RADNI MATURALAC

Zanimljiv i koristan čin solidarnosti: Njemački maturanti Waldorfskoj školi poklonili dječje igralište

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto Waldorfska škola Brtonigla)

(Foto Waldorfska škola Brtonigla)


Zanimljivom činu solidarnosti i međunarodne suradnje svjedočili smo proteklog tjedna u Waldorfskoj školi u Brtonigli, gdje je boravilo 22 učenika i dvoje učitelja iz "Rudolf Steiner" škole iz Nürtingena pored Stuttgarta.

Njemačka škola koja također funkcionira po principima waldorfske pedagogije izabrala je školu u Brtonigli kao dio završnog projekta kojeg provode maturanti njihove obrazovne ustanove. Oni su još na jesen počeli s planiranjem završnog rada koji se odnosio na uređenje dječjeg igrališta u sklopu Waldorfske škole u Brtonigli.

Početkom prošlog tjedna skupina učenika i dvoje učitelja iz Njemačke pojavili su se u dvorištu jedine Waldorfske škole u Istri sa svim potrebnim alatima i drvenom građom.

(Foto Waldorfska škola Brtonigla)(Foto Waldorfska škola Brtonigla)

(Foto Waldorfska škola Brtonigla)(Foto Waldorfska škola Brtonigla)

Impresivan posao

- Ovaj tjedan smo imali zaista prekrasne goste u našoj školi koji su u manje od tjedan dana napravili impresivan posao oko uređenja dječjeg igrališta u dvorištu škole i oslikavanja dijela školske ograde, poda i zidova. S obzirom na to da su oni 12. razred, što je pandan našem 4. razrednu srednje škole, njima je ovo osim završnog rada predstavljalo i svojevrsno maturalno putovanje.

Svi oni bili su smješteni u naše dvije učionice, jedino su zbog manjka tuševa morali unajmiti još jedan apartman u kojem je bila smještena učiteljica. Osigurali smo im i jedan besplatan obrok dnevno koji su nam donirali lokalni restorani iz Brtonigle po principu svaki dan drugi restoran koji bi spremio 24 obroka koje bi zatim mi donijeli u školu i podijelili našim gostima.

Hvala načelniku Nešu Sinožiću i Općini Brtonigla koji su nam cijelo vrijeme bili na raspolaganju, rekao je ravnatelj Waldorfske škole u Brtonigli Hrvoje Brešić.

(Foto Waldorfska škola Brtonigla)Učiteljica Jocelyne Luncke i učenica Johana Rausch (Foto Waldorfska škola Brtonigla)

Zanimalo nas je kako je to baš Brtonigla postala cilj putovanja i završnog projekta škole iz njemačke pokrajine Baden-Württemberg. Odgovor smo potražili kod njihove učiteljice koja je zadužena za sektor umjetnosti.

- Budući da na kraju godine 12. razred ima završni projekt, već početkom školske godine morali smo odrediti što će i gdje će to biti realizirano. U sklopu naše škole je i dječji vrtić u kojem radi jedna odgajateljica porijeklom iz Zagreba i ona nam je bila inspiracija da izaberemo Hrvatsku kao krajnji cilj završnog rada. Moram reći da sam ja prije osam godina s jednom generacijom već bila na sličnom projektu u Zagrebu.

Kontaktirali smo tu školu iz glavnog grada i oni su nam rekli da postoji nova Waldorfska škola u Istri koja ima potrebu za uređenjem, tako da smo se mi nakon razrednog vijećanja odlučili na dolazak u ovaj lijepi gradić. Hvala našim domaćinima na gostoprimstvu i nadam se da su zadovoljni igralištem koje smo uspjeli instalirati u dvorištu škole i s umjetničkim dekoracijama na samom objektu, rekla je učiteljica Jocelyne Luncke iz Njemačke.

Ni velike vrućine, ni nedostatak hlada u dvorištu nisu spriječili vrijedne učenike da dovrše zacrtani cilj.

(Foto Waldorfska škola Brtonigla)(Foto Waldorfska škola Brtonigla)

(Foto Waldorfska škola Brtonigla)(Foto Waldorfska škola Brtonigla)

Godišnja priprema

- Meni je bilo fascinantno kako su oni rukovali tim alatima, čak su i cure radile zahtjevne fizičke poslove. Oduševljeni su bili i roditelji naših školaraca koji su svakodnevno donosili kolače ili voće, potičući jedni druge na dolazak nakon što bi vidjeli radni elan naših gostiju, rekla je učiteljica Ivana Pilat iz Waldorfske škole u Brtonigli koja je uz ravnatelja Brešića svakodnevno na usluzi gostima iz Njemačke.

Na kraju smo htjeli čuti i iz perspektive samih učenika kako su doživjeli svoj maturalni rad i posjet Istri.

- Za ovo smo se pripremali cijelu godinu sakupljajući donacije na razne načine, potrebne za izvršenje našeg završnog rada i da bi razveselili djecu u ovoj školi novim igralištem. Bilo nam je prekrasno, mi smo generacija koja je zajedno već 12 godina u ovom razredu i kako se bliži kraj boravka u Brtonigli, svjesni smo da se bliži i rastanak našeg dugogodišnjeg druženja, što nas čini malo tužnima, rekla je u ime svih učenika maturantica Johana Rausch.

Tijekom tjedna je i načelnik Brtonigle Neš Sinožić posjetio školu i igralište u izgradnji, čiji dolazak je ovjekovječen zajedničkom fotografijom na kojoj će ostati zabilježena uspomena na jednu zanimljivu suradnju dvije srodne škole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter