Kemijski laboratorij
U posljednje vrijeme sve se češće mogu vidjeti vijesti da se neki prehrambeni proizvod povlači sa polica jer je neispravan i moguće štetan. Ili je samo takav dojam, da je toga više nego prije? Pokušali smo dobiti odgovore na ta pitanja.
Odjel za kontrolu hrane i predmeta opće uporabe dio je Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, a bavi se ispitivanjima mikrobiološke i kemijske ispravnosti hrane u svrhu očuvanja zdravlja ljudi, odnosno stavljanja na tržište proizvoda koji su zdravstveno ispravni. Na ovom odjelu u Puli radi 18 djelatnika, a svatko od njih pokriva više područja.
Klaudija Ivančić Radolović, voditeljica Odjela za kontrolu hrane i predmeta opće uporabe, i Mirjana Družetić otkrile su nam dinamiku svog odjela i opisale na koji se način namirnice kontroliraju.
- Tri su izvora iz kojih nam stižu namirnice na kontrolu. Prvi je redovito uzorkovanje ne temelju ugovora s našim korisnicima, gdje se kontrolira hrana iz ugostiteljskih objekata i restorana društvene prehrane, bolnica i vrtića, koji su to dužni obavljati dvaput godišnje.