pozdrav suncu i moru

Jedinstveni događaj u Fažani koji spaja plivanje, odbojku i natjecanje u vožnji SUP-ova. Donosimo program

| Autor: Doria Mohorović / Glas Istre
(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)


Fažana će ove nedjelje postati središte sportskih aktivnosti na moru i uz more, kada će se održati manifestacija »Pozdrav suncu i moru«. Ovaj jedinstveni događaj, organiziran od strane Turističke zajednice i Općine Fažana, spaja plivački maraton, turnir u odbojci na pijesku i natjecanje u vožnji SUP-ova.

Sve aktivnosti bit će smještene u blizini beach bara Shark, Dječje plaže i ispred platova Ville San Lorenzo. Na konferenciji za novinare, načelnik Fažane Radomir Korać, predsjednik Kluba daljinskog plivanja San Lorenzo Amir Hadžić, te predsjednica Odbojkaškog kluba Fažana Iva Ivanović, predstavili su bogat program koji čeka sve posjetitelje.

Promocija sporta i kretanja

Korać je istaknuo kako ovaj događaj nije samo natjecateljski, već ima za cilj promovirati sport kao temelj zdravog života i okupljanja zajednice.
- Godinama organiziramo plivački maraton, a ove godine smo odlučili proširiti program i dodati odbojku na pijesku i natjecanje u SUP-ovima. Festival je poruka svima da se bave sportom i uživaju u prirodi, jer ovdje nije riječ o natjecanju, tko će biti prvi, drugi, treći, nisu u pitanju medalje, već o zajedništvu i rekreaciji, naglasio je Korać.

Hadžić je podsjetio je da se plivački maraton (3000 metara) već osam godina održava u sklopu Hrvatskog saveza daljinskog plivanja te je dio Prvenstva Hrvatske.

- Ove godine odlučili smo produžiti događaj i u suradnji s Općinom Fažana i Turističkom zajednicom općine Fažana stvoriti pravi festival sportova na moru i uz more. Dan započinjemo rano ujutro prijavama za plivački maraton, oko sati, a koji će startati u 9:30. Nakon maratona, koji bi trebao trajati do 12, održat će se natjecanje u vožnji SUP-ova (600 metara), što je novost u našem programu i više je turističkog sadržaja, rekao je Hadžić.

Ivanović je pozvala je sve zaljubljenike u sport da se pridruže turniru u odbojci na pijesku.

- Turnir smo osmislili tako da svi mogu sudjelovati. Natjecanje će biti u formi miks mečeva (mišade), gdje svaki sudionik skuplja bodove za sebe, a ekipe će se mijenjati iz kola u kolo. Cilj je da se svi zabave i okušaju u sportu, bez obzira na razinu vještine. Koncept smo malo prilagodili da se svako osjeti pozvanim doći i sudjelovati, istaknula je Ivanović dodajući da s kreću oko 9 ujutro, a prva utakmica očekuje se oko 10. Cijelodnevno se igra uz par pauzi, što će se naknadno znati ovisno o broju prijavljenih sudionika. Nekakav maksimum koji očekujemo je 48, što bi bila idealna brojka. Tokom dana će biti organiziran ručak i večerica, dok je proglašenje i podjela nagradi predviđena za oko 19 sati, poručila je Ivanović.

Za sve sudionike osigurana je marenda, obrok, majica i medalje, a organizatori pozivaju sve – plivače, odbojkaše i one koji žele samo uživati u dobroj atmosferi, glazbi i druženju - da se pridruže ovom sportskom festivalu na kraju turističke sezone.

Nedostatak potpore i uvjeta za istarske plivače

Svake godine im se, kažu, odazove sve više sudionika, a raste i podrška u vidu sponzorstva. No, uz Općinu Fažana, sadašnjeg načelnika i prijašnju načelnicu koji su, ističe Hadžić, prepoznali ovaj vid sporta na vodi i u moru, ono što izostaje, navodi dalje, nedostatak je potpore Istarske županije u izgradnji javnog bazena.

- Ne znam znate li koliko ima javnih bazena u Istarskoj županiji kakva je bila borba Općine Fažane da dobijemo bazen u Valbandonu koji je iznjedrio i olimpijce, a da ne kažem koliko je državnih prvaka, kako ju mi plivači zovemo, »kadica« donijela. Međutim, općenito problem sporta u Istarskoj Županiji, prije svega vodenih, je kao da nam je Županija maćeha što se toga tiče, kao i izgradnje bazena kojeg bi koristili preko zime. More je s prvim listopadom ipak završena priča, a do ožujka vi ne možete stvoriti ni uspješnog sportaša, ni plivača, kaže Hadžić. Na njegove se riječi nadovezao Korać koji je najavio izgradnju bazena u Bi Villageu koji će biti dostupan svim ljudima.

- Mi ćemo i dalje inzistirati na gradnji bazena u Bi Villageu, koji će biti zatvoren balonom kako bi se mogao koristiti tijekom cijele zime, rekao je Korać.

Cjelodnevni program

Plivački maraton 3000 m:

Prijave: 8 - 9.15 sati
Maraton: 9.30 - 11.30 sati
Podjela nagrada i ručak: 12 sati

Turnir u odbojci na pijesku:
Prijave: 9 - 9.30 sati
Početak turnira: 10 sati
Podjela nagrada: 19.30 sati
Format: »mix and match«, pravila: »classic beach«, osiguran ručak

Trka na supovima 600 m:
Prijave: 10.30 – 12 sati
Utrka: 12.30 – 14 sati
Podjela nagrada i ručak: 14.30 sati

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter