na snazi do 31. listopada

Od danas se ne smije paliti vatra na otvorenom, evo kolike su kazne

| Autor: Petra Stefanović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Pazinski vatrogasci danas su podsjetili javnost da je na snagu stupila zabrana loženja vatre na otvorenom koja vrijedi sve do 31. listopada. Savjetovali su i da ako primjetite vatru ili dim, odmah obavijestite vatrogasce, policiju ili Centar 112.

U ovom se periodu na otvorenom ne smije spaljivati otpad, korov, bilje i bilo što slično, a sa ciljem sprečavanja nastanka požara na poljoprivrednim površinama, zaštićenim područjima, šumama, parkovima, okućnicama i drugim otvorenim prostorima.

Kazne za izazivanje požara dobrano bi vas mogle koštati, pa ne preporučamo oglušavanje na ovu obavijest. Prema Zakonu o zaštiti od požara, "novčanom kaznom u iznosu od 1990 do 19.900 eura ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 260 do 1990 eura".

Ne možete se izvući niti na ono "nisam ja, samo sam vidio da gori". U slučaju da ne prijavite nastanak požara, kazna iznosi od 130 do 1990 eura. To se odnosi i na onemogućavanje inspektora ili druge ovlaštene osobe u obavljanju svog posla, kao i na nepostupanje u skladu s naredbama ili zahtjevima inspektora.

Kao i kod prometnih nesreća, ako ne postupite prema planu zaštite od požara (ne pristupite otklanjanju neposredne opasnosti - gašenju požara - ili o tome ne obavijestite vatrogasce, policiju ili Centar 112), propisana kazna je od 260 do 1990 eura.

Ukoliko se nađete u situaciji da sami gasite požar, Javna vatrogasna postrojba Pula savjetuje da to bude isključivo u slučaju kada ne izlažete opasnosti sebe i bližnje, nema prepreke u izlazu s požarišta, požar se relativno lako može staviti pod kontrolu te u blizini nema zapaljivih tekućina, ne izlazi plin, nema električnih vodova i uređaja pod naponom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter