proslavljen Dan pobjede u pazinu

"Istra je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu. Odaziv na mobilizaciju bio je najveći u Hrvatskoj"

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: Grad Pazin)

(Foto: Grad Pazin)


U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, delegacija Grada Pazina, predvođena gradonačelnicom Suzanom Jašić, zajedno s predstavnicima udruga, političkih stranaka, obrane, policije i drugih javnih institucija položila je vijence kraj središnjeg križa na gradskom groblju »Moj mir« u Pazinu te je minutom šutnje odana počast svim poginulima u Domovinskom ratu.

Delegacija je upalila svijeću i na grobu Kristijana Ladavca, pazinskog dobrovoljca poginulog u Domovinskom ratu.

Renato Kalac, član UO UHBDR Pazinštine, naglasio je kako je Istra u Domovinskom ratu dala velik doprinos u zbrinjavanju izbjeglica i prognanika, a i odaziv na mobilizaciju bio najveći u Hrvatskoj (97 posto), te su se i prije toga mnogi dragovoljci iz Istre pridružili raznim postrojbama u obrani Hrvatske.

Istra je tako dala dvije brigade, 119. i 154., kroz koje je u Domovinskom ratu sudjelovalo 12 tisuća branitelja, ali i 35. IPB, s DB Umag, čak dvije samostalne DB iz Pule. U Istri je djelovala i Zrakoplovna baza, Zapovjedništvo mornarice za sjeverni Jadran, Središte za obuku vojnika Muzil, kao i Središte za obuku vojnika oklopništva u Pazinu. Ustrojena su i ZM Pazin i Pula s postrojbama za opsluživanje.

Pazin se posebno ponosi sa 154. brigadom HV-a, kasnije 154. DP, koja je ustrojena 1. prosinca 1991. godine te je, sastavljena od branitelja s područja Pazinštine, Buzeštine, Poreštine, Bujštine i dijelom Labinštine, od početka 1992. godine pa sve do operacije »Oluja« provodila složene borbene zadaće u Lici, da bi za vrijeme same »Oluje« bila potpora 9. gardijskoj brigadi u oslobađanju cijelog prostora Krbavskog polja i Udbine te područja oko Plitvičkog Ljeskovca, Uvalice i Prijeboja te je izbila na priznatu državnu granicu Republike Hrvatske u dolini rijeke Une.

Dužno poštovanje prema svima koji su sudjelovali u tim povijesnim događanjima i dali svoje živote braneći Hrvatsku, izrazio je u ime UHBDR Pazinštine njen predsjednik Josip Šiklić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter