"make it green"

Rovinjska strukovna škola ima novi projekt: Zeleni turizam, kuhinja bez otpada i otpad kao poslovni poklon

| Autor: Tea Tidić
(Foto: Strukovna škola Rovinj)

(Foto: Strukovna škola Rovinj)


Rovinjska Strukovna škola Eugena Kumičića - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić već niz godina sudjeluje u raznim projektima, a nedavno su se uključili u projekt »Make It Green«, u kojem sudjeluju s još dvije škole - Srednjom školom za ugostiteljstvo i turizam Maribor i Ugostiteljsko-turističkom školom Beograd. Riječ je o Erasmus+ projektu, za što im je odobreno 30.000 eura.

Tri cilja

- U suradnji sa Srednjom školom za ugostiteljstvo i turizam Maribor, kao nositelj projekta, i Ugostiteljsko-turističkom školom Beograd pokrenuli smo projekt Make It Green. Sve tri škole uključene u projekt obrazuju učenike ugostiteljsko-turističkog smjera, sektor koji značajno pridonosi gospodarskom razvitku zemlje, ali ima također velik ekološki utjecaj na društvo. Svjesni problema povezanih s bacanjem hrane u kuhinjama, masovnim turizmom i otpadom koji nastaje nepromišljenim postupcima, krenuli smo realizacijom projekta naziva Make It Green kako bi podigli svijest prvenstveno naših učenika i nastavnika, a onda i lokalne zajednice, o održivom načinu života.

Projektom smo se usredotočili na tri cilja, a to su »Zeleni turizam«, »Kuhinja bez otpada« i »Otpad kao poslovni poklon«. Analizom destinacije oko četiri ključne točke, a to su inovacija, tehnologija, održivost i pristupačnost, razvili smo i uvrstili novi turistički proizvod u ponudu grada Beograda koji promovira održivi razvoj destinacije. U školskim i kućnim kuhinjama susrećemo se s velikom količinom bačene hrane. U sklopu projekta fokusirali smo se na ponovnu upotrebu ostataka hrane.

(Foto: Strukovna škola Rovinj)(Foto: Strukovna škola Rovinj)

Kao rezultat, pripremili smo knjižicu s receptima koja sadržava jela pravljena s neiskorištenim namirnicama. Otpadu smo u našem projektu dali priču, novu uporabu i dodatnu vrijednost. Od otpada poput drva, stakla i papira tražili smo mogućnosti njihove ponovne uporabe u ugostiteljstvu i turizmu odnosno izradili poslovni poklon odnosno turistički suvenir. Projekt se odvijao u nekoliko faza kroz mobilnosti nastavnika i učenika u Rovinju, Mariboru i Beogradu. Vrijednost projekta iznosi 30 000 €. Riječ je o Erasmus+ projektu za Mala partnerstva u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, financiran od Europske Unije, saznajemo od Emila Nimčevića, ravnatelja rovinjske Strukovne škole.

Prva faza projekta krenula je susretom u rovinjskoj školi početkom studenog 2022., međusobnim upoznavanjem i predavanjima čiji cilj je bio potaknuti na razmišljanje i zapitati se što svaki pojedinac može učiniti. Prvi »input« dao je Sandro Dujmović, biolog Nacionalnog parka Brijuni, koji je sa školarcima podijelio svoja razmišljanja o zelenom turizmu. Nakon iznošenja niza svima očitih i opipljivih činjenica o posljedicama porasta ugljikova dioksida u atmosferi, prenio je i nekoliko postupaka potrebnih za smanjenje CO2, među kojima su i 3R (reuse, reduce, recycle) odnosno ponovno upotrijebi, smanji i recikliraj i ona najbitnija, educiraj se.

(Foto: Strukovna škola Rovinj)(Foto: Strukovna škola Rovinj)

Svoju misao na temu podijelio je i David Skoko, chef restorana Batelina, koji je gostovao u školi zahvaljujući udruzi Bio Istra Zdenke Gudelj. Skoko se svojim iskustvom u kuhinji nadovezuje na korake koje Dujmović sugerira korištenjem lokalnih proizvoda, konzumacijom alohtonih vrsta, iskorištavanjem svega što se da iskoristiti. David Skoko poznat je po tome što zna uzdignuti i one dijelove ribe koji nisu cijenjeni ili koji se inače bacaju, no vještine nisu dovoljne, u održivom promišljanju potreban je i zdrav razum, a na pitanje »0 waste« daje provokativan odgovor da iskoristiti cijelu tikvicu mogu svi, ali se »waste« tj. otpad događa neminovno.

Druga faza projekta jest mobilnost učenika i nastavnika u Mariboru. Od 8. do 12. svibnja prošle godine šest učenika je u pratnji profesorice Tanje Ranić Rovis i Ivane Božić sudjelovalo u nizu radionica. Tema radionica bila je kružno gospodarstvo s krajnjim ciljem osmišljavanja poslovnog poklona od recikliranih materijala, koji će se naposlijetku izraditi i kojeg će sve tri škole uključene u projekt moći darivati svojim partnerima. Konačan će rezultat ovih, a i drugih radionica biti predstavljen na ljeto ove godine, kada i službeno završava projekt.

(Foto: Strukovna škola Rovinj)(Foto: Strukovna škola Rovinj)

U trećoj fazi projekta rovinjski su učenici boravili u Beogradu od 9. do 13. listopada prošle godine. Učili su o održivom turizmu i zelenom turizmu, ali i o zanimljivostima iz svijeta gljiva - vrstama, ljekovitim svojstvima, receptima u kojima se koriste gljive. Planinarili su brdom Kosmaj, a putem su susreli nekoliko različitih vrsta gljiva. Učenici su kroz radionicu pokušali uključiti gljive u recepte za doručak, ručak i večeru i time osmislili i sastavili knjižicu s receptima. Knjižicu su uklopili u turistički aranžman koji promovira izlete na brdu Kosmaj, time su osmislili novi turistički proizvod za grad Beograd. U tome su im pomogle nastavnice Tanja Ranić Rovis i Ivana Božić.

Recepti od ostataka

I u konačnici, u posljednjoj mobilnosti za učenike i nastavnike, u svibnju je rovinjska škola ugostila učenike iz Maribora i Beograda.

- U našoj se školi obrađivala tema kuhinje bez otpada. Sudionici su se na terenskoj nastavi upoznali najprije s načinom na koji se turistički kampovi i hoteli suočavaju s problemom prekomjerne količine otpada, postupcima smanjivanja otpada i načinima maksimalnog iskorištavanja namirnica. U tome su nam pomogli Igor Košara, šef kuhinje Hotela Istra na Crvenom otoku te Siniša Cerin, šef kuhinje Hotela Park. U našoj su školi sudjelovali na radionici uporabe ostataka hrane, pod vodstvom nastavnice Sandre Živolić, i osmislili knjižicu naziva »Leftovers cook book«, s receptima na hrvatskom, srpskom, slovenskom i engleskom jeziku, kaže Nimčević.

Zero waste i održivi razvoj

Ivana Burić (voditelj projekta – Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj-Rovigno):

- Cilj projekta svidio nam se na prvu, pogotovo mogućnost suradnje s beogradskom i mariborskom školom, koja će se zasigurno nastaviti. Svaka je škola svojim idejama omogućila uspješnu realizaciju i provedbu projekta, u kojem su veliku ulogu imali učenici, njihov angažman i kreativnost, rekla je voditeljica projekta Ivana Burić iz rovinjske škole, na što se nadovezala Nada Lončar, voditeljica projekta u beogradskoj školi:

- Želimo iskazati izuzetno zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu »Make It Green« s važnom temom koju moramo ostaviti našim naraštajima. Zero waste i održivi razvoj kao put ka očuvanju životne sredine je neophodno utkati u svakodnevnicu, istaknula je Lončar.

Knjižica izrađena zajedničkim snagama

- Od 2018. godine i početka rada na Erasmus projektima vodili smo se idejom da unaprijedimo ne samo naš obrazovni sustav, već i sredinu u kojoj stvaramo, radimo i obrazujemo učenike za jedno od naših zanimanja. Zahvaljujući suradnji sa školama iz Maribora i Beograda, prepoznali smo potrebu za rad na projektu kuhinje bez otpada, stvaranja zero waste kuhinje, odnosno restorana, ali i poklona upotrebom onih materijala koje smo koristili u samoj kuhinji. Na kraju, plod je knjižica koju izradili zajedničkim snagama profesori i učenici svih triju škola, rekao je Emil Nimčević, ravnatelj rovinjske škole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter