Bogat program POU Poreč

Filmovi i izložbe na popisu za ovaj tjedan

| Autor: Annamaria Vidović
(Foto: POU Poreč)

(Foto: POU Poreč)


U sklopu organizacije Pučkog otvorenog učilišta Poreč, ovaj tjedan donosi bogat program. Kupnja ulaznica moguća je online ili na blagajni. Online kupovina moguća je preko rezervacijskog sustava (www.rezervacije-poup.hr).

Radno vrijeme blagajni od ponedjeljka do petka je od 7 do 11 sati (uz prethodni poziv na broj +385 52 887 218), a na dan predstave/projekcije jedan sat prije početka programa.

Za sve dodatne informacije potrebno je nazvati: 052/887-218 (ured) u radno vrijeme Učilišta ili 052/887-223 (blagajna) u radno vrijeme blagajne.

U petak i subotu u 19 sati prikazuje se film "Djevojčica i jaguar". Režiser ove obiteljske avanturističke komedije je je Gilles de Maistre, a glume Emily Bett Rickards, Wayne Charles Baker, Paul Greene i Lumi Pollack.

"Odrastanje u amazonskoj prašumi Autumn je donijelo posebno prijateljstvo – izgubljeno mladunče jaguara po imenu Hope. Kada tragičan događaj prisili Autumn da napusti Hope i ode u nepoznati svijet New Yorka, ona godinama sanja o povratku u prašumu i svojoj prijateljici. S 14 godina i nakon što se navikla na gradski život, Autumn otkriva da je njeno selo iz djetinjstva pod prijetnjom trgovaca životinjama i odlučuje da se mora vratiti u Amazonu svom voljenom jaguaru. Anja – Autumnina simpatično nespretna profesorica biologije bezuspješno je pokušava odgovoriti od ovog nepromišljenog plana. Uz Anju Autumn kreće na putovanje kako bi se ponovno ujedinila s Hope i spasila je od onih koji žele uništiti prašumu i njezin životinjski svijet", stoji u opisu filma.

Otkako je njegov dugometražni film "Mia i bijeli lav" iz 2018. stekao međunarodnu slavu, nakon čega je uslijedio ništa manje uspješan "Vuk i lav", plodni francuski dugometražni redatelj Gilles de Maistre iznova je dokazao svoj talent da pogodi pravu notu između romantizirane naracije i obrazovnog dokumentarnog filma. Njegov posljednji film "Le Dernier Jaguar" prikazan je u više od 600 kina diljem Francuske, ponovno noseći ono što je do sada postalo njegov prepoznatljiv stil.

U petak i subotu u 21 sat prikazuje se film Furiosa: A Mad Max Saga". Režiser ove pustolovne akcije je George Miller, a glume Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth i Charlee Fraser.

"Dok je svijet propadao, mlada Furiosa je oteta iz Green Place of Many Mothers i dospjela je u ruke velikog Bikerskog Horda kojim vlada Warlord Dementus. Prolazeći kroz Wasteland, nailaze na Citadelu kojom vlada The Immortan Joe. Dok se dva Tiranina bore za dominaciju, Furiosa mora preživjeti mnoge izazove dok pokušava pronaći sredstva za put kući", stoji u opisu filma.

Taylor-Joy glumi u naslovnoj ulozi, a uz Hemswortha, u filmu također glume Alyla Browne i Tom Burke. Scenarij su napisali Miller i koscenarist "Mad Max:Fury Road" Nico Lathouris. Millerov kreativni tim iza scene uključuje prvog asistenta redatelja PJ Voetena i redatelja druge ekipe te koordinatora kaskadera Guya Norrisa, direktora fotografije Simona Duggana ("Hacksaw Ridge", "Great Gatsby"), skladatelja Toma Holkenborga, dizajnera zvuka Roberta Mackenziea, montažera Eliota Knapmana, nadzornika vizualnih efekata Andrewa Jacksona i kolorista Erica Whippa. Tim također uključuje druge dugogodišnje suradnike: scenografa Colina Gibsona, montažerku Margaret Sixel, miksažu zvuka Bena Osmoa, kostimografa Jenny Beavan i dizajnera šminke Lesley Vanderwalt, svaki od kojih je osvojio Oscara za svoj rad na "Pobješnjeli Max: Divlja cesta".

U Maloj galeriji otvorena je samostalne izložba slika Jasenke Korlević "Unutarnje putovanje". Izložba je otvorena do 15. lipnja, a radno vrijeme galerije je od ponedjeljka do subote od 10 do 12 sati i od 19 do 21 sat. Nedjeljom je galerija otvorena od 17 do 21 sat. Praznikom je prostor zatvoren. Ulaz je slobodan.

Jasminka Korlević izložbu je osvojila kao nagradu za najbolje ocijenjene radove po odabiru žirija na 16. Profuturi 2023. godine.

Korlević o svojim radovima piše: "Preko konkretnog, realnog, vanjskog motiva dolazim u kontakt sa sobom, izražavam svoj unutarnji svijet, svijet emocija, jer profesionalno se i bavim unutarnjim, duševnim svijetom pojedinca. Emocije i njihovo razumijevanje suočavanje sa sobom, posebno vlastitim ranjivostima preduvjet su povezivanja samih sa sobom, a onda i sa drugima na jedan dublji, potpuniji, autentičan način.

Motivi koje često koristim u svojim likovnim radovima su priroda, masline, kamenolomi, solane, more, volovi, bikovi, koze, ptice... koje onda ovisno o mome emocionalnom stanju i likovno istražujem, izražavam, interpretiram.“

U galeriji Zuccato otvorena je samostalna izložba Pavle Pavlovića "Trijumf vrlina". Izložba je otvorena do 6. lipnja, a radno vrijeme galerije je od 10 do 12 sati i od 18 do 20 sati. Nedjeljom i praznikom je zatvorena.

"Memovi, stickeri, abrevijacije, akronimi, screensaveri, antijunaci suvremenog doba, ali i grafike starih majstora, ilustracije, kadrovi kultnih filmova, pojavljuju se na formalno i sadržajno bogatim slikarskim djelima Pavla Pavlovića izloženima na izložbi Trijumf vrlina u Galeriji Zucatto. Značenjska i formalna višeslojnost Pavlovićevih umjetničkih radova otvorena je za brojne interpretacije.

U brojnim djelima slikar nastoji spojiti različito (povijesno i umjetničko) vrijeme, breme slikarske tradicije i tehnološke dosege digitalnog doba, fragmente stare religijske i suvremene popularne ikonografije, duhovnost (svetost) i njezino odsustvo, duhovnost i materijalnost, intenciju i slučaj, stvarno i konstruirano, ozbiljno i banalno, plošnost i iluziju dubine, dovršenost i nedovršenost. Upravo zbog ovog ambivalentnog uslojavanja, bez obzira na to što je često riječ o humorističnom spajanju nespojivog, amalgamu elemenata umjetničke i povijesne vrijednosti te onih proizašlih iz bespuća interneta, Pavlovićevo slikarstvo, vještinama i vrlinama prošlih i sadašnjih vremena, predstavlja ozbiljnu i složenu zamisao o povijesti i suvremenosti slikarstva.", prenosi Patricia Počanić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter