FESTIVAL UMJETNOSTI I TOLERANCIJE "LABINA"

Sonja Damjanović: "Labina spaja ideje i stvaralaštvo različitih vidova kulture u poruku tolerancije"

| Autor: Branko Biočić
Sonja Damjanović (Snimio Branko Biočić)

Sonja Damjanović (Snimio Branko Biočić)


Nakon uspješne dvije godine samostalnog djelovanja, "Labina" festival umjetnosti i tolerancije održati će se i ovoga ljeta u trajanju od tri dana, i to od 11. do 13. srpnja. Na čelu festivala koji nudi kvalitetan i zanimljiv program je njegova umjetnička voditeljica Sonja Damjanović iz Novog Sada, zamjenica upravnika Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu, direktorica drame i prvakinja Narodnog pozorišta u Novom Sadu.

- Festival Labina je eklektički festival, prvenstveno izvođačkih umjetnosti, koji spaja ideje i stvaralaštvo različitih vidova kulture u jednu poruku, poruku tolerancije. Kroz umjetnost koju doživljavamo kao najveću snagu tolerancije različiti ljudi, sa raznih strana, s različitim idejama i estetikama, ponovo će se okupiti u Labinu. Opći cilj ovoga projekta je promocija vrhunskog europskog kulturnog nasljeđa koji je temeljen na mnogobrojnim regionalnim i lokalnim kulturnim baštinama.

U svemu tome naglasak stavljamo na prekograničnu kulturnu suradnju. Zadatak je profiliranje Festivala Labina u jedan od festivalskih centara koji će biti prepoznat po izvrsnosti i multikulturalnosti. Specifičan cilj Festivala Labina je pozicioniranje na kulturnoj mapi Istre, Republike Hrvatske i Europe kao potpuno nov, ili sigurno vrlo rijedak, manifestacijski koncept, kaže Sonja Damjanović te isuče kako će priznati i poznati kulturni projekti na najvišim nivoima biti isprepleteni s postignućima lokalne zajednice koristeći njen prepoznatljiv toponim kao ime Festivala. Damjanović dodaje

- Zato je ovaj Festival višedimenzionalan, ima i visinu vrhunske umjetnosti i širinu lokalnog angažmana. Te dvije osnovne linije utjelovile su programski koncept, vertikalu, odnosno noseće kulturne događaje u večernjim satima i horizontalu kao prateći program i dio dnevnih festivalskih aktivnosti. Samo ime festivala "Labina" u sebi krije i nudi mnoge asocijacije koje definiraju cijeli Festival. Prva asocijacija je, svakako, asocijacija na ime grada Labina. Time se Festival brendira imenom Grada, a Grad dobiva brend Festivala. Ime Labina asocira i na stanovnicu grada Labina, ženu djevojku ili djevojčicu, koja postaje dobri duh našeg Festivala. Ona će cijelo vrijeme biti s nama i voditi nas kroz gradske ulice. Druga asocijacija je LabIN gdje sugeriramo da Labin postaje "Lab" tj. novi laboratorij umjetnosti. A to je stvarno in.

Ove godine Labina će biti mlada labinska glazbenica Ria Gobo. Treća asocijacija, skrivena poruka, je "La Bina". To je direktno povezano s namjerom da cijeli grad Labin, a pogotovo starogradska jezgra, postane bina, scena ili kulisa. To pretvaranje Labina u pozornicu umjetnosti daje cijeloj ideji Festivala dodatni veliki impuls prožimanja globalnog i lokalnog, ističe Damjanović te najavljuje da će se za vrijeme festivala održati i okrugli stol sa eminentnim sudionicima iz više zemalja, a priznati i nagrađivani umjetnici bit će svakodnevno, za vrijeme održavanja Festivala, promotori kulture među mladima i u svakom medijskom nastupu promovirati će Labin, umjetnost i princip tolerancije.

(Snimio Branko Biočić)Ria Gobo (Snimio Branko Biočić)

U narednim godinama namjera je povezati se s najboljim europskim festivalima radi razmjene programa. Ove godine Festival Labina, osim ugošćavanja priznatih umjetnika, pokreće i vlastitu produkciju kojom će gostovati na drugim svjetskim festivalima promovirajući Labin. A o samom programu ovogodišnjeg festivala njegova umjetnička voditeljica kaže

- Tri dana umjetnosti i tolerancije započinju izložbom labinskih i novosadskih likovnih umjetnica u Gradskoj knjižnici Labin, koja će biti otvorena kroz sve dane festivala. Svečano otvorenje zakazano je za četvrtak 11. srpnja u 19:30 sati na Torionu, a odmah potom u Teatrinu, malom kazalištu u labinskoj starogradskoj jezgri na programu je predstava "Mistero Buffo" kazališta Grupa i Triko Cirkus teatra iz Zagreba. Prva večer završit će na Špini, koncertom tradicionalne makedonske glazbe. Koncert Olivera Josifovskog, pod nazivom " Beli Oli i skupljači perja" , okuplja vrhunske muzičare mahom iz Makedonije. Bend je nastao po radu na predstavi " Skupljači perja" i spoj je makedonskog, romskog, bugarskog melosa, sa prepoznatljivim tradicionalnim numerama južnog Balkana. Drugi dan festivala stavlja u fokus još jedan međunarodni i za javnost otvoreni okrugli stol s krilaticom "Art is the Power of Tolerance" i ovogodišnjom tematikom "Artisti na žici" usmjerenom glazbenom stvaralaštvu.

Paralelno, održavaju se likovne i glazbene radionice za mališane vrtićke dobi. Večernji program donosi uvid u predstavu u nastajanju, takozvanu otvorenu probu za novu produkciju predstave "O ljudima i drugim igračima", čiji će Labina biti sastavni dio. Posljednjeg dana, u subotu 13. srpnja, očekuje nas još glazbenih i likovnih sadržaja za djecu, ovaj puta za onu školskoga uzrasta. Večernji dio rezerviran je za predstavu "Nevjerojatan događaj" zagrebačkog Teatra Exit u Teatrinu, te za završno druženje sa sudionicima i organizatorima festivala na Špini, uz glazbu iz svjetskih musicala "U ritmu Broadwaya" u izvedbi umjetnika HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke i B Glad produkcije, zaključila je Damjanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter