FESTIVAL ROSE VINA u višnjanu

FOTO / 12 lokalnih vinara predstavilo svoja vina. "Rose je idealan za ljetne vrućine"

| Autor: Zvonimir Guzić / Glas Iste
(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)


Festival rose vina u ambijentu starogradske pjace na Trgu Pina Budicina u Višnjanu svoje drugo izdanje oplemenilo je ponudom čak dvanaest lokalnih vinara.

- Manifestacija je posvećena našim vrijednim vinogradarima koji marljivo rade i ovo je prilika da ih predstavimo našim posjetiteljima i promoviramo taj njihov trud. Višnjansko vinogorje je poznato po sorti koja se zove porečka muškat ruža iz koje naši vinari rade dobru kapljicu. Svojim radom, trudom i odličnim rezultatima koje postižu iz godine u godinu vinari su nas na neki način natjerali da krenemo sa ovakvom manifestacijom koja će i sam Višnjan na neki način promovirati kao vinsku destinaciju. Sve što ima tradiciju i autohtonost zasnovanu na znoju lokalnih ljudi, nama je jako bitno i to podržamo, rekao je načelnik Općine Višnjan Angelo Mattich.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Na području Višnjana kultivirana je i opstala vinova loza koja daje izvanredni rose sorte porečki muškat ruža, po kojem je višnjansko vinogorje poznato od davnina. U programu festivala, uz probrana rose vina s područja Višnjana, okolnog istarskog područja i Poreča, mnogobrojni posjetitelji su mogli uživati u finim ribljim delicijama i istarskom pršutu.

-Imamo dugogodišnju tradiciju proizvodnje pršuta po staroj recepturi tako da kvaliteta ne može izostati. Potrošači su jako zadovoljni proizvodom tako da smo na feštu sa sobom ponijeli više primjeraka pršuta, da ne pofali, rekao je Miro Vošten iz pršutane Tomaso koja se nalazi u Voštenima pored Svetog Lovreča.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Iako rose često nazivaju "ženskim vinom", iznimno je popularan među vinoljupcima, a vinske karte sve češće uključuju bogatu ponudu ružičastih vina koja su često inspiracija barmenima za osvježavajuće ljetne koktele. Njihova raznolikost u razinama šećera od suhih do slatkih osigurava da svatko može pronaći svoje savršeno vino. Svježa rose vina s nižim sadržajem alkohola i višim kiselinama idealna su za ljetne vrućine.

-Na deset hektara vinograda među mnogim sortama uzgajamo i porečku muškat ružu od koje pravimo našu Rosellu koja nije sladak već suhi rose. Od ostalih vina imamo malvaziju i chardonnay, a od crnih sorti teran, merlot i cabernet sauvignon. Na ovogodišnjem Decanteru smo dobili srebrnu medalju za svježu Malvaziju, predstavio nam je Mateo Poletti svoju vinariju Poletti.

Glazbeni ugođaj za koji je bio zadužen lokalni DJ pridonio je opuštenoj i romantičnoj atmosferi koju pruža pogled sa starogradskogradskog trga na zalazak sunca u kojem su uživali mnogi sa čašom rosea i ruci.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

-Promocija tradicionalnog ugođaja istarskog sela, bogata kultura, vrhunska gastronomija i inspirativni običaji naše su ideje vodilje kod kreiranja ovakvih sadržaja za naše goste i posjetitelje, poručio je Angelo Mattich nadodavši da je vino uvijek bila podloga životnih radosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter