državni prvaci

Buzetski osnovci, Mecha pingvini oduševili robotskom igrom i aplikacijom za popularizaciju ronjenja

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Mecha pingvini FLL Team iz Buzeta, koji čine učenici Osnovne škole »Vazmoslav Gržalja« Fran Črnac, Heli Šavko, Lana Krbavčić Ratoša, Linda Kert i Dora Majer s mentorima Draganom Kranjčićem i Sinišom Mikcem, osvojili su prvo mjesto na FIRST LEGO League državnom robotičkom natjecanju koje je u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza održano na FER-u u Zagreb.

Natjecanje je okupilo 29 ekipa iz cijele Hrvatske; Osijeka, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice, Daruvara, Lipovljana, Križevaca, Kutine, Križa, Ivanić-Grada, Velike Gorice, Luke, Prigorja Brdovečkog, Čakovca, Zagreba, Vižinade, Buzeta, Rovinja, Fažane, Rijeke, Zadra, Podstrane i Splita. Prosječno osam učenika i dva mentora po ekipi, sveukupno 229 učenika i 61 mentor sudjevalo je na natjecanju.

Spoj tehnologije i umjetnosti

Ono što FIRST LEGO League izdvaja od ostalih robotičkih natjecanja je projektni pristup, promovira se timski rad i kreativna dječja rješenja za velike svjetske probleme. Osim robotičkog dijela, gdje su radili na dizajnu i programiranju robota, natjecatelji su morali pripremiti i inovativni projekt i prezentacije vezano uz temu sezone. Ove godine tema je bila Masterpiece - kreativan spoj tehnologije i umjetnosti, odnosno »Remek-djelo« kojom se potiče djecu da razmisle i istraže vezu između robotike i umjetnosti, primjerice glazbene, likovne, kazališne. Na natjecanju su timski demonstrirali svoje istraživačko-inovativne radove. Djeca su na svojim projektima i robotima radila od listopada prošle godine.

U prepunoj dvorani natjecatelje su pozdravili predsjednica HROBOS-a Ana Sović Kržić, dekan FER-a Vedran Bilas, izaslanik gradonačelnika Zagreba Petar Latinčić, inženjerka godine Snježana Miliša iz tvrtke Bugatti Rimac i državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Natjecanje je započelo igrom robota u kojoj su mladi Buzećani bili odlični. U prvoj vožnji osvojili su 330 bodova, u drugoj 390 te u trećoj 430, gdje se za ukupan rezultat uzimaju bodovi samo najbolje vožnje. Napomenimo da je drugoplasirana momčad imala manje bodova od njihove najlošije vožnje. Uslijedio je teži dio, 45-minutna prezentacija projekta pred sucima.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

Njihov projekt je ove godine bilo ronjenje, odnosno aplikacija/igra na mobitelu koja se koristi pri ronjenju. Zaključili su da je to igra i aktivnost koja može privući njihove vršnjake, a koncept igre bazira se na lovu na blago, ali pod vodom. Kao indirektne korisnike svoje aplikacije vide upravo lokalne zajednice, udruge i ustanove koje brinu o podmorju, muzeje i turističke zajednice. Koncept igre sličan je popularnoj igri Pokemon GO, no ima tu i bitnih razlika.

- U našoj igri igrač se puno više kreće, do svojeg pronalaska mora doplivati, a zatim roniti i fotografirati mobitelom predmet. Sve to pozitivno utječe na zdravlje. Razlika je taj edukativni dio aplikacije, gdje se o svakom subjektu daju osnovne informacije, tako igrač može saznati više o, primjerice, sredozemnoj medvjedici, kazao je Kranjčić.

Prezentacija kroz oblik igrokaza

Budući da je tema bila umjetnost, Mecha pingvini su projekt prezentirali kroz oblik igrokaza, opisali kako su od samog početka razvijali ideju te nakon toga odgovarali na pitanja i prezentacijom i nastupom oduševili su suce.

Svaka ekipa imala je svoj štand koji su suci obilazili, informirali se i to također bodovali. Ali i svi natjecatelji su međusobno razmjenjivali informacije za svojim štandovima prezentirajući jedan drugom svoj projekt.

U poslijepodnevnim satima s nestrpljenjem su dočekali proglašenje najboljih, ponovno u prepunoj dvorani. Zasebni pehari dodjeljuju se za četiri područja, a svaka ekipa može dobiti samo jedan pehar.

Koliko su Mecha pingvini bili dobri govori činjenica da su bili među tri nominirane ekipe za sva četiri područja - robotsku igru, inovativni projekt, temeljne vrijednosti i dizajn robota. Za robotsku igru je bilo jasno - pehar odlazi u Buzet.

Fažanci treći, nagrađen projekt Robonade iz Vižinade

Uz prvoplasirane Mecha pingvine iz Buzeta, na natjecanju su nastupile i ekipe Robonade iz Vižinade, Bit Kids 101 iz Fažane i Coders4fun iz Rovinja. Faažnci su osvojili treće mjesto. Za inovativni projekt nagradu je dobila ekipa Robonade iz Vižinade koja je pokazala kako pretvoriti glazbu u svjetlosne efekte uz pomoć matematike, fizike, programiranja i 3D printanja.

Pet prvoplasiranih ekipa sada ima mjesec dana za pripreme za Adria regionalno natjecanje koje će se 17. ožujka održati u Murskoj Soboti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter