biser istre

Dok Rovinježi njurgaju, turisti oduševljeni: Većina ih ne mari ni za cijene ni za radove posvuda

| Autor: Sandra CERIN
(Snimila Sandra Cerin)

(Snimila Sandra Cerin)


Rovinj već godinama nosi titulu najposjećenije destinacije u regiji. No, je li Rovinj i dalje privlačan za turiste i lokalne poduzetnike ili su visoke cijene i infrastrukturni radovi počeli uzimati svoj danak? Prošetali smo gradom i razgovarali s obrtnicima, iznajmljivačima i gostima kako bismo saznali kako doživljavaju Rovinj ove sezone.

U srcu Rovinja, susreli smo vlasnika trgovine u Griziji koji nije skrivao svoje nezadovoljstvo.

- Grad je je raskopan, ne radi se nedjeljom, struje ima pa nema. Pravi kaos, započinje naš sugovornik.

(Snimila Sandra Cerin)Dobro raspoloženi turisti na Griziji ne žale se ni na radove, ni na cijene (Snimila Sandra Cerin)

(Pre)skup sladoled

Kaže da gosti koji su nekada prolazili Grizijom na putu do crkve Svete Eufemije, sada izbjegavaju taj dio grada zbog radova.

- Promet nam je 70 do 80 posto manji u odnosu na prošlu godinu. I nije samo promet problem, vodiči uglavnom izbjegavaju ove ulice jer je komplicirano za doći zbog radova. Cijene su dramatično porasle, kuglica sladoleda košta i do pet eura, izgubili smo kontrolu. Ali kad kažu da je skupo i drugdje, to nas ne tješi. Mi živimo ovdje. Ako ste obitelj s troje djece, morat ćete izdvojiti i do 25 eura za sladoled, žali se ovaj vlasnik trgovine s ulice koja je jedan od najprepoznatljivijih zaštitnih znakova staroga Rovinja.

Vodičkinja Vukica Palčić koja često vodi grupe turista Grizijom, potvrđuje da je grad i dalje predivan i čist, ali i da cijene rastu.

- Turisti su dobro raspoloženi i hvale grad, more i plaže. Istina je da je sladoled skup, ali većina gostiju ne mari za to. Oni su ovdje da uživaju, govori nam Vukica Palčić.

U slastičarnici smo za kuglicu sladoleda izdvojili tri eura, ali ta kuglica je veća nego standardna, s težinom od 110 grama umjesto uobičajenih 60, u cijenu je uključena i usluga, pojasnio nam je vlasnik. "Sladoled je pravi talijanski gelato", pohvalili su se.

(Snimila Sandra Cerin)Pravi talijanski gelato, kažu vlasnici (Snimila Sandra Cerin)

Popunjenost dobra

Michel iz Engleske, koju smo također sreli u Griziji, u Rovinj je došla na preporuku ljudi iz Engleske.

- Smještaj je skuplji 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a sladoled je ovdje puno skuplji nego na Cresu, gdje sam prije bila. Tamo sam kuglicu platila dva eura, a kavu s mlijekom 1,90 eura, dok je u Rovinju možete popiti za 2,20 eura. Supermarketi su malo skuplji nego u Engleskoj, iznosi nam svoje dojmove Michel.

Sve u svemu, Rovinj ostaje neodoljiv mnogima. Dok se domaćini bore s rastućim troškovima i opadajućim prometom, turisti iz dalekih krajeva nastavljaju hvaliti njegove ljepote. Djelatnica manjeg hotela u centru Rovinja otkriva da, unatoč visokim cijenama, popunjenost nije loša, nešto je manja u odnosu na ovo vrijeme prošle godine.

- Imamo najviše Amerikanaca koji ostaju tri do četiri noći. I nisu se žalili na cijene, kaže nam ona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter