naša istarska koza

Valamar usvojio istarsku kozu Mariolu: Ima 3 i pol godine i živi sretno u Galižani

| Autor: Glas Istre
(Foto Valamar Riviera)

(Foto Valamar Riviera)


Istarski Valamar pridružio se projektu Agencije za ruralni razvoj Istre "Naša istarska koza - La nostra capra Istriana" te usvojio istarsku kozu. Ovim posvajanjem Valamar je doprinio očuvanju ove autohotne istarske pasmine i simobla Istre.

"Ponosni smo što smo dio ovog važnog projekta. Koza koju je posvojio Valamar zove se Mariola, ima 3 i pol godine, živi sretno u stadu u Galižani, gdje uživa u prirodnom okruženju. Sudjelovanjem u ovom projektu želimo potaknuti i druge da se uključe u očuvanje ove vrijedne autohtone istarske pasmine", ističu iz Valamara.

Istarska koza je stoljećima bastion istarskog seoskog života, a unazad 150 godina broj grla pao je sa 20.000 na 140, što ovu pasminu čini kritično ugroženom.

AZRRI ističe da se ovim projektom osigurava isplativost uzgoja koze, što je ključno za očuvanje pasmine na Poluotoku. Ciljevi projekta su poticanje poljoprivrednika na uzgoj uz potpore postojećim uzgajivačima, povećanje broja grla, očuvanje bioraznolikosti i genetske jedinstvenosti te podizanje svijesti o značaju i zaštiti istarske koze.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter