Talijanski veleposlanik u RH

Paolo Trichilo posjetio Labin: Kruna suradnje zajednička obnova Teatrina

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Talijanski veleposlanik u RH Paolo Trichilo posjetio je Labin, gdje ga je primio gradonačelnik Valter Glavičić. Prije toga posjetio je Zajednicu Talijana »Giuseppina Martinuzzi« i razgledao Malo kazalište, Teatrino, a tamo se družio i s aktivnim članovima labinske Zajednice Talijana.

Zapjevala su mu i djeca iz dječjeg vrtića u starom gradu na talijanskom jeziku, područnog odjeljenja DV »Pjerina Verbanac« Labin. Prijemu u gradskoj upravi nazočili su još Marin Corva, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije za Hrvatsku i Sloveniju, zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, predsjednica labinske Zajednice Talijana Danijela Mohorović, predsjednik Izvršnog odbora te Zajednice Tulio Vorano i supruga veleposlanika.

Zajednička obnova Valter Glavičić upoznao je talijanskog veleposlanika s poviješću starog Labina i imenom Albona, posebice s razdobljem pod Venecijom. Glavičić je istaknuo i zadovoljstvo radom vrlo aktivne Zajednice Talijana kao i suradnjom s Talijanskom unijom. - Kruna svega bila je zajednička obnova Teatrina što je bila velika investicija Grada Labina i Talijanske unije.

Veseli me da i dalje u starom gradu imamo jednu skupinu dječjeg vrtića na talijanskom jeziku. Grad Labin je lani dobio drugu nagradu Europske komisije kao grad do 50 tisuća stanovnika u sklopu projekta Europske prijestolnice tolerancije i uključivosti a tu nagradu stekao je zbog suživota sa nacionalnim manjinama na raznim područjima. Uspješna je i priča o labinskoj Poslovnoj zoni gdje rade i četiri talijanske tvrtke, rekao je između ostaloga Glavičić te pohvalio Tulia Vorana koji i dalje istražuje labinsku povijest te gotovo svake godine objavi po neku knjigu.

Spomenuo je počast koja se odaje rudarima te istaknuo kako se točan broj poginulih rudara još uvijek ne zna, a zadnja brojka bila je 395. Veleposlanik Paolo Trichilo istaknuo je važnost i aktivnost Zajednice Talijana i njihov suživot u lokalnoj zajednici. Rekao mu je da mu je drago što je Labin dobio to priznaje što dokazuje da grad brine o svojim nacionalnim manjinama i ostvarivanju njihovih prava, u ovom slučaju talijanskoj.

Jako mu je drago što je vidio Teatrino, zajedničku investiciju Grada i Talijanske unije te Narodni muzej, pohvalio je Tulia Vorana koji mu je predstavio povijest Labina, njegovu povezanost s Italijom i Venecijom te posebnosti Istre. Istaknuo je važnost članstva u EU gdje smo svi zajedno uključeni, a Istra je eurozona koja može biti primjerom i drugima. Spomenuo je i Poslovnu zonu u Labinu s talijanskim tvrtkama.

Zajednica Talijana Predsjednica labinske Zajednice Talijana Danijela Mohorović izvijestila je o svim aktivnostima Zajednice koja ima dva pjevačka zbora, tečaj keramike za djecu i odrasle, bavi se i izdavačkom djelatnošću, nakon nabave računala organizirat će i informatičku radionicu a uskoro kreće i sa sportskom sekcijom.

Talijanski jezik uči se od malih nogu i u dječjem vrtiću u starom Labinu a njeguje i kroz dječji pjevački zbor Minicantanti. Naglasila je i važnost četiri talijanske tvrtke u poslovnoj zoni, suradnji s prijateljskim gradovima u Italiji i esulima. Nakon Labina talijanski veleposlanik Paolo Trichilo posjetio je talijanske tvrtke u Poslovnoj zoni Vinež, položio vijenac na spomen obilježje poginulim rudarima u Raši te posjetio tamošnje obnovljeno rudarsko okno a svoj posjet Labinu završio je u rabačkoj Maslinici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter