SPOMENIK NULTE KATEGORIJE

Počinje obnova Memorijalne kuće Joakima Rakovca, idućeg ljeta s novim postavom

| Autor: Duška Palibrk
Rodna kuća Joakima Rakovca s očuvanim interijerom tipične ruralne kuće u Istri (Foto: Grad Poreč)

Rodna kuća Joakima Rakovca s očuvanim interijerom tipične ruralne kuće u Istri (Foto: Grad Poreč)


Jučer je potpisan ugovor o građevinskoj sanaciji Memorijalne kuće Joakima Rakovca, koja je 1975. otvorena za javnost, a godinu dana kasnije dobila status spomenika kulture. Ugovor su u Rakovcima, rodnom selu narodnog heroja, potpisale Elena Uljančić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine, koji od 1980. godine skrbi o Kući, te Danijela Ritoša Šifner ispred izabranog izvođača radova, obrta Istradrvo. Radovi se financiraju iz porečkog gradskog proračuna, pa je ovu investiciju prokomentirao i porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Povijest i arhitektura

- Poreč upravo prolazi veliku investiciju u kulturne spomenike. Obnovljena je Palača Sinčić, sjedište Zavičajnog muzeja Poreštine, obnovljena je zgrada Gornjeg vrtića, pripremamo obnovu Romaničke kuće, u suradnji sa Župom obnovu fasade crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode, istražujemo Marafor… Kako brinemo o kulturnim spomenicima u gradu, tako brinemo i o onima na selu. Posebno jer je rodna kuća Joakima Rakovca spomenik povijesti našega kraja i naših ljudi, što želimo sačuvati, zaštititi i predstaviti novim generacijama. Dodatno je zanimljiva jer se radi o arhitekturi istarskog ruralnog područja, skupa s tradicijskim predmetima i ambijentom, rekao je Peršurić.

(Foto: Grad Poreč)Memorijalna kuća je 1975. otvorena za javnost, a godinu kasnije dobila status spomenika kulture (Foto: Grad Poreč)

Ugovoreni građevinsko-obrtnički zahvati uključuju obnovu podova i zidova, uređenje međukatne konstrukcije, prozora i pročelja, ali i radove u susjednom dvorištu gdje će se urediti pristup Rakovčevoj rodnoj kući, sve uz stalni stručni i konzervatorski nadzor. Radovi počinju već sljedećeg tjedna, a završetak se planira do kraja studenog. Po završetku sanacije, kreće se u osmišljavanje i realizaciju stalnog postava Memorijalne kuće Joakima Rakovca, čije se otvorenje očekuje u ljeto iduće godine.

Školske ekskurzije

- Joakim Rakovac jedan je od narodnih heroja s područja Poreštine, uz Jože Šurana. Kako je dotrajala zbirka i postav, Grad Poreč odlučio je financirati obnovu ovog spomenika nulte kategorije i njegova postava. Izradili smo dokumentaciju i konzervatorski elaborat, dok je Kristina Kalčić izradila idejno rješenje budućeg novog postava, kroz koji će biti predstavljen osobni život narodnog heroja te narodnooslobodilačka borba stanovnika Poreštine. Ova će kuća postati punkt na karti ekskurzija svih škola Istarske županije i mi ćemo na najsuvremeniji mogući način predstaviti ovu jako važnu temu za Poreštinu, u originalnom izgledu rodne kuće, rekla je ravnateljica Uljančić.

(Foto: Grad Poreč)Loris Peršurić, Elena Uljančić i Danijela Ritoša Šifner na potpisivanju ugovora (Foto: Grad Poreč)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter