održanom u Matuljima od 19. do 21. rujna. Predstavljajući Istarsku županiju, učenici su zajedno sa svojim mentorima, Kristinom Lenić i Marinom Tumpićem, svi članovi Istarskog svemirskog programa, predstavili projekte KRAKEN i HISTRION, koji su ocijenjeni kao najbolji radovi izložbe.

Velik uspjeh

Na natjecanju, koje je okupilo više od stotinu učenika i šezdeset i četiri srednjoškolska tima iz cijele Hrvatske, istarski tim je briljirao s autonomnim bespilotnim plovilima i letjelicama namijenjenim istraživanju i djelovanju na morskoj površini i u bliskom svemiru. Osvojili su dvostruka Zlatna odličja kako za projekt KRAKEN tako i za projekt HISTRION, a uz prvo mjesto osvojili su i prigodnu nagradu.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Nagrađene su učenike primili ravnatelj pulske Industrijsko-obrtničke škole Dragan Radovanović i Romeo Šain, ravnatelj pulske Tehničke škole. Uz veliku pohvalu učenicima istaknuli su kako je ovo veliki uspjeh za obje škole, posebice za njih same jer su sada vidjeli da njihovo školovanje i rad itekako vrijede. Teo, Iva, Mladen i Anton sami kažu kako im je ovo iskustvo pomoglo da sami shvate koliko se njihov rad cijeni.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

- Mi smo uključeni u ove programe više godina, poznajemo ovo što radimo i nastavljamo razvoj naših plovila i letjelica. Nama je bilo lako obraniti rad i pričati s komisijom jer u cijelosti poznajemo materiju. Mentori, profesori Lenić i Tumpić pružaju nam punu potporu i povjerenje. S nama su u svemu, a za ovakve projekte koji se odvijaju mjesecima ili godinama potrebno je puno vremena, pokušaja i promašaja, kažu učenici. Lenić i Tumpić ponosni su na svoje učenike i kako kažu »način na koji oni rade kao tim koji se međusobno nadopunjuje, iskustva i prijateljstva koja stječu putem su neprocjenjiva«.

Svijet znanosti i tehnike

- Nama je najvažnije da su naša djeca postala svjesna sebe i vrijednosti rada te da u svemu tome istinski uživaju, naravno i mi s njima. U zanimljiv svijet znanosti i tehnike uvodimo ih realnim projektima, usput upoznaju i starije kolege te polako iscrtavaju obrise svog životnog puta, kažu profesori. Zahvale upućuju školama, ravnateljima, ali i gospodarstvenicima bez čije pomoći, kažu, ne bi bilo moguće realizirati ideje i projekte.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter