labinska republika

Prije 103 godine labinski rudari su organizirali štrajk protiv talijanskih vlastodržaca. Donosimo program proslave obljetnice

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


U Labinu su u tijeku pripreme za proslavu 103. godišnjice Labinske republike koja se obilježava 2. ožujka, u spomen na povijesni događaj 1921. godine kada su labinski rudari organizirali štrajk protiv tadašnjih talijanskih vlastodržaca i uspostavili takozvanu Labinsku republiku pod vodstvom Ivana Papina. Mnogi taj dan smatraju prvim organiziranim otporom tada nadolazećem fašizmu u Europi. Drugi ožujak tradicionalno se u Labinu slavio i kao Dan rudara.

(Snimio Branko Biočić)Krvova placa - poprište povijesnog događaja (Snimio Branko Biočić)

Glavna događanja

Obilježavanje Labinske republike ove će godine imati dva središnja događaja - prvi u petak 1. ožujka, kada će u Kinu Labin biti održan »Kovarski blues«, program namijenjen i otvoren za sve građane Labina i Labinštine. Inspirirani stihovima labinskog pjesnika, publicista, književnika i glazbenika Daniela Načinovića, a u režiji Amneris Ružić Fornažar, voditeljice dramske skupine Flacius labinske Srednje škole Mate Blažine, mladi će kreativci na suvremen i inovativan način zaviriti u višestoljetnu povijest rudarstva Labinštine i preko stotinu godina dugu borbu za slobodu, prava i dostojanstvo malog radnog čovjeka.

U scenskoj izvedbi mladim Labinjanima pridružit će se dramska umjetnica i kantautorica iz Rapca Elis Lovrić te mlada glazbenica Karla Levak.

Drugo događanje odvijat će se dan kasnije u Gradskoj galeriji, a riječ je o izložbi radova labinskih umjetnika koji su inspiraciju često pronalazili u rudarskom naslijeđu, industrijskoj baštini i slobodarskom duhu ovoga kraja. Tako je tema 16. Labinskog uzleta likovnosti 2012. godine bila »Od rudarskog okna do umjetnosti«, a u formatu 100X100 cm nastala je respektabilna zbirka od 29 umjetnina.

Devet godina kasnije, na 100. obljetnicu Labinske republike, pozivu Grada odazvalo se još 12 likovnjaka, mahom umjetnika mlađe generacije, ali i onih vezanih stvaralaštvom i životom uz Labin i Labinštinu. Zbirka koja sada sadrži djela 41 umjetnika koji su svojim uključivanjem darovali Labinu vrijednost koja nije imovina, već puno više od toga - umjetnost, ostvarena pred očima labinjana, odnosno nešto najvrjednije i najplemenitije što umjetnik može darovati svom Gradu.

(Snimio Branko Biočić)Uređuje se okoliš kod Spomenika rudaru borcu (Snimio Branko Biočić)

Memento rudarima

Izložbu djela koja su memento labinskim rudarima, njihovoj muci i stradanju, ponovno će moći u cijelosti vidjeti labinska javnost i gosti, koji su 2021. godine zbog epidemioloških restrikcija uzrokovanih pandemijom koronavirusa bili spriječeni fizički uživati u ovoj neprocjenjivoj ostavštini naših kreativaca.

U povodu 103. obljetnice Labinske republike, na sam Dan rudara 2. ožujka, ovaj će postav biti otvoren u Gradskoj galeriji Labin, gdje će biti dostupna za razgled idućih tjedan dana. Na Krvovoj placi na Vinežu, mjestu pobune rudara 1921. godine, bit će položeni vijenci u spomen na taj događaj koji će učenici u labinskim školama obilježiti raznim programima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter