u domu mladih u vodnjanu

Projekcija filma Elvisa Lenića "Brod": Emotivna svjedočenja bivših radnika pulskog brodogradilišta "Uljanik"

| Autor: Glas Istre
(Snimio Duško Marušić Čići)

(Snimio Duško Marušić Čići)


Na inicijativu Pučkog otvorenog učilišta "Vodnjan-Dignano", u utorak, 25. lipnja, s početkom u 21.30 sati, u Domu mladih u Vodnjanu bit će prikazan film "Brod" redatelja Elvisa Lenića.

Prvi cjelovečernji dokumentarni film Elvisa Lenića “Brod” (Kinematograf, 2023.) svjetski je premijerno prikazan krajem srpnja 2023. u Areni na zatvaranju 70. Pulskog filmskog festivala.

Inozemna premijera uslijedila je krajem listopada na uglednom 27. Međunarodnom festivalu dokumentarnog film Ji.hlava, u češkoj Jihlavi i to u najprestižnijoj natjecateljskoj sekciji, međunarodnoj konkurenciji “Opus Bonum”. Već samo sudjelovanje u tom programu može se smatrati povelikim priznanjem, a činjenica da je “Brod” na koncu nagrađen glavnom nagradom, kao Najbolji međunarodni dokumentarni film, uistinu je izniman uspjeh.

Nakon više od 160 godina postojanja i brojnih veličanstvenih brodova koji su isplovili iz njegova pogona, pulsko brodogradilište “Uljanik” postalo je groblje napuštenih radiona, čeličnih olupina i zaustavljenih dizalica. U tom krajoliku postapokalipse kojeg danas nastanjuju glasni galebovi, polugladne mačke i račići, sustižu nas emotivna svjedočenja bivših radnika.

Ovaj film posveta je svim obiteljima čiji su članovi kroz generacije bili vezani za ovo brodogradilište.

Za režiju, scenarij i kameru zadužen je Elvis Lenić, za montažu Matija Debeljuh, a za oblikovanje zvuka Bojan Kondres. Producentica filma je Dijana Cetina Mlađenović, a za produkciju i distribuciju zadužen je Kinematograf. Potporu filmu daje Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter