FEŠTA SV. ROKA

FOTOGALERIJA / Slavlje u čast zaštitnika Brtonigle uz bogati trodnevni program

| Autor: Zvonimir Guzić


I ove godine je fešta sv. Roka zaštitnika Brtonigle obilježena bogatim trodnevnim programom u kojem su mnogobrojni posjetitelji mogli pronaći za svakoga po nešto. Sve je krenulo još u srijedu »Memorijalom Sandro Milić i Aldo Paljuh«, tradicionalnom nogometnom utakmicom veterana Brtonigle i gostiju iz NK Rijeke.

U prijateljskom susretu gdje je treće poluvrijeme bilo ključni period utakmice, slavio je domaćin rezultatom 4:2, a od aktivnog igranja oprostio se domaći vratar Denis Mejak koji je nakon desetak minuta napustio igralište uz pljesak i pozdrave obje ekipe.Večernja fešta u mjestu završila je koncertom Gustafa i njihovom poznatom štalom.

Trka na prstenac na karićima

Za blagdan Velike Gospe staro i mlado iz svih krajeva Istre okupilo se na 13. Balinjeradi u ulici Marconi u samom središtu Brtonigle. Više od dva sata trajalo je spuštanje ljubitelja adrenalina strmom ulicom u improviziranim vozilima koja su umjesto kotača morala imati kuglični ležaj, balinjeru. Sve to bilo je zagrijavanje za večernji spektakl, Trku na prstenac na karićima, u kojem su natjecatelji u već spomenutim vozilima poput alkara kopljem gađali viseću metu. Samu Balinjeradu otvorio je načelnik Neš Sinožić spustivši se dva puta ulicom Marconi u jednom od mnogobrojnih karića.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

- Jedna od tradicija je i da načelnik predvodi popularnu Balinjeradu koja je na fešti Rokova zaživjela prije 13 godina. Nekad je cijelo mjesto živjelo za ovaj blagdan zaštitnika sv. Roka i mi taj dio povijesti nastojimo zadržati na nekadašnjem nivou obogaćujući svake godine cjelokupan program trodnevne zabave. Posjetitelji prepoznaju taj naš trud i tradiciju tako da su i ove godine u velikom broju pohodili naše mjesto i zabavili se na pravi način. Zahvalio bi se našoj Turističkoj zajednici i brojnim volonterima koji su doprinijeli da sve prođe na vrhunskoj razini, rekao je načelnik Sinožić.

Trka na prstenac na karićima ponudila je dramatičnu borbu za pehar pobjednika. Nakon prve vožnje i 19 natjecatelja u pripetavanje je išlo njih petero s pogođenom »sridom«. U drugoj vožnji četvorica su ponovo zabili koplje u centar alke, jedino je otpao omiljeni bujski kapelan don Rafael Villergas Castaño koji je pogodio u dva punta. U trećem i posljednjem krugu osim pogođenih punti gledalo se brzinu i vrijeme potrebno kopljaniku da prijeđe stazu od starta do cilja.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Prva trojka ponovo je pogodila središte mete, ali najbrži u tom poduhvatu bio je Voren Špringman ispred Carla Dunisa i Izidora Nadala koji su zatvorili krug nagrađenih. Nakon trke mnogobrojni posjetitelji potražili su osvježenje i okrijepu na brojnim štandovima i ugostiteljskim objektima gdje se uz piće nudila i raznovrsna gastro ponuda. Zabavni dio večeri bio je podijeljen na dvije bine, na Trgu Mazzini nešto stariju populaciju zabavljao je Elio Pisak dok su mlađi posjetitelji na Trgu sv. Zenona uživali u ritmovima Magazzino Commerciale Banda i glazbi Radio Company DJ-a.

Procesija uz kip zaštitnika

Blagdanski program, na dan svetog Roka, počeo je prijepodnevnom svetom misom kojoj je prethodila procesija od crkvice sv. Roka do župne crkve, a u procesiji su, uz zastave, vjernici nosili i kip svog zaštitnika. Popodne je održana tradicionalna San Rocco biciklijada, 22. Memorijal »Slavoj Greblo« gdje su mnogi rekreativci odvozili 30 kilometarsku dionicu okolicom Brtonigle.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Večernji glazbeni program bio je u znaku nastupa popularne Jelene Rozge čiji koncert je točno u ponoć nakratko prekinut vatrometom koji je i službeno označio završetak trodnevnog slavlja.


Podijeli: Facebook Twiter