vremenska prognoza za istru

Čeka nas pakleni kraj tjedna: Evo do kad će potrajati toplinski val

| Autor: Glas Istre
(Snimili Neva Zganec / Pixsell, Duško Marušić Čići)

(Snimili Neva Zganec / Pixsell, Duško Marušić Čići)


Toplinski val, neobično dug, potrajat će do sredine idućeg tjedna, a možda i dulje. Pritom će na kopnu prevladavati sunčano, ali i dalje ne posve stabilno. Mogućnost pljuskova s grmljavinom postoji, osobito u subotu te u drugom dijelu idućeg tjedna. Najviša će temperatura biti u istočnoj Hrvatskoj i Dalmaciji.

Kako prenosi Istramet, danas će biti pretežno sunčano vrijeme, u gorskom području povremeno uz umjerenu naoblaku. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo. Jutarnje temperature zraka od 19 do 27 °C, dnevne vrijednosti između 32 i 36 °C. 

Na moru će biti sunčano i stabilno uz umjeren maestral, a sredinom idućeg tjedna i buru. Noći će biti vrlo tople, danju vruće i vrlo vruće pa će opasnost od djelovanja toplinskog vala na zdravlje cijelo razdoblje biti vrlo velika, a upozorenje crveno. Jedino u subotu na sjevernom Jadranu, ponajprije u Istri, može biti lokalnih pljuskova, piše HRT.

"Toplinskog vala nećemo se još tako skoro riješiti, a osvježenje nam mogu pružiti more i rijeke. I danas je za cijelu Hrvatsku na snazi bilo crveno upozorenje, tako će biti i sutra. Sutra će u našu blizinu stići frontalni sustav koji će razdvajati svježiji zrak zapadnije od vrućeg zraka nad Hrvatskom i pritom destabilizirati atmosferu.

Sutra će na zapadu zemlje prevladavati sunčano, na otocima i vedro. A sredinom dana u Istri su lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom koji mogu zahvatiti i riječko područje i dio Gorskog kotara. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u početku na sjevernom Jadranu jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 30 do 35 stupnjeva.

"U danima koji slijede vrijeme se na moru neće znatnije mijenjati. Ostaje sunčano i toplinski val uz crvenu – vrlo veliku opasnost od djelovanja vrućine na zdravlje. Jedino će vjetar u popodnevnim satima biti malo jači nego sutra – umjeren maestral, prognozirao je Tomislav Kozarić, dipl. ing. za HRT.do akd

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter