U SRIJEDU PROSVJED ISPRED OPĆINE

Na vrsarskom Vijeću o štrajku u Dječjem vrtiću Tići: Postignut korak naprijed u pregovorima, ali...

| Autor: Zvonimir Guzić
Sjednica vijeća u Vrsaru (Snimio Zvonimir Guzić)

Sjednica vijeća u Vrsaru (Snimio Zvonimir Guzić)


Glavna tema večerašnje 19. sjednice općinskog vijeća Općine Vrsar bila je pod točkom dva koja je nudila informacije o štrajku u Dječjem vrtiću Tići Vrsar.

Zahtjev da prisustvuju sjednici kad bude rasprava o stanju u vrtiću zatražile su i tri odgajateljice koje su u štrajku Anica Knezek, Stefanija Hasimi i Klaudia Maras Garilović, što im je i odobreno i prije nego se prešlo na točku dva, predsjedavajući Davor Brečević je pozvao djelatnice Dječjeg vrtića Tići da uđu u vijećnicu. Nakon izlaganja pročelnika Slobodana Vugrinca o jednogodišnjoj kronologiji komunikacije Općine Vrsar i Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, o trenutnoj situaciji svoj stav je rekao i načelnika Ivana Gerometta.

- Na posljednjem sastanku 31. svibnja sindikat je načelno pristao na ponuđenih 1513 eura bruto plaće, ali je kratki spoj nastao zbog toga što nismo željeli platiti odgajateljicama vrijeme provedeno u štrajku. U znak dobre volje pristali smo im platiti 50 posto iznosa plaće što su oni prihvatili, međutim sad traže da potpišemo i kolektivni ugovor koji nam je sindikat dostavio jučer i mi to ne možemo potpisati dok ne vidimo što piše u njemu, tako da su oni odlučili nastaviti sa štrajkom, rekao je načelnik Gerometta.

Nakon vijećničke rasprave i raznih prijedloga riječ da iznesu svoj stav dobile su i odgajateljice koje su bile u svojstvu promatrača.

- Zahvaljujemo se svima na konstruktivnoj raspravi i razumijevanju situacije, očito je bilo puno propusta u komunikaciji koja nas je dovela u ovu situaciju. Mi samo koristimo naše pravo na pregovore i tražimo bolje uvjete, rekla je odgajateljica Hasimi.

Načelnik im je predložio da one ponude rješenje i pitao s čim bi bile zadovoljne.

- Pa pristale smo na sve uvjete samo nam je bitan kolektivni ugovor koji bi nam jamčio ispunjenje tih uvjeta, rekla je Hasimi.

- Treba nam vremena da pročitamo ugovor, najkasnije do drugog tjedna ugovor će biti proučen i ako bude sve u redu potpisat će se, rekao je načelnik i dao naslutiti da će se rješenje ipak postići.

No, to ipak neće spriječiti prosvjed koji je najavljen za srijedu u 14.30 sati na trgu ispred Općine.

- Bilo bi neozbiljno od nas da to otkazujemo s obzirom na podršku i veliki broj ljudi koji će doći. Mi možemo samo najaviti prekid štrajka početkom drugog tjedna, ako se potpišu kolektivni ugovori koje su na uvidu u Općini, rekla je sindikalna povjerenica Adrijana Ivković iz Dječjeg vrtića Tići Vrsar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter