slučaj koncesije za plažu alberi

Grad Umag raskinuo ugovor o koncesiji, ali su pokrenuli upravni spor

| Autor: Milan Pavlović
Izgrađeno je 500 metara šetnice koja ima građevinsku dozvolu, za što su Županija, konzervatori i Ministarstvo potvrdili da zahvat ne utječe negativno na okoliš (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Izgrađeno je 500 metara šetnice koja ima građevinsku dozvolu, za što su Županija, konzervatori i Ministarstvo potvrdili da zahvat ne utječe negativno na okoliš (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


"Gradnja šetnice od Umaga do Savudrije je od interesa za građane Umaga i od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku o čemu govori Zakon o komunalnom gospodarstvu. Prostorni plan iz 2004. godine, koji je tada jednoglasno usvojilo Gradsko vijeće, utvrđuje obvezu uređenja i izgradnje obalne šetnice Lungo mare te taj dokument mi sada samo slijedimo. Jedina ‘anomalija’ koju smo 2017. godine izmijenili u tom planu bila je ta da smo izbacili mogućnost da se šetnica koristi i za organizirani turistički javni prijevoz zato što držimo da ona treba biti namijenjena biciklistima i šetačima", kazao je na aktualnom satu sjednice umaškog Gradskog vijeća gradonačelnik Vili Bassanese, odgovarajući na prvo u nizu vijećničkih pitanja koje se ticalo očito najaktualnije ljetne gradske teme, a koje mu je postavila vijećnica HDZ-a Ilirijana Croata Medur.

Dodao je da je izgradnja šetnice jedini način za efikasnu borbu protiv bespravne gradnje "koja je rak-rana Istarske županije i grada Umaga".

- Postoji osam kilometara teritorija u kojem je priobalje uzurpirano i devastirano od strane bespravnih graditelja, od čega smo do sada riješili tri kilometra te nam preostaje izgraditi šetnicu i na preostalih pet kilometara. Tri kilometra te obale se nalazi na Crvenom vrhu, kilometar i pol je na području "cementare" te još kilometar na području Svetog Ivana, na potezu prema Finidi, odnosno Lovrečici. U te tri zone već gotovo 35 godina pristup obali i pomorskom dobru fizički gotovo da nije moguć zato što je prostor uzurpiran od krupnog kapitala ili privatnika, većinom stranih državljana. Projekt šetnice bio je jedini logičan odgovor na nefunkcioniranje sustava koji bi trebao zaštititi obalu i omogućiti građanima slobodan pristup pomorskom dobru. Građevinska dozvola za taj projekt postoji, a u posebnim uvjetima za njezino ishodovanje imamo mišljenja Istarske županije, konzervatora i nadležnog ministarstva da taj zahvat ni na koji način ne utječe negativno na okoliš. Na dionici Alberi - Crveni vrh, dugoj tri kilometra, mi smo krenuli s izgradnjom prvih 500 metara šetnice i jasno da se neki od onih koji su tamo devastirali okoliš i desetljećima imaju privatne plaže, ne slažu s time, zaključio je Bassanese.

Nezavisni vijećnik Goran Galović pitao je gradonačelnika je li temeljem rješenja Ministarstva Grad raskinuo ugovor o koncesiji za plažu Alberi od 19. srpnja i aneks od 4. travnja te tko će radi nezakonitog ugovora o koncesiji odgovarati kazneno i materijalno.

- Kako ste vi tvrdili u medijima, sve inspekcije su u Alberima potvrdile da je sve zakonito, kazao je Galović Bassaneseu, na što mu je gradonačelnik ponovio da projekt šetnice ima sve potrebne dokumente te da je po pitanju koncesije za plažu Alberi Grad Umag postupio prema naputku Ministarstva.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter