Rezime rada općinskog vijeća

Silvano Uravić, predsjednik SDP-a u Općini Kršan i vijećnik u četvrtom mandatu: Proračun je pupčanom vrpcom vezan za HEP

Pohvalio bih realizaciju malonogometnog igrališta u Čepiću, konačno je došla i voda u Stari grad Kršan, započeta je i realizacija tematskog dječjeg igrališta u Plomin Luci…. No, nikako ne možemo biti zadovoljni dinamikom radova na realizaciji industrijske zone, malo ili ništa se događa po pitanju infrastrukture, vodoopskrba je isto problematična, govori Uravić

| Autor: Branko Biočić
Silvano Uravić

Silvano Uravić


Silvano Uravić iz Kršana, strojarski tehničar zaposlen u privatnoj firmi za izradu aluminijske bravarije, član je SDP-a od formiranja Općinskog odbora u Kršanu. Trenutačno obnaša funkciju predsjednika SDP-a Kršan, dok je u prošlim sazivima Općinskog vijeća bio i potpredsjednik Vijeća i zamjenik načelnika u mandatu Valtera Kvalića. U tijeku mu je četvrti mandat u Općinskom vijeću u kojem je najaktivniji vijećnik s često konstruktivnim i argumentiranim raspravama i prijedlozima koje pogađaju u središte problema, ali nude i rješenja. Rezimira rad Vijeća i ukazuje na sve probleme kojih se nagledao tijekom četiri mandata.

- Trenutnu situaciju u Kršanu nazvao bih ni hladno ni toplo. Predizborna obećanja su mahom populistička, a realnost je ipak malo drugačija. Obećava se ono što narod voli čuti radi dobivanja potpore, a stanje na terenu je dijametralno suprotno. Pohvalio bih realizaciju malonogometnog igrališta u Čepiću, konačno je došla i voda u Stari grad Kršan, započeta je i realizacija tematskog dječjeg igrališta u Plomin Luci.

Nikako ne možemo biti zadovoljni dinamikom radova na realizaciji industrijske zone pošto postoji veliki interes poduzetnika s područja općine da se ta zona što prije stav u funkciju. Malo ili ništa se događa po pitanju infrastrukture koja je, moram to reći, u katastrofalnom stanju. Pitanje vodoopskrbe je isto problematično jer svako toliko pucaju salonitne cijevi u pravcu Potpićna i Čepića te dolazi do velikih gubitaka vode, a i do zamućenja, govori Uravić koji je bio vijećnik za vrijeme dugogodišnjeg bivšeg načelnika Valdija Runka kojeg je zamijenio novi načelnik Roman Carić.

Uspoređujući njih dvojicu kaže da ih je, zapravo, teško uspoređivati jer Runko je bio dugogodišnji načelnik, a Carić je tek na polovici svog prvog mandata.

- Moram istaknuti da Runko ima dobrih projekata koji su realizirani u njegovim mandatima, ali isto tako moram reći da postoje projekti s kojima se ja osobno nisam slagao i po meni su vrlo upitni. Carić je izabran kao nešto novo, okružio se novim mladim snagama i na tome je izvojevao pobjedu na izborima. Moram istaknuti da te nove mlade snage svaki moj prijedlog ili sugestiju na Vijeću doživljavaju kao atak na njih osobno što decidirano odbacujem. I na kraju bih rekao da Carić vodi politiku kontinuiteta, kaže Uravić.

Ističe i kako se Dom kulture počeo graditi još 2014. godine, a danas u 2023., nakon svih zavrzlama, tek je u ožujku podnijet zahtjev za uporabnu dozvolu i još stoji pored glavne ceste čekajući otvaranje i stavljanje u funkciju. Rezimirao je i rad mjesnih odbora, infrastrukturu i komunalni sustav.

- Po meni bi kao osnovu svega trebalo formirati mjesne odbore koji bi trebali biti sukreatori svakog proračuna jer oni najbolje znaju potrebe građana sa svog područja i što im je najprimarnije za realizaciju. O infrastrukturi i komunalnom sustavu sam i prije naveo da su katastrofa s posebnim naglaskom na lokalne ceste koje više sliče na makadam nego na asfalt. Vezovi u Plomin Luci su tu posebna priča o kojoj će se još dosta dugo voditi polemika.

Proračun općine je pupčanom vrpcom vezan za HEP od osnutka općine i baš zato inzistiramo da se industrijska zona dovede u funkciju i u dogledno vrijeme postane stabilni izvor prihoda neovisno o HEP-u, kaže Uravić koji nije zaboravio na turizam koji se izgradnjom mnogobrojnih kuća za odmor, vila i apartmana ubrzano razvija na području općine Kršan koja ima i izlaz na more.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter