Scena kod samostana Sv. Mihovila nad Limom

FOTO / Prometna (ne)kultura: Parkirali auto tako da ostanu "maskirani" kulturnim spomenikom

| Autor: Glas Istre
(Snimio Luka Jeličić)

(Snimio Luka Jeličić)


Ilegalnom parkiranju u Istri nema kraja jer svaki tjedan donosi neki novi primjer lijenih, nestrpljivih i istovremeno vrlo dosjetljivih vozača. Krivci dolaze iz raznih krajevi, ponekad se radi o domaćim vozačima, a ponekad o strancima. Svi oni bez srama ostavljaju svoja vozila po nekoliko sati na mjestima koja im nisu namijenjena.

U redakciju Glasa Istre javio se i vodnjanski župnik Marijan Jelenić sa svojim nedavnim iskustvom.

- U Kloštru nad Limom ostaci su najstarijeg benediktinskog samostana u Istri. Srećom su sačuvane starija crkva oktogonalnog oblika iz 6. st. sa ostacima najstarijih fresaka u nas. Također je sačuvana crkva iz 11. stoljeća, građena u vrijeme boravka ovdje svetog Romualda pustinjaka. I u njoj su tragovi fresaka iz 11. soljeća. Dakle, spomenik vrhunske kategorije!

Sa lijeve strane slobodan je prolaz za strojeve kojima se čisti korov.

Nadalje navodi:

- U petak 23. kolovoza, za slučajnog obilaska objekta, zatekli smo u neposrednoj blizini apside auto francuske registracije. Oni izbjegavaju legalno kampiranje na propisanim sanitarijama. Ovdje zagađuju kulturni lokalitet svojim otpadom.

(Snimio Marijan Jelenić)

Za one koji nemaju osjećaj za poštenje, red i kulturu, neophodno je na prilazu s lijeve strane postaviti znak zabrane vozilima ili staviti fizičku prepreku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter