Međunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića i Svijet malvazija

Za natjecanja u Poreču pristigao rekordan broj uzoraka, među kojima čak 340 uzoraka malvazija iz 11 zemalja

| Autor: Doria Mohorović
Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


Najvažnija istarska eno manifestacija, 30. po redu Međunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića te 15. Svijet malvazija predstavljeni su danas u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna na konferenciji za novinare.

Koliko je pristiglo uzoraka i iz kojih zemalja, tko su ocjenjivači, kakva je kvaliteta ovogodišnjih vina i drugo predstavili su gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predstavnik Plave Lagune i sommelier Emil Perdec, predsjednica ocjenjivačke komisije, Master of Wine Caroline Gilby, predsjednik Vinistre Luka Rossi te Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Grada Poreča.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

- I ove godine mogu s ponosom reći da je riječ o referentnom ocjenjivanju, koje svake godine ima sve veću važnost u svijetu vina. To smo postigli kontinuiranim podizanjem kvalitete i znanja, a naravno, i ove godine smo oborili rekorde - na Međunarodnom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića zaprimili smo 740 uzoraka, odnosno 40 uzoraka više u odnosu na prošlu godinu. Od toga je čak 340 uzoraka malvazija, i to iz 11 zemalja. Za usporedbu, prošle godine bilo je 317 malvazija iz sedam zemalja. Ove godine stigle su nam malvazije iz Hrvatske, Slovenije, Španjolske, Portugala, Grčke, Crne Gore, Srbije, Njemačke… a imamo i dvije premijere - malvaziju iz Makedonije i malvaziju iz Australije.

Sve pristigle malvazije bore se za titulu "Best in show", odnosno najbolje malvazije na svijetu. Rekordan je i broj uzoraka kod jakih alkoholnih pića - ove godine pristiglo je 75 uzoraka, dok ih je prošle godine bilo 57, a na ovom ocjenjivanju mogu konkurirati proizvođači iz Istre i Kvarnera, rekao je Luka Rossi, predsjednik Vinistre.

Sveukupno, ove godine uzorke ocjenjuje 50 ocjenjivača, i 20 vježbenika iz 15 zemalja, a Rossi je danas također najavio i 30., jubilarnu Vinistru, koju će ove godine pratiti i novi vizualni identitet.

Predsjednica ocjenjivačke komisije, Master of Wine Caroline Gilby, već je deset godina na čelu ocjenjivačkih komisija, i kako je istaknuo Rossi, upravo njoj pripada veliki dio zasluga za uspjeh i reputaciju Vinistrinog Svijeta malvazija i Međunarodnog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića.

- Smatram se izuzetno privilegiranom što sam dio ovog natjecanja već cijelo desetljeće, i što imam priliku da vidim rast vinske industrije kako po pitanju kompetentnosti tako i kvalitete, a veliku ulogu u tome imaju Vinistrina natjecanja. Jer, u natjecanju nagrađujemo izvrsnost, a istovremeno je prilika da natjecatelji kojima je pobjeda promakla da promatraju, uče i poboljšaju ono što rade. I sama činjenica da je prijavljeno više uzoraka nego ikad, čak i nakon teške godine za proizvođače, je najbolja pohvala Vinistri za organizaciju kvalitetnog i profesionalnog natjecanja, rekla je Gilby.

Za izniman doprinos suvremenoj proizvodnji vina u Istri, Luka Rossi je uručio priznanje Caroline Gilby.

(Snimio Merlo De Graia)(Snimio Merlo De Graia)

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić istaknuo je kako Vinistra nije samo sajam nego i brend za grad Poreč, ali i čitavu Istru. Zahvalio se svim vinarima, članovima udruge Vinistra koji su u proteklih 30 godina bili uključeni u ovu prekrasnu istarsku vinsku priču. Danas kada govorimo o istarskim vinima, govorimo o sinonimu kvalitete, a u vrijeme Vinistre u Poreču je sve popunjeno do posljednjeg mjesta, rekao je gradonačelnik, a to je potvrdio i direktor TZ grada Poreča Nenad Velenik.

"Nije mala stvar najaviti jubilarno 30. izdanje Vinistre i 15. Svijet malvazije, sad već tradicionalno u našem hotelu Parentium. Plava Laguna s ponosom ističe višegodišnje partnerstvo s Vinistrom, a puna tri desetljeća međunarodne izložbe vina dokaz su rasta istarskih vinara i domaće proizvodnje. Istarska vina na vinskim kartama naših hotela lako nalaze put do naših gostiju koji i time dobivaju zaokružen turistički doživljaj. Zahvaljujući i Vinistri, Istra se kao vinska regija čvrsto utvrdila na vinskoj karti svijeta, a time pridonijela i promociji destinacije", istaknuo je Emil Perdec, food & beverage manager Plave Lagune, poznate porečke hotelijerske kompanije, ali i dugogodišnjeg partnera Vinistre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter